Editorial

Tinerii români demisionează de la job când nu mai sunt mulțumiți și asta e foarte bine

Ionuț Axinescu › Vin, 2017-09-22 15:34
În ultima vreme, am văzut tot mai multe reproșuri la adresa tinerilor de până în 30-35 de ani. Unii manageri sau autointitulați „specialiști” în piața muncii îi acuză că sunt mofturoși la job, că se plictisesc (prea) repede, că nu se implică atât cât ar trebui în sarcinile de serviciu, că-s pretențioși peste măsură, că n-au simțul responsabilității sau că vor să ardă etape în carieră.

Ce au în comun acești critici înflăcărați ai „tineretului din ziua de azi”? Nu se pot descotorosi nici acum de percepțiile învechite despre locul de muncă. Astfel, există patroni care încă au impresia că jobul e un lucru de care trebuie să te agăți cu dinții și pe care trebuie să-l păstrezi dacă nu toată viața, măcar 10-15 ani, chit că nu ești pe deplin satisfăcut de el. De fiecare dată când tinerii sunt trași de urechi că renunță la job, urmează inevitabil comparația cu generația anteriorară – cea a părinților și bunicilor noștri -, care muncea pe brânci și închidea ochii la toate nemulțumirile de la serviciu, de la salariile la limita dintre decență și umilință până la condițiile proaste de muncă.

Dar timpurile s-au schimbat. Dacă generația trecută nu prea avea de ales și trebuia, vrând-nevrând, să accepte tot felul de greutăți și șicane la serviciu, ca să aibă ce pune pe masă, tinerii de azi au opțiuni. Multe. Nu mai sunt dispuși să treacă cu vederea peste lucrurile care nu li se par în regulă sau insatisfacția pe care o resimt la locul de muncă. Așa că, atunci când nu le mai place jobul, îl schimbă fără să ezite sau se apucă să lucreze pe cont propriu. Acest tip de reacție – absolut normală într-o piață a muncii modernă și atât de dinamică - nu este însă percepută prea bine de cei obișnuiți să se lovească zilnic, vreme de zeci de ani, de aceleași fețe obosite de timp și blocate în aceleași birouri.

Și tocmai pentru că există mereu variante, tinerii români de azi sunt într-adevăr mai pretențioși la locul de muncă, în comparație cu cei de dinainte. Ei își doresc, pe lângă măriri de salariu periodice și consistente, medii de lucru plăcute și dinamice sau bonusuri în funcție de performanță, flexibilitate. Pe toate planurile, de la programul de lucru până la locul efectiv în care își desfășoară activitatea, contractul de muncă sau task-urile pe care le au de făcut. Tinerii din România nu mai vor să stea peste program, pentru că își doresc echilibru între planul profesional și cel privat. Nu mai sunt dispuși să accepte rutina jobului, adică să facă același lucru ani întregi, fără nicio provocare sau sarcină creativă. În același timp, își propun să avanseze rapid și dacă simt că asta e problematic sau imposibil în compania pentru care lucrează, își dau demisia și o iau de la capăt în altă parte.

Iar atitudinea asta a tinerilor în raport cu munca este, orice s-ar zice, un semn al progresului pe care îl face societatea noastră. Pentru că acest comportament obligă companiile din România să se adapteze vremurilor și facă un pas înainte. Astfel, condițiile de muncă pe care trebuie azi să le ofere un angajator sunt diferite în comparație cu cele considerate „normale” cu ani în urmă. Suntem în 2017 și chiar nu mai e de ajuns să îi dai omului un salariu, după care să te aștepți să mute munții din loc ori să se implice până la epuizare, inclusiv în task-uri care nu țin de fișa postului său.  

Una peste alta, companiile care nu reușesc să atragă tineri sau nu pot să-i păstreze pe cei care îi au ar trebui să-și pună serioase întrebări, în loc să se vaite că „tineretul nu vrea să muncească.” Evident, tinerii vor să muncească la fel de mult ca și cei din generațiile anterioare. Doar că, în același timp, sunt mai informați și au o perspectivă mai largă asupra a ceea ce înseamnă „satisfacție la job”. Iar dacă angajatorii nu-s pregătiți să țină ritmul cu dorințele lor, se vor trezi curând că media de vârstă a personalului tot crește, iar performanțele firmei sunt din ce în ce mai „bătrânicioase”. 

3 comentarii 8087 vizualizări

Comentarii

2017-09-26 13:56

OVIX

mai vedem ...

?.. cand aceeasi tineri vor avea si responsabilitati , vor gandi la fel? De acord ca atat timp cand ai de hranit doar propria-ti gura, iti permiti sa iti iei zborul imediat dar atunci cand o familie depinde de tine deciziile astea nu se mai iau asa de usor. Sau poate chiar egoismul si egocentrismul generatiei este exact ceea ce face ca lumea noastra sa se indrepte spre disparitie.

2017-09-25 22:09

RADU ILIESCU

Fff bun articol, in sfarsit

Fff bun articol, in sfarsit cineva care spune lucrurilor pe nume fara sa i menajeze pe angajatorii din Romania.Felicitari autorului, are dreptate suta la suta.

2017-09-25 21:07

BUCUR IONUT

Interesant

Momentul acela in care te regasesti 100% in articol.
As putea adauga ca: conducerea Tesa a firmelor este blocata in sistemul vechi si greoi, in aceasta epoca cand vezi cat de usor este sa rezolvi task-uri rapid si usor te lovesti de fise de magazie, bonuri de consum, lipsa facturi electronice la o cifra de afaceri de 15 mil Euro( stiu incredibil), incasarea banilor din casa in casa( din nou incredibil in era digitala).
Oameni ce sunt in functii de conducere(economic, resurse umane, etc) de 20 de ani si au facut un sistem sa functioneze in era nedigitala nu vor sa se adapteze prezentului, si atunci eu ca tanar plec, pentru ca nu pot sa pierd timpul aiurea, perfer sa caut sa dezvolt sisteme mai moderne si logice ce functioneaza pe principiul mult, repede si bine( restul timpul sa invatam lucruri noi), si nu sa cautam sa ne umplem programul cu task-uri inutile sa ne justificam orele lucrate, cred ca asta pleaca din comunism, dar nu pot sa-mi dau cu parerea exact despre ce nu am trait.
Concluzie, eu am plecat din firma, alti doi cei mai tineri angajati Tesa au plecat si ei, primul motiv sunt banii, al doilea limitarea gandirii... sau invers.
Evoluam, dar asteptam sa moara si sa putem recladi.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter