Cum să

Sfântu Gheorghe devine Capitala Dezbaterilor Academice

Marilena Ispas › Vin, 2015-03-06 13:06
În acest weekend are loc a IX-a ediţie a competiţiei „Saint George, City of Debate”, în organizarea Asociației de Tineret Ecou și a Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR). Manifestarea are loc între 5 și 8 martie 2015 la Sfântu Gheorghe.

Lansată în 2007, cu numai patru echipe, Saint George, City of Debate s-a transformat treptat într-un eveniment de mare amploare, în prezent putând fi considerată cea mai mare competiţie din Europa, având în vedere numărul impresionant de participanţi care a ajuns până la 128 de echipe în ediţia precedentă. „Anul acesta, sunt 124 de echipe care s-au înscris şi au plătit taxa de participare, 88 de arbitri şi 103 voluntari, în total 560 de participanți” – a declarat coordonatorul evenimentului, Mădălin Guruianu, care a punctat faptul că participarea este în continuare impresionantă.

Deschiderea ediţiei din acest an s-a făcut printr-un Debate Corner, care a avut loc în Pavilionul Central din Parcul Elisabeta. Apoi sunt trei zile de dezbateri pline cu trei moţiuni incitante, pregătite dinainte, dar şi cu alte moţiuni care vor fi anunţate cu doar o oră înainte de începerea probelor de dezbatere. Elevii vor fi astfel obligaţi să se descurce pornind de la argumentele pe care le pot găsi în ora pe care o au la dispoziţie ca să se pregătească. Cele trei moţiuni anunţate, dintre care ultima este pregătită pentru finalişti, sunt:

1. Acest Parlament consideră că pentru România ar fi fost mai bine dacă statele europene nu îşi deschideau pieţele de muncă.
2. Acest Parlament crede că dreptul la liberă exprimare nu include dreptul de a ofensa religii.
3. Acest parlament ar introduce Arabia Saudită ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Directorii de turneu sunt Călin Mureșanu și Radu Țigănaș, ambii cu cărți de vizită impresionante în dezbaterile academice din țară, dar și din străinătate; directori adjuncți de turneu sunt trei tineri studenți – Ștefana Popa, Ioan Junior Ganea și Theodor Moise; Equity officer- Bogdan Colceriu, iar Marius Petcu și Bogdan Drăghicescu sunt Tab masters – cei care coordonează programarea celor 60 de meciuri ce au loc concomitent, în sălile Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

Vineri, 6 martie, vor avea loc sesiuni de pregătire, un simpozion cu tema „Debate Power” la Centrul de Cultură din Arcuş, workshop-uri şi programe cultural-sportive gratuite, precum şi o petrecere pentru arbitri, la Energy Club, cu muzică live oferită de formația de blues BigToneZ din Cluj.

Sâmbătă, ziua primelor 4 runde ale competiţiei, se va încheia tot cu o petrecere și cu anunțarea echipelor calificate în eliminatorii, iar duminică, după sferturile de finală şi semifinale, vor avea loc Finala şi Festivitatea de Premiere, care vor fi găzduite de Liceul „Székely Mikó”.

Trofeul transmisibil Saint George, City of Debate ajunge în fiecare an la una dintre echipele participante, acea echipă ține trofeul un an de zile și îl aduce apoi înapoi. În ultimii trei ani, trofeul original a fost realizat de către artistul Ramon Grosos. Câștigătorii vor primi laptopuri de la Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) și tablete Lenovo. 

0 comentarii 1343 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter