Responsabilitate socială

„Dincolo de handicap suntem oameni normali”

Mirabela Stoica › Mie, 2012-12-12 12:48

Ca să ajungi o persoană de succes ai de parcurs un drum lung, iar dacă se întâmplă să ai şi o dizabilitate, ai spune că acest lucru este imposibil! Însă sunt oameni care au reuşit, şi astfel dovedesc că oricine poate ajunge în vârf. 

Claudiu Biţă, în vârstă de 30 de ani, este un model demn de urmat. Deşi are un handicap fizic destul de sever, tânărul reuşeşte să îşi câştige singur existenţa. Cu 16 ani în urmă, o săritură în Dunăre avea să schimbe total traiectoria drumului său şi să lase urme adânci în viaţa sa. Această tragedie avea să atragă după sine un diagnostic dur: traumatism-vertebro-medular-cervical. Practic, tânărul este paralizat de la piept în jos. Poată că vă aşteptaţi ca el să-şi trăiască viaţa la pat, însă lucrurile nu stau deloc aşa. Deşi tragicul accident l-a determinat să-şi întrerupă studiile, Claudiu n-a încetat niciodată să spere că într-o bună zi va putea să contribuie la dezvoltarea societăţii româneşti.

„Am doar opt clase, deoarece evenimentul s-a petrecut cu o săptămână înainte de admiterea la liceu şi nu m-am putut duce la examen”, povesteşte Claudiu. Deşi totul a fost împotriva lui, tânărul nu s-a dat bătut şi a încercat să-şi clădească o carieră. A şi reuşit acest lucru. Un prieten a găsit un soft de recunoaştere vocală cu ajutorul căruia Claudiu a început să lucreze. „Fără acest program aş fi rămas la stadiul de urmărit filme şi ascultat muzică. Ca să vă puteţi face o idee despre cum scriu articole pentru site, trebuie să vă spun că softul are implementate limbile engleză, franceză, spaniolă, italiană şi germană. Eu, în şcoală, am făcut franceză şi rusă. Engleza am învăţat-o singur. Acestui program îi dau comenzile în limba engleză. Articolele le scriu, dictându-i softului literă cu literă, condiţia principală fiind ca pronunţia să fie în engleză şi accentul potrivit – de exemplu: a-c-e-s-t p-r-o-d-u-s e-s-t-e f-o-a-r-t-e p-e-r-f-o-r-m-a-n-t.... Durează cam patru-cinci ore ca să scriu şi să public un articol de 700-800 cuvinte. De regulă, scriu un articol pe zi”, povesteşte tânărul. În ce constă colaborarea lui Claudiu cu eMag? Practic, tânărul face recenzii produselor eMag, iar, în momentul în care cineva cumpără de la ei prin intermediul linkului de afiliat de pe site-ul său, primeşte un comision de 3% din valoarea produsului. La început, a fost ajutat de un prieten cu experienţă, iar mai apoi a cunoscut şi alte persoane de la care a învăţat multe lucruri în acest domeniu. Una dintre persoanele la care apelează atunci când nu ştie cum să procedeze într-o anumită situaţie este unchiul său.

Un calculator, o conexiune la internet şi voinţă

Claudiu crede că poţi să reuşeşti în viaţă indiferent de greutăţile pe care le întâmpini şi că fiecare poate depăşi mai uşor sau mai greu faptul că are un handicap. În această luptă contează practic psihicul fiecăruia. „Dacă reuşeşti să treci peste această «barieră», nu văd ce te-ar putea împiedica să faci ceva ce îţi place şi să mai şi câştigi nişte bani din asta. Mai este ceva... De multe ori munceşti, iar rezultatele întârzie să apară. Nu renunţa! Din contră. Acelea sunt momentele în care este nevoie să faci eforturi şi mai mari”, mai spune tânărul.

Pe de altă parte, el îi sfătuieşte pe cei care sunt într-o situaţie asemănătoare cu a lui să nu renunţe la socializare. Aceasta este foarte importantă, pentru că ai nevoie de «relaxare», ai nevoie să îţi «reîncarci bateriile» pentru alte x ore de muncă. „Socializarea are mai multe efecte benefice, printre care posibilitatea de a «prinde» alte oportunităţi care te pot ajuta în carieră sau în viaţa personală, ca persoană cu dizabilităţi. Câteodată, nu mai vrei, nu mai poţi, nu mai ai resursele necesare, dar trebuie să continui, pentru binele tău, dar şi a celor de lângă tine. Ai «căzut» o dată – din cauza dizabilităţii, nu mai ai voie să «cazi»  şi a doua oară... s-ar putea să «îţi fie fatal». Deci, dacă mâinile îţi sunt funcţionale 100%, ai mai multe posibilităţi de carieră. Dacă nu, există acest soft – Dragon Naturally Speaking. Ai nevoie doar de un calculator, o conexiune la internet şi de voinţă”, spune Claudiu, secretul său.

Chiar dacă ştie că este mai greu pentru o persoană cu dizabilităţi să reuşească în carieră, Claudiu este convins că oricine poate ajunge de succes! „Cu siguranţă este mai greu pentru o persoană cu dizabilităţi să aibă o carieră. În primul rând pentru că nu mai poate să facă aceleaşi lucruri ca o persoană «normală». În al doilea rând, percepţia societăţii despre aceste persoane este aşa cum o ştim toţi. Dar barierele pot fi «rupte». Cei care nu au nicio problemă de sănătate trebuie să înţeleagă că şi noi, «handicapaţii», facem parte din societate şi punem umărul la dezvoltarea acesteia. Nu vrem milă, nu cerem nimic gratis, ne dorim doar să ni se dea posibilitatea să arătăm că dincolo de handicap suntem oameni normali”, conchide Claudiu.

Şi campionul mondial la ciclism, Carol Eduard Novak, este un exemplu de voinţă, determinare şi dorinţă de a învinge în viaţă. Originar din Miercurea Ciuc şi atras, ca orice copil din acea zonă, de patinajul viteză, a iubit sportul şi a reuşit să doboare record după record. A cucerit de zece ori titlul naţional şi, în scurt timp, a devenit unul dintre cele mai mari talente mondiale. Toată lumea era la picioarele lui. Acest vis nu a durat foarte mult, deoarece, din cauza unui grav accident rutier suferit la doar 20 de ani, a rămas cu handicap locomotor: laba piciorului drept i-a fost amputată. Din păcate, acest lucru a însemnat şi finalul carierei de patinator. A urmat Facultatea de Drept din Capitală dorind să devină jurist, însă Carol şi-a dat seama că nu este potrivit în acest domeniu şi că sportul rămâne viaţa lui. Nu a stat prea mult pe gânduri şi s-a reprofilat în ciclism. Şi de această dată Carol a dovedit că este un învingător, devenind vicecampion paralimpic. Pe lângă o carieră de excepţie în sport, Carol este şi un bun manager. Acesta deţine fabrica de proteze şi echipamente medicale MedExpert şi coordonează clubul de ciclism Tusnad Cycling Team. În ciuda dizabilităţii sale, reprezintă exemplul perfect de determinare şi ambiţie, dar mai ales un exemplu de lider demn de urmat.

Fără mâini şi picioare în cursa vieţii

Un alt model demn de urmat este şi Nick Vujicic, speaker motivaţional şi predicator. Nick s-a născut cu tetramelie, o afecţiune caracterizată prin lipsa tuturor celor patru membre. A avut o copilărie destul de grea din cauza handicapului său, însă acest lucru nu l-a împiedicat să spere la mai mult. Aşa că, la numai 17 ani, şi-a făcut propria organizaţie non-profit – „Life without limbs” (Viaţa fără membre). Nick crede cu tărie că prin determinare şi voinţă orice necaz poate fi depăşit şi că nicio provocare nu este de neînvins. „Felul în care îţi vezi viaţa e prima cheie. Lumea se uită la mine şi se gândeşte că un om fără membre are potenţialul limitat şi nu poate avea succesul de care se bucură alţii. Doar fiindcă nu am mâini şi picioare nu înseamnă că nu pot face afaceri sau că nu pot învăţa contabilitate”, susţine Vujic.

0 comentarii 5434 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter