Inspirație

Nu e musai să-ţi schimbi jobul pentru a avea parte de un loc de muncă mai bun

Constantin Pescaru › Vin, 2018-06-22 17:19
Te-ai "dezîndrăgostit" de jobul pe care îl ai? Nu mai ai acelaşi entuziasm ca la început? Te simţi copleşit şi vrei să schimbi barca? Ei bine, te poţi raporta mai bine la munca pe care o faci acum, fără un efort prea mare.
Foto: Pixabay

Simon Sinek, fondatorul companiei de consultanţă şi traininguri "Start With Why", susţine într-o postare pe LinkedIn că nu e neapărat nevoie să îţi schimbi jobul pentru a avea un sentiment mai pregnant de împlinire, satisfacţie la locul de muncă şi pentru a simţi că ceea ce faci are semnificaţie. 

Pur şi simplu, este nevoie să te concentrezi pe altceva. Adică să priveşti lucrurile altfel.

Ajută-i pe alţii

Simţim bucuria în forma ei cea mai pură atunci când îi ajutăm pe alţii să facă ceva care contează pentru ei cu adevărat. Dacă ne îndepărtăm de îndeplinirea scopurilor egocentriste şi ne concentrăm pe a-i sprijini pe cei din jurul nostru ca să ajungă pe cele mai înalte culmi ne vom simţi cu mult mai împliniţi.

Haideţi să facem o comparaţie, ca să înţelegem mai bine diferenţa.

Gândiţi-vă cum trăiţi reuşitele copilului vostru faţă de cum vă trăiţi propriile victorii. Acum gândiţi-vă cum trăiţi reuşitele copilului vostru atunci când ştiţi că l-aţi ajutat, într-un mod dezinteresat, la îndeplinirea lucrului care contează cu adevărat pentru el.

Acum extrapolaţi la oamenii apropiaţi de voi, inclusiv la cei cu care lucraţi.

Simon Sinek vorbeşte despre senzaţia pe care o ai atunci când vezi că oamenii din echipa ta au reuşit să facă mai mult decât credeau că sunt în stare. Este un lucru pe care oricine îl poate face, oricând şi oricum.

Îi auzim pe alţii - şi o spunem şi noi uneori - că vrem un loc de muncă mai bun, însă nu e musai necesar să îl schimbi pe cel actual. Poţi să ai parte de un loc de muncă mai bun chiar acum, în organizaţia în care lucrezi.

Important este să îţi schimbi modul de a privi lucrurile. Tocmai de aceea, a-i ajuta pe alţii este un punct de pornire excelent şi fundamental.

Dacă dorim să ne simţim mai împliniţi la job şi gradul de satisfacţie să crească, atunci ar trebui să ne ajutăm colegii să se simtă mai împliniţi la job şi să îi ajutăm să îşi crească nivelul de satisfacţie.

Investeşte în alţii, sprijină-i în demersurile care contează pentru ei, căci vei avea şi tu, la rândul tău, beneficii mai mari, iar the return of investment (ROI-ul) va fi mai puternic.

E un proverb care spune că "atunci când treci o altă persoana cu barca peste râu, nu uita că şi tu ajungi pe malul celălalt". Ţine minte acest aspect!

Pune-te la dispoziţia celorlalţi

Simon spune că nu ne împiedică nimeni să fim liderul pe care dorim să-l fi avut noi înşine. Iar legătura dintre conducător şi cei care îl urmează este reciprocă. Ei cred în tine pentru că şi tu crezi în ei. Ei au încredere în tine pentru că şi tu ai încredere în ei. Ei vor să meargă unde vrei şi tu să mergi pentru că ei cred că acel loc e bun şi pentru ei.

Când ne punem la dispoziţia celor din jurul nostru, abia atunci devenim lideri în adevăratul sens al cuvântului. Indiferent de poziţia pe care o ocupăm într-o companie sau câţi oameni avem în subordine.

Simon crede că nu e nevoie să îţi părăseşti jobul pentru a avea parte de un loc de muncă mai bun. Poţi să-ţi faci actualul loc de muncă mai bun prin a te pune în slujba oamenilor tăi. Chiar este atât de simplu. 

Şi da, principiul se aplică şi dacă decidem să ne schimbăm jobul. Cât de greu este să ai grijă de cei cu care lucrezi?

0 comentarii 1069 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter