Editorial

Pro şi contra antreprenoriat

Daniela Oancea › Vin, 2016-06-24 09:59
Antreprenoriatul este o alegere foarte aparte de carieră. Să lucrezi pentru o companie sau pentru propria companie presupune un cu totul alt tip de efort. În cazul în care chiar acum cântărești dacă să pleci sau să rămâi angajat în firma pentru care lucrezi, ar fi bine să știi care sunt argumentele pro și contra antreprenoriat.
Foto: Alex Conu

Cea mai mare satisfacție a antreprenorului este posibilitatea de a fi propriul său stăpân. Ca antreprenor îți iei propriul destin în mâini, faci lucruri pentru tine, iei decizii de unul singur. Perspectiva financiară este promițătoare, deoarece, teoretic, câștigul poate fi nelimitat. Când lucrezi pentru o companie, de obicei, aceasta face bani de pe urma ta. Muncind pentru tine, ai șansa să capeți ceea ce meriți.

Un alt câștig al antreprenoriatului este că îți faci programul cum vrei. Când lucrezi pentru tine, nu trebuie să îți anunți șeful că vei pleca mai devreme. De asemenea, poți să călătorești când vrei, să participi la conferințele și evenimentele la care vrei, fără să ceri voie nimănui. Când ești propriul tău stăpân, poți să lucrezi până târziu în noapte sau dimpotrivă, dimineața foarte devreme, după cum îți dictează bioritmul.

Experiența antreprenorială te învață o grămadă de lucruri. Vei angaja oameni, vei dezvolta parteneriate,vei întocmi contracte, vei face facturi și te vei implica în promovare. Acest gen de experiență totală nu poate fi trăită când lucrezi într-o corporație. De multe ori, când lucrezi pentru o companie, ești doar un șurub într-un mare angrenaj. Dacă renunți și pleci, lucrurile vor continua și fără tine. Acest lucru nu mai este valabil când îți conduci propria afacere, pentru că, dacă ai pleca, afacerea ar fi grav avariată.

Totuși, înainte de a da fuga să lucrezi pe cont propriu, ar fi bine să știi și cu ce te vei confrunta. Cea mai mare dificultate este riscul. Când ai un loc de muncă stabil, știi cât de mult ai de lucru într-o zi. Știi că îți vei primi salariul la finalul lunii. Atunci când lucrezi pentru tine, nu mai ai certitudini. Nu știi cât de mult vei avea de lucru într-o zi și nici care vor fi zilele în care nu vei avea nimic de făcut. Mai ales la început, când nu vei ști dacă vei avea suficiente comenzi, nici măcar salariul nu ți-l vei putea lua. În plus, când ești angajat, rareori îți faci griji cu privire la chestiunile juridice. Când ești pe cont propriu, tot ce ține de legislație, taxe și impozite trebuie să te preocupe.

Cei care au pornit pe cont propriu spun că presiunile zilnice la care sunt supuși generează un stres enorm, mai ales că, de cele mai multe ori, nu au cui să delege activități, de care trebuie să se ocupe singuri.

În sfârșit, când deschizi o afacere, răspunzi pentru tot. Pentru felul cum merge sau nu merge internetul și serverul, pentru toate chestiunile financiar-contabile, pentru chiria sediului de lucru, plata utilităților și a furnizorilor, pentru documentele pe care le cere statul, pentru cum îți marketezi afacerea și produsul, pentru cât de bine știi să vinzi și să te vinzi pe tine. Când ai angajați și colaboratori, trebuie să găsești soluții ca să îți onorezi obligațiile contractuale față de ei, la timp.

Când ai propria afacere, nu ți-o poți scoate din minte, 24 de ore, șapte zile din șapte. În antreprenoriat, pur și simplu, nu-ți poate umbla mintea în altă parte. După cum se vede, antreprenoriatul nu e calea cea mai ușoară. Să sperăm că argumentele pro și contra pe care le-am adunat de la antreprenori și liber-profesioniști te vor ajuta să iei o decizie informată. Vorba gânditorului: „Alege o activitate care îți place și nu vei fi nevoit să muncești nicio zi din viața ta”.

Acest editorial a fost publicat în ediția print din luna iunie 2016 a Revistei CARIERE, dedicate în întregime demersului antreprenorial.

0 comentarii 3596 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter