Editorial

Ghid de supraviețuire pentru perfecționiști

Daniela Oancea › Lun, 2014-07-14 10:20

Ești genul perfecționist? Petreci mult timp cu cizelatul, ca să fii sigur că va ieși totul așa cum îți dorești? Îți stabilești standarde ridicate și te dai peste cap ca să le atingi, alocând mult timp și energie pentru a le depăși? Ai o obsesie pentru a face lucrurile impecabil, care te obligă să verifici totul, o dată și încă o dată, fără să să te poți abține să mai îmbunătățești câte ceva?

Înclinația ta spre perfecțiune te ajută, de bună seamă, să obții rezultate foarte bune. Cu toate acestea, există o latură ascunsă a obsesiei pentru perfecțiune, pe care s-ar putea să n-o conștientizezi. O să îți arăt de ce perfecționismul dus la extrem e mai degrabă o frână care te împiedică să ajungi la adevăratul potențial. Cum e posibil?

Faci mult zgomot pentru nimic. Anticipezi orice problemă, cauți soluții pentru a o rezolva înainte ca ea să apară. La final, se dovedește că nu conta așa de mult. De fapt, ești atât de obsedat de „perfecțiune”, încât refuzi să accepți ceva mai puțin decât perfect.

În primul rând ești pasibil să pierzi din eficiență. De ce? Dacă, de exemplu, când ai terminat un proiect, în loc să îl predai, tragi de timp ca să verifici dacă nu cumva au apărut noutăți pe aceeași temă. Pe urmă începi să le evaluezi, ca să vezi dacă nu cumva trebuie să le adaugi și pe acelea la proiectul tău.

În al doilea rând, faci din orice lucru banal o întreprindere de anvergură. Dorința ta de a face lucrurile „perfect” te face să complici orice flecușteț. Acest lucru te împiedică să prezinți un proiect pentru că ești mereu  nemulțumit de felul în care se prezintă, în micile detalii, și nu găsești niciodată momentul potrivit să-l lansezi. De fapt, ești atât de concentrat pe fiecare amănunt, încât pierzi din vedere imaginea de ansamblu.

Ce poți face? Să conștientizezi că ai această trăsătură de caracter și să încerci să o stăpânești. În definitiv, ești un perfecționist care vrea să atingă excelența, nu unul care se autosabotează în efortul de a face lucrurile la superlativ.

Amintește-ți că există principiul Pareto (regula 80/20) care spune că 20% din timpul alocat generează 80% din rezultatele importante. Setează-ți o limită de timp pentru fiecare activitate, sarcină sau proiect. Legea lui Parkinson – „munca se extinde pentru a umple timpul alocat îndeplinirii ei” spune, cu alte cuvinte, că o activitate durează atâta timp cât îți propui să-i aloci. Dacă îți stabilești să o termini în 4 ore, o vei termina în 4 ore. Dacă îi dai 3 ore, se va termina în decurs de 3 ore. Setează o limită pentru orice sarcină, activitate sau proiect. Altfel s-ar putea să găsești ceva de îmbunătățit la infinit.

Concentrează-te pe lucrurile mari. Întreabă-te dacă ceea ce faci acum este sau nu relevant. Dacă nu, nu insista. Prioritizează și deleagă, dacă știi pe cineva care se mișcă mai repede.

Recunoști un perfecționist după felul în care se teme să nu facă greșeli. Or, specialiștii spun că a face greșeli este un compromis pe care trebuie să îl accepți. Cu cât ele se vor întâmpla mai devreme, cu atât vei învăța din ele la momentul potrivit și le vei evita mai târziu.

Dacă productivitatea ta este în scădere, ia o pauză. Odihnește-te și revino la îndatoririle tale mai târziu. Vei avea o altă perspectivă asupra lucrurilor și o putere de concentrare mai bună.

Oricât de bune sunt intențiile tale, nu scăpa din vedere ideea de ansamblu. Care este obiectivul final? Care este rezultatul pe care îl urmărești? Este ceea ce ceri de la tine sau de la ceilalți cu adevărat semnificativ pentru rezultatul final? Dacă nu, relaxează-te! Societatea are nevoie de perfecționiști, dar nu în așa măsură încât să-i iubească și să-i promoveze. În realitate, îi recompensează pe oamenii haioși, capabili să se adapteze din mers și să ajungă cel mai repede la rezultat.

0 comentarii 3109 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter