Cum să

Voluntarii români care fac mai uşoară redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către ONG-uri

Constantin Pescaru › Mar, 2018-04-17 16:28
Comunitatea Code for Romania lansează platforma redirectioneaza.ro, ce vine în sprijinul ONG-urilor care colectează formularele 230 de redirecționare a impozitului pe venit de la susținătorii lor. Acest instrument a fost dezvoltat și este disponibil în mod gratuit grație muncii unei echipe de voluntari. 
Foto: Pixabay

În fiecare an, fiecare român poate alege să redirecționeze 2% din impozitul pe venit către o cauză în care crede și pe care vrea să o susțină să își continue activitatea.

Cu toate acestea, mulţi nu o fac niciodată. Din două motive:

  1. procesul greoi
  2. lipsa informațiilor centralizate cu privire la ONG-urile pe care le-ar putea susține

Mai mult, și ONG-urile se confruntă cu dificultatea de a transmite mesajul legat de redirecționare către audiențe foarte largi, într-un mod simplu, fără consum de resurse suplimentare.

Code for Romania propune o rezolvare a problemei

Redirecționează.ro, un proiect Code for Romania, conține informații despre o varietate de ONG-uri care pot fi susținute prin simpla redirecționare a 2% din impozit. "Prin digitalizarea formularului #230 eliminăm nevoia unui contact direct dintre organizații și susținători, economisind timp și resurse cheltuite pe acțiuni publice în mediul offline", spun reprezentanţii comunităţii.

Pe platformă, orice ONG are posibilitatea de a-și crea un cont și de a folosi pagina sa dedicată pentru a încuraja oamenii să redirecționeze acest impozit, în cel mai simplu mod permis de legislația în vigoare.

Oricine poate susține ONG-ul favorit în câțiva pași simpli.

Intră pe redirecționează.ro și apoi:
1. Citește și alege către ce ONG vrea sa redirecționeze 2% din impozit.
2. Completează formularul de pe pagina unui ONG.
3. Descarcă fișierul PDF și îl printează.
4. Adaugă CNP-ul, semnează formularul și apoi are următoarele opțiuni:
- Fie îl trimite prin poștă, cu scrisoare recomandată, către unitatea ANAF de care aparții
- Fie îl trimite prin curier sau poștă la adresa ONG-ului și se ocupă ei de depunerea lui.

Adresele le va găsi în paginile fiecărui ONG pe masură ce completează.

"Încurajam implicarea civică, de aceea îndemnăm oamenii să devină supereroi civici. Dacă ei nu pot redirecționa impozitul sau vor să dea o mână de ajutor în plus, pot descărca formularul precompletat de pe pagina ONG-ului pe care vor să îl susțină, îl printează în mai multe exemplare și îl transmit colegilor, prietenilor și familiei și îi încurajează să redirecționeze", spun reprezentanţii Code for Romania.

Aceştia ne propun un exercițiu de imaginație. În 2017 existau 4.875.000 de angajați în România. La un salariu mediu brut de 4.162 lei, impozitul pe venit atinge suma de 1.317.481.100 lei. Ceea ce înseamnă că, în România, anual s-ar putea redirecționa către organizațiile non-profit aproximativ 26.349.622 lei.

0 comentarii 671 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter