Responsabilitate socială

Cariera antreprenoriala a unui ONG

Roxana Achim › Vin, 2009-11-27 12:50

Criza, reducerea bugetelor de CSR din companii si lipsa fondurilor imping tot mai multe ONG-uri sa urmeze o "cariera antreprenoriala" pentru a-si duce la capat propriile proiecte. Acestea primesc sustinere din partea companiilor si asociatiilor ca sa devina independente financiar.

155-rs

Din 2007, organizatia internationala non-profit NESst organizeaza in Romania proiectul "Competitia Intreprinderilor Sociale". Organizatia ofera asistenta tehnica si financiara ONG-urilor selectate din America Latina si din Europa Centrala, in vederea evaluarii, planificarii si dezvoltarii propriilor intreprinderi sociale. Proiectul a ajutat mai multe organizatii sa-si infiinteze o "intreprindere sociala". In primul an, peste 30 de ONG-uri au beneficiat de asistenta tehnica, iar cinci dintre ele si-au infiintat deja o astfel de "intreprindere".

Proiecte castigatoare

Asadar, cinci dintre organizatiile non-profit inscrise in competitie au primit sustinere tehnica si financiara pentru lansarea unei afaceri proprii. Asociatia pentru o Comunitate Solidara si Interventie Sociala (ACSIS) este una dintre castigatoarele a 8.000 de euro pentru proiectul "Atelier de jucarii textile". Proiectul incurajeaza mamele aflate in dificultate socio-economica, care sunt in pericolul de a-si abandona copiii, sa confectioneze jucarii educative din material textil, jucarii care implica relationarea adult - copil. De asemenea, ACSIS a primit sprijin pentru dezvoltarea si implementarea unei strategii adecvate pentru lansarea si extinderea afacerii. Parteneriatul cu NESst a contribuit la consolidarea performantei financiare a intreprinderii, precum si la cresterea impactului social al activitatilor desfasurate de asociatie. "Suportul NESst s-a concretizat si prin sprijinul informativ acordat in cadrul seminariilor sustinute pe teme de marketing si de branding pentru intreprinderile sociale, strategii de comunicare sau managementul performantei. De asemenea, NESst ne-a intermediat relatia cu o retea de oameni de afaceri si ne-a acordat sprijin pe partea de PR, comunicare externa si management financiar", a explicat Iuliana Vulpeanu, coordonatorul proiectului "Atelier de jucarii textile" al ACSIS.

O alta fundatie castigatoare a proiectului este Romanian Angel Appeal (RAA). Sub sigla First Bebe, aceasta ofera cursuri prenatale axate pe sanatatea mamei si copilului si pe suportul oferit partenerului de cuplu, precum si filme documentare pe suport DVD despre sarcina, nastere si ingrijirea copilului. Prin aceasta intreprindere sociala, RAA isi propune sa dezvolte o activitate aducatoare de venituri pentru ca autosustinerea proiectului sa devina posibila, precum si pentru continuarea campaniilor informative pentru sanatatea gravidei si a copilului.

Afacerea pentru care Fundatia "Noi Orizonturi" a primit suma de 8.000 de euro a constat in deschiderea unei cabane turistice. "Ajutorul NESst a fost mai mult pe partea de consultanta in elaborarea planului de afaceri, precum si a calendarului de implementare. Banii au fost investiti in totalitate in imbunatatirea conditiilor cabanei si reparatiilor acesteia. Potrivit Dianei O. Certan, Chief Operation Officer in cadrul fundatiei, afacerea va debuta la sfarsitul lunii noiembrie.

Un alt castigator al competitiei este Fundatia "Cartea Calatoare" care produce carte audio in format Daisy pentru persoanele cu deficiente de vedere si comercializeaza echipamentele pentru ascultarea acestor carti, numite cititoare Daisy. Fundatia a participat in cadrul competitiei NESst cu proiectul "Productie carte audio in format Daisy". Echipamentele sunt realizate de compania Humanware, fundatia fiind distribuitorul lor in Romania. "Chiar daca beneficiarii finali ai produselor sunt persoanele cu deficiente de vedere, piata noastra tinta este reprezentata de bibliotecile publice din Romania care, conform prevederilor legii 448/2006, au obligatia de a deschide standuri de carte in formate accesibile persoanelor cu deficiente de vedere si de citire", explica Mircea Bucur, presedinte Fundatia "Cartea Calatoare". Standardul Daisy nu este un format comercial de stocare a informatiei. El permite codificarea datelor pe care le contine, de aceea, este singurul acceptat de marile biblioteci ale lumii pentru distributia de carti audio.

ABN AMRO (actuala RBS) a sustinut acest tip de proiect in anul 2007. Pe langa suportul financiar acordat de 100.000 de euro, in aceasta initiativa au fost implicati si angajatii, in calitate de voluntari, pentru evaluarea studiilor de fezabilitate si a planurilor de afaceri propuse de organizatii. De asemenea, participantii au beneficiat si de asistenta financiara aditionala, precum si suport pentru program si sprijin tehnic din partea Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala/World Learning for International Development - Programul de Consolidare a Societatii Civile din Romania (RCSSP).

Desi este un concept nou in tara noastra, Georgeta Bora, Sustainable Development Coordinator, RBS Bank, spune ca interesul ONG-urilor de a-si consolida independenta financiara este in crestere. Acest lucru este confirmat si de interesul mare al organizatiilor care au aplicat pentru prima editie a programului in 2007-2008 (peste 50 de organizatii). In alte tari, conceptul este mai dezvoltat, existand multe organizatii care contribuie la o societate mai echitabila din punct de vedere social si al protectiei mediului inconjurator. De exemplu, in Marea Britanie, exista un numar estimat de 62.000 de intreprinderi sociale cu o cifra de afaceri consolidata de aproape 30 de milioane de euro, conform unui studiu realizat in perioada 2005-2007.

0 comentarii 5773 vizualizări
 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter