Inspirație

„Plăcerea” lecturii. Lista cărţilor cu care avem cele mai mari bătăi de cap

Roxana Roseti › Lun, 2018-04-23 15:39
Mulţi dintre noi pur şi simplu nu vrem să renunţăm la o carte. Indiferent cât de multă bătaie de cap ne dă. În timp ce alţii aşteaptă săptămâni, ba chiar luni, înainte de a-şi recunoaşte înfrângerea!
Aceasta și multe altele legate de lecturi, oameni și cărțile lor le relevă un sondaj menționat de către The Telegraph și efectuat de The Reading Agency.

Mulţi dintre noi pur şi simplu nu vrem să renunţăm la o carte. Indiferent cât de multă bătaie de cap ne dă. Sondajul indică şi faptul că majoritatea britanicilor evită să citească cărţi despre care ei cred că îi vor întrista, o proporţie considerabilă afirmând că văd cititul ca pe o formă de evadare şi că vor să fie transportaţi într-un loc fericit.
The Reading Agency a comandat acest sondaj de Ziua Internaţională a Cărţii, de pe 23 aprilie și a sugerat că oricine se pomeneşte într-un blocaj legat de citit să nu se forţeze să continue (https://www.telegraph.co.uk/news/2018/04/22/not-enjoying-book-give-reading-agency-says/).
"Într-un moment în care unul din cinci dintre noi suferă de anxietate sau depresie, iar evenimentele lumii îi pot lăsa pe oameni confuzi sau speriaţi, cititul nu a fost niciodată mai important. După cum arată cercetările, cititul poate avea un impact extraordinar de pozitiv asupra sănătăţii şi stării noastre de bine; poate construi empatie şi ne poate ajuta să înţelegem lumea şi oameni din jurul nostru", a declarat Sue Wilkinson, CEO al ONG-ului "The Reading Agency".

Cele mai mari probleme: "Fifty Shades of Grey"  

Prin urmare...Care ar fi cărţile cu care adulţii au cele mai mari bătăi de cap? Sondajul sugerează că cititorii au cele mai mari probleme cu romanele moderne, precum "Fifty Shades of Grey", şi nu cu lucrări ale unor autori clasici precum Dickens sau Emily Bronte. În total, peste o cincime (22%) din cei 2.000 de oameni chestionaţi au declarat că întotdeauna trebuie să termini o carte pe care ai început-o.
În jur de unul din şase (15%) au declarat că ar renunţa la o carte dacă se chinuie cu ea după una până la trei săptămâni, 11% spun că nu ar mai citi-o după patru până la şase zile, 13% după două-trei zile, iar 6% ar renunţa după numai o zi. Doar unul din zece (9%) susţin că ar persevera timp de una până la trei luni cu o astfel de carte, iar o proporţie mai mică spun că ar aştepta chiar mai mult.
Întrebaţi ce factori fac ca o carte să fie greu de terminat, răspunsul cel mai comun (ales de 51% dintre repondenţi) este că o găsesc plictisitoare sau nu se bucură de ea, unul din patru (24%) spun că le este dificil să se concentreze asupra cititului, iar 20% afirmă că sunt prea obosiţi din cauza serviciului şi a vieţii de familie.

Majoritatea au declarat că cititul poate avea un efect pozitiv asupra dispoziţiei şi a stării de bine, iar din aceştia 28% spun că deschid o carte dacă se simt singuri, în timp ce 24% fac acest lucru din cauza stresului.
Nu în ultimul rând, 39% spun că citesc pentru a evada din realitate, pentru a intra într-o stare bună, 28% afirmă că se simt suficient de trişti de starea lumii, în timp ce 27% s-au întristat din cauza unui eveniment din propria lor viaţă şi nu vor ca acele cărţi pe care le citesc să sporească această tristeţe.
În rândul celor care au început dar nu au terminat o carte, cărţile la care au renunţat cel mai des au fost "Fifty Shades Of Grey", de EL James, "The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring", de J.R.R. Tolkien, "Harry Potter And The Order Of The Phoenix", de JK Rowling, "Great Expectations" de Charles Dickens şi "Wuthering Heights", de Emily Bronte.
 

0 comentarii 373 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter