Inspirație

Iată 3 mituri care te fac să pierzi bani în fiecare lună!

Marilena Ispas › Mar, 2013-07-09 12:09

Dacă ai o firmă mică (adică mai puţin de 50 de salariaţi, conform clasificărilor oficiale), eşti unul din cei peste 100.000 de antreprenori din România care se străduiesc să răzbată în hăţişul economiei actuale, care duce lumea înainte şi care angajează peste 1 milion dintre salariaţii din România. Orice mic secret care te ajută să-ţi faci afacerea mai rentabilă poate fi diferenţa între succes şi dezastru.

Sursa: 123rf.com

Aşa că, dacă încă nu ai descoperit tichetele de masă, află chiar acum cum poţi economisi 1.200 de lei anual, pentru fiecare din salariaţii pe care îi angajezi.

Pentru 100 de lei pe care un antreprenor îi oferă angajatului ca salariu net, antreprenorul mai plăteşte încă aproximativ 80 de lei la bugetul de stat, reprezentând taxe patronale (CASS 5.2%, fond de şomaj 0.5 %, CAS 20.8 %, FNUASS 0.85 %, fond de risc şi accidente minim 0.4 %, Fond creanţe salariale 0.25 %) şi taxe salariale (achitate de angajat: impozit pe venitul salarial 16%, CAS individual 10.5 %, fond de şomaj 0.5 %, asigurări de sănătate 5.5 %).

Spre deosebire de salariu, în cazul tichetelor de masă, şi patronii, şi salariaţii sunt scutiţi de taxele sociale. Astfel că firma face o economie importantă, iar salariatul câştigă şi el. În România, pentru fiecare zi lucrătoare efectuată, salariaţii pot primi câte 1 tichet de masă, a cărui valoare este de  9,35 lei. Asta înseamnă o sumă medie de 196.35 de lei lunar per angajat, sumă scutită de taxe patronale şi salariale. Efectiv, ca antreprenor, economiseşti aproximativ 100 de lei/salariat în fiecare lună dacă optezi să acorzi tichete de masă comparativ cu acordarea aceleiaşi sume de bani în numerar.

S-ar putea spune că o economie de 100 de lei pe luna nu înseamnă mare lucru…  Că e prea complicat, că doar companiile mari dau tichete de masă, că tichetele sunt o «inginerie» tipic românească...  Sigur? Să vedem!

Mitul nr. 1: Tichetele de masă rentează doar dacă ai mulţi angajaţi. FALS!

Iată de exemplu cât economiseşte aproximativ o firmă cu 5 angajaţi:

104.64 lei / lună X 5 salariaţi X 12 luni = 6278.4  lei/ an.

Nu trebuie să fii neapărat o companie cu sute de angajaţi ca să ai obiceiuri profitabile de management. Orice firmă, cu oricâţi angajaţi, poate economisi cu tichetele de masă.

De ce să risipeşti nişte bani pe care îi poţi economisi? Fii sigur că nimeni n-a ajuns bogat risipind banii!

Mitul nr. 2:  Salariaţii nu vor tichete, pentru că nu le pot cheltui în voie. FALS!

Cheltuielile cu hrana sunt oricum necesare, iar cu tichetele de masă Ticket Restaurant® salariaţii chiar îşi pot cumpăra orice produse alimentare îşi doresc, din peste 50.000 de magazine alimentare sau restaurante partenere Ticket Restaurant®.

Iar dacă vorbim de o mărire de salariu, e clar că e mai uşor şi mai profitabil să dai tichete de masă, decât bani. Astfel că, dacă nu îţi permiţi să le măreşti salariile, tichetele de masă pot fi raspunsul de care aveai nevoie.

Iar pentru firmă, toată munca de administrare a tichetelor de masă durează mai puţin de 30 de minute pe lună. Spre exemplu, dacă lucrezi cu compania Edenred, emitentă a tichetelor de masă cu marca Ticket Restaurant®, poţi comanda tichetele prin email, sau online, dar şi prin fax dacă preferi aşa. Tichetele îţi sunt livrate direct la sediul tău, sau la fiecare punct de lucru, la data şi ora care îţi convin.

Mitul nr. 3: Tichetele de masă sunt o invenţie românească. FALS!

Tichetele de masă au fost create în Marea Britanie şi Franţa şi s-au extins treptat, demonstrându-şi utilitatea în toată Europa. Statele din toate ţările membre ale Uniunii Europene le folosesc cu succes pentru a încuraja angajatorii să crească puterea de cumpărare a angajaţilor lor, pentru a determina o mai bună nutriţie a populaţiei active, dar şi pentru a reduce plăţile informale de pe piaţa muncii şi din magazine.

0 comentarii 5401 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter