Responsabilitate socială

Ce afaceri românești au primit Granturi Norvegiene în ultimii 3 ani

Luiza Gireadă › Mie, 2016-10-05 10:21
O turbină eoliană concepută special pentru vântul din România, un acoperiș verde adaptat și el climei noastre, ambalaje de apă sau iaurt cu un sfert mai puțin plastic în ele sau o spălătorie inteligentă, cu microcipuri inserate în prosoape sau cearceafuri. Sunt câteva dintre inovațiile cu efecte pozitive asupra mediului, dezvoltate în ultimii trei ani prin finanțare din Granturile Norvegiene. Norvegia și România negociază în prezent un nou acord pentru perioada de finanțare 2014-2020.

În total 50 de proiecte dezvoltate de IMM-uri, întreprinderi mari sau ONG-uri au primit bani pentru ecologizarea operațiunilor curente sau pentru idei inovatoare de proiecte verzi, în cadrul Programului „Inovare Verde în Industria din România”, parte a Granturilor Norvegiene 2009-2014. Bugetul total a fost de 26 de milioane de euro, bani care au ajuns la 24 de IMM-uri, 12 întreprinderi mari și 14 ONG-uri. 49 de proiecte au fost finalizate deja, iar al 50-lea este în curs de încheiere. 

  • O spălătorie inteligentă în Brașov, prima din Europa, spun reprezentanții Innovation Norway, companie publică norvegiană care a administrat programul. SC Promar Textil SRL, deținătorul spălătoriei Kromatic, a obținut o finanțare de 1,2 milioane de euro pentru a aplica microcipuri pe toate produsele pe care le trimite către hotelurile și spitalele care îi sunt clienți. Contabilizează astfel nu numai cui trebuie trimis produsul, ci și de câte ori a fost acesta spălat, astfel încât să știe exact când nu mai poate fi folosit.
  • Ambalaje cu mai puțin plastic.Greiner Packaging SRL a primit o subvenție de 542.910 euro pentru a implementa o nouă linie de producție prin care a redus cu un sfert cantitatea de plastic din paharele de apă și iaurt realizate. Ceea ce în perioada ianuarie- august 2016 a reprezentat o reducere a cantității de plastic ajunsă pe piață cu 44 de tone.
  • Realizarea unei turbine eoliene verticale care să funcționeze în condițiile specifice României. Pentru dezvoltarea proiectului, Rolix Impex Series Srl a primit o subvenție de 200.000 de euro. Turbina, care a fost realizată în stadiul de prototip, poate fi folosită și de consumatorii casnici, în propria gospodărie.
  • Dezvoltarea unui acoperiș verde adaptat și testat pentru piața și condițiile de climă din România. Proiectul a fost derulat de SC SIMACEK Gerdening SRL, după obținerea unei finanțări de 357.820 de euro. Noul acoperiș este potrivit atât pentru clădirile industriale și de birouri, cât și pentru clădirile de locuințe și case.
  • Lansarea a 7 noi mici afaceri verzi în satul Comana. Proiectul Asociației Moara de Hârtie, finanțat cu 197.991 euro, a dus la inaugurarea, în mai 2016, a Satului Meșteșugarilor, unde lucrează constant 30 de persoane în ateliere de țesut la război, cusut și brodat, de împletit papură și prelucrare a stufului, de olărit sau gătit.

Din cele 50 de proiecte finanțate, 30 au primit sume cuprinse între 200.000 și 1,5 milioane de euro, iar alte 20 - între 50.000 și 200.000 euro. În cazul ONG-urilor, finanțarea a acoperit 90% din valoarea proiectului, în timp ce companiile au obținut granturi care acoperă 40% sau 60% din costuri. 60% dintre proiecte au fost realizate în colaborare cu parteneri norvegieni. Prin aceste proiecte s-au creat peste 200 de locuri de muncă permanente și 70 temporare.

0 comentarii 1135 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter