News, Editorial

Unde-i unul nu-i putere

Daniela Oancea › Mar, 2016-12-13 18:40
Individualismul este opusul colectivismului; împreună formează una dintre dimensiunile culturilor naționale descrise de Geert Hofstede în anii 70. Individualismul caracterizează o societate în care legăturile dintre indivizi nu sunt strânse, fiecare e pe cont propriu şi își poartă de grijă sieși și familiei. Colectivismul caracterizează o societate în care oamenii sunt angrenaţi de la naștere într-o structură de grup, care îi protejează pe parcursul vieții în schimbul loialității lor.

Cetățenii din culturile individualiste, cum ar fi SUA (cel mai mare scor Hofstede pentru dimensiunea individualism, 91) și Franța (scor 71) sunt centrați pe sine și preocupați să-şi urmărească propriul interes. Tipul lor de gândire e centrat pe „Eu”. Oamenii pun preț pe autonomie şi ambiţie personală, fiind preocupați să obțină mai mult pentru ei: un loc de muncă mai bun, o poziție socială mai bună. La serviciu şi în business, stabilesc în mod calculat conexiuni pe care le pot fructifica ulterior, fără niciun ataşament emoţional. Ei preferă să fie eficienți în discuţii și să exprime direct, clar și la obiect ce gândesc. Excepție fac germanii, care deși trăiesc într-o cultură individualistă (scor 67) preferă să discute mai întâi detaliile și apoi să treacă la subiect.

Culturile asiatice și est-europene sunt colectiviste. Cetățenii din culturile colectiviste pun mare preţ pe grup și au o gândire de tip „noi". Armonia în interiorul grupului și loialitatea sunt foarte importante, iar consensul e căutat cu orice preț. În loc de a spune „nu” direct, oamenii sunt educaţi să îşi exprime pe ocolite dezacordul. A spune „nu” înseamnă să distrugi armonia grupului. Relațiile dintre angajator și angajat sau dintre partenerii de afaceri se bazează pe încredere și pe împărtăşirea unor valori morale. Prosperitatea societății și a grupului sunt mai presus decât cea individuală.

În China (scor Hofstede 20 la individualism) este inacceptabil să nu fi de acord cu opinia cuiva în public, iar confruntările directe sunt evitate. Chinezii funcționează foarte bine în grup, când urmăresc acelaşi scop. Americanii, care funcționează bine individual, vor ca meritele să le fie atribuite personal și se descurcă mai puţin bine când urmăresc un obiectiv comun, în cadrul unui grup în care fiecare se simte „anonim”. Românii, deşi provin dintr-o cultură colectivistă (scor mic la individualism, 30) nu dau dovadă de spirit de echipă sau de capacitate de cooperare pentru atingerea unui scop comun, nici la muncă, nici în societate.

Poate de aceea multe dintre acţiunile şi cauzele care necesită participarea unui număr mai mare de oameni, la noi rămân nesoluţionate. Deşi orice schimbare în bine poate să pornească, veţi vedea, din iniţiativa unui singur cetăţean, el va avea întotdeauna nevoie de susţinerea colectivă. Unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea creşte. În urma rezultatelor alegerilor parlamentare, încercăm să vă explicăm de ce se comportă românii individualist într-o societate cu mentalitate colectivistă, de ce ne lipsesc încrederea, coeziunea şi capacitatea de organizare, ce pierdem şi ce câştigăm acţionând separat sau împreună. 

0 comentarii 3099 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter