Kids management

Bona sau creșa? Grija de copil, între avantaje și dezavantaje

Mari Pătru › Mie, 2018-01-10 15:20
Nu toate mămicile îşi permit să stea mai mult de un an acasă cu bebeluşul lor. Unele îşi mai deschid mici afaceri sau îşi iau slujbe part-time, însă majoritatea sunt forţate, din motive financiare, să revină la serviciu. Aici apare problema: cu cine las copilul?

Părinţii trebuie să plătească între 600 şi 1.650 de lei pe lună, în funcţie de program: scurt, normal sau prelungit. În aceşti bani sunt incluse cinci mese, activităţile instructiv-educative precum arte, dans sau muzică şi opţionalul de limba engleză. În cazul unui şcolar, părinţii pot înscrie copilul la aşa numitul after-school, adică program după orele de curs. Evident, contra cost! Pentru pat - în medie 300 de lei pe lună, la care se adaugă alţi 300 pentru mâncare. Tarifele pot creşte dacă se asigură şi transportul de la after school acasă.
 
Părinţii care preferă să ţină copilul acasă se îndreaptă spre angajarea unei bone. Alegerea uneia potrivite poate fi o adevărată provocare. Odată găsită, venitul familiei se va uşura cu câteva mii de lei. Pentru un program de zece ore pe zi, de luni până vineri, bona poate costa între 1.000 şi 1.500 de lei. Suma poate creşte dacă cea care are grijă de copil face şi menaj uşor, precum ordine în casă sau pregărirea unei gustări.
 
Creșa - avantaje și dezavantaje
 
Avantajele dacă merge la creșă ar fi că personalul care se ocupă de copii este unul profesionist, evaluat psihologic periodic, condițiile sunt bune, există numeroase jucării și materiale didactice variate, copilul tău va învăța lucruri noi, conform unor metode pedagogice, este mâncare bună și verificată de forurile responsabile, copiii învață unii de la alții și atunci și micuțul tău socializează, învață să respecte o persoană cu autoritate și rezolvă mai ușor anxietatea de separare. Singurul argument pentru care ai alege o creșă particulară este, în opinia specialiștilor, faptul că unele unități oferă și supraveghere prin camere video și dau părinților acces la ele prin internet. Astfel, ei pot vedea oricând ce fac micuții.
 
La capitolul dezavantaje putem enumera următoarele: faptul că aici întâlnește un număr mai mare de copii înseamnă că are un risc crescut de infectare cu virusuri și se va îmbolnăvi mai des, programul este la cele mai multe creșe unul fix și va trebui să-ți iei copilul înainte de orele 17, nu întotdeauna un copil atât de mic se poate adapta vieții în comunitate. În unele cazuri, personalul nu este suficient și nu poate rezolva totul rapid – așa că micuțul tău ar putea sta mai mult timp neschimbat sau nu-l va liniști nimeni dacă plânge, unele creșe nici nu primesc decât copii care sunt antrenați să meargă la toaletă, dacă este bolnav, nu îl poți duce la creșă și va trebui să-ți iei liber sau să găsești o alternativă pentru zilele respective.
 
Bona - avantaje și dezavantaje
 
Printre avantajele angajării unei bone se numără următoarele: copilul rămâne în mediul care îi este familiar, iar tu nu trebuie să faci un tur de forță în fiecare dimineață pentru a-l pregăti și pe el ca să plecați la timp; bona poate sta până vii tu acasă, deci nu vei fi nevoită să pleci mai repede de la serviciu, dacă ai găsit persoana potrivită, micuțul va avea parte de toată atenția și va putea petrece timp alături de o persoană familiară. Vei putea să-i spui exact care sunt așteptările tale și principiile tale de educație și ea le va urma, dacă ai mai mulți copii, se poate ocupa și de ei. Îi poate lua de la școală sau grădiniță etc.
 
Când vine vorba de dezavantaje, găsim următoarele: nu întotdeauna găsești bona potrivită pentru copilul tău. Există unele persoane care chiar nu ar trebui să lucreze cu copiii, violente fizic sau verbal, dar și altele care, pur și simplu, nu știu să se facă plăcute de cei mici sau care nu știu să se impună și îi lasă să facă ce vor ei; în alte cazuri, femeia poate avea obiceiuri pe care nu ai vrea să le învețe copilul tău. Dar poți să te pui la adăpost de astfel de probleme angajând o persoană calificată; de cele mai multe ori, costurile sunt mai mari decât la creșă; dacă este tânără, te-ai putea gândi la o eventuală infidelitate din partea soțului și există nenumărate povești de genul ăsta care să te sperie; O altă problemă mai des întâlnită este că s-ar putea îmbolnăvi și nu va putea veni la muncă, ori că are obiceiul să întârzie.
 
Tu ce ai alege pentru copilul tău? Bona sau creșa?
 
 
 

 

0 comentarii 1007 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter