Editorial

Cum rămâi OM în era AI?

Daniela Palade Teodorescu › Mar, 2018-06-19 17:13
E nevoie de valori umaniste care să guverneze cultura organizațională a viitorului.

Informațiile au devenit cea mai prețioasă resursă a omenirii. Faptul că ele par să abunde, copleșindu-ne, nu înseamnă că ni se cuvin sau că am avea acces nelimitat la ele. Toată nebunia cu GDPR-ul ne-a demonstrat care e prețul lor și cât de mult le-am subestimat valoarea.

„Informațiile sunt noul petrol al lumii, inteligența artificială este noua electricitate, iar Internet of Things este noul sistem nervos al planetei”, susține viitorologul Gerd Leonhard, al cărui interviu a dat coperta, dar și greutatea acestei ediții.

Dacă încă te mai sperie ideea unei lumi dominate despotic de inteligența artificială, interviul cu acest Nostradamus modern îți va da perspectiva corectă asupra viitorului. Cu concepte despre etica digitală și moral-ware (ca investiție necesară pentru fiecare software), despre andro-ritm care trebuie să însoțească fiecare algoritm și imposibilitatea de a automatiza fericirea și iubirea, despre tehnologia care ne poate lua mințile la propriu, dar care nu poate face chiar totul, despre discernământul și conștiința profund umane de a nu face chiar tot ceea ce se poate face.

Așadar, fiți pe pace - inteligența emoțională, socială, kinestezică și intelectuală rămân umane, fără scenarii apocaliptice. Până să ne temem de roboții care ne vor des-ființa, mai bine ne temem de oamenii care distrug, declanșează războaie, poluează, asupresc și umilesc. Aici ar trebui să fim în alertă. Nu e nevoie să imaginăm noi pericole în viitor, pentru că ele sunt deja prezente. Viitorul nu mai este doar o proiecție temporală, ci un mind-set profund asumat.

Omul superior nu ar trebui să distrugă, să pornească războaie, să polueze, să domine, să umilească, ci ar trebui să acționeze cu discernământ și respect pentru planetă. Cu cât roboții de lângă noi vor fi mai eficienți, cu atât oamenii ar trebui să devină mai conștienți.

E mult mai plauzibil scenariul în care roboții amplifică potențialul omului, fără a-l înlocui, decât cel în care inteligența artificială ar putea acționa autonom, fără discernământ uman. A patra revoluție industrială, cea a digitalizării, cere, în mod paradoxal și imperativ, reîntoarcerea la valorile profunde ale umanității – iubire, conștiință, empatie, solidaritate, dorință de sens și apartenență, discernământ, înțelepciune.Articol preluat din numărul 246/aprilie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici     
0 comentarii 1099 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter