Cum să

Există 5 tipuri de plictiseală. Tu la care te încadrezi?

Mari Pătru › Vin, 2017-08-18 09:53
Plictiseala te poate duce la marginea nebuniei, sau să îți dea idei incredibil de creative. Totul depinde de cum o resimți.
Foto: Pixabay

Plictiseala poate să fie un sentiment distructiv care poate duce, în unele cazuri, chiar și la dependență de alcool sau droguri. Dar, în unele situații, aceasta poate să fie chiar benefică. Fix în acel moment de plictiseală poate să îți treacă prin cap cea mai bună idee în rezolvarea unor probleme sau poate duce la o auto-reflecție mai mare.

În esență, plictiseala este o emoție mult mai nuanțată decât ceea ce percepem noi. Este, de asemenea, deosebit de comună în societatea de astăzi.

În ultimul deceniu acest fenomen a fost cercetat științific foarte mult. În 2006, un studiu clasificat împarte plictiseala în patru tipuri diferite, într-un studiu publicat în jurnalul Motivation and Emotion adăugând un al cincilea tip de plictiseală numită plictiseală apatică.

Cercetătorii implicați în studiu au avut 63 de studenți și 80 de elevi de liceu care au răspuns la sondaje de pe smartphone-uri, acestea fiind realizate cu privire la activitățile și experiențele lor pe parcursul a două săptămâni.

Rezultatul lucrării este că se poate plăti pentru a fi mai conștient de plictiseala noastră, fie pentru a ne scăpa de ea, fie pentru a o exploata într-un mod mai productiv. Cu toate că suntem cu toții predispuși să experimentăm orice fel de plictiseală la un moment dat, munca arată, că oamenii pot avea un "tip" de plictiseală consistent care să corespundă personalității lor.

Așadar, iată cele cinci tipuri de plictiseală găsite de cercetători:

Plictiseala Indiferentă

O stare în care ești cam obosit și nu ești prea prins de ce se întâmplă în jurul tău dar totuși cu o mină pozitivă. O stare de relaxare amestecată cu oboseală în care vrem să stăm în pijamale toată ziua și să ne uităm la Game of Thrones. Nu există nici o intenție de a interacționa cu lumea ci mai degrabă de a sta închis în casă și să îți vezi de-ale tale.

Unii o numesc cea mai plăcută stare de plictiseală pentru că este cea mai ușoară dintre toate și cu cel mai mic disconfort. Ești plictisit dar cu o stare emoțională pozitivă și te bucuri de ea. Știi că ești plictisit dar nu te deranjează deloc, din contră, te bucuri de asta. Pe scurt, leneveală totală!

Plictiseala de Calibrare

Starea aceea în care cauți în mod activ, în care îți dorești să apară ceva interesant cam ca atunci când ești la un party și te uiți în jur să vezi cine mai e pe acolo și ce oportunități de discuții sau de flirt ai, în afară de obișnuiții pe care îi vezi tot timpul.

Starea această este un pic mai inconfortabilă decât cea de dinainte pentru că, deși fizic ești într-o stare de moleșeală, mental ești un pic mai activ și cauți ceva. Este definită printr-o stare de nemulțumire scăzută în care ai vrea să faci ceva dar nu știi ce. Această căutare însă este mai degrabă incipientă decât activă.

Acest tip de plictiseală produce o oarecare stare de neliniște și frustrare pentru că nu poți găsi ceva interesant de făcut, cu care să îți ocupi timpul. Și chiar dacă ar fi să găsești acel ceva, nu ai avea suficientă motivație ca să îl pui în practică.Cei care trăiesc o astfel de stare raportează o ușoară senzație de neplăcere și emoții negative.

Este foarte propice visării cu ochii deschiși și fantazării, care poate fi un element cheie atunci când o folosim cu scopul creșterii creativității pentru că poate fi un izvor de inspirație pentru acțiuni viitoare. Această stare de visare ne poate ajuta de asemenea să ne cunoaștem mai bine, să descoperim ce ne place și ce nu, ce ne dorim și ce nu și să avem o ideea mai bună despre noi.

Plictiseala Căutării

Seamănă foarte mult cu cea de dinainte dar este deja la next level. Mai ții minte exemplul cu „căutarea” de parteneri de discuție sau de bere la un party? Ei bine, dacă ești la un party și ești atât de plictisit încât stai tot timpul cu telefonul în mână și ai putea striga în gura mare „Băh, ce plictiseală m-a lovit”, atunci știi că te-a pocnit așa numita plictiseală a căutării.

În această stare cauți activ ceva cu care să îți ocupi mintea. Acest ceva este specific, concret pe care vrei să îș faci. Starea de neliniște este mai mare decât în primele două nivele prezentate mai sus.

În cazurile mai avansate poate conduce la comportament impulsiv și de multe ori activitatea găsită nu este satisfăcătoare. Motivația este mult mai mare și conduce la acțiune chiar dacă pe un fundal de frustrare și neliniște.

Ca și în cazul primelor două stagii, are și aspectele sale pozitive pentru că de cele mai multe ori poate conduce la descoperiri majore și poate genera idei geniale. De ce? Pentru că disconfortul este atât de mare încât nu mai suporți să zaci în starea aia. Acest nivel de plictiseală are cele mai mare șanse de a conduce la o activitate concretă oferind suficientă motivație în această direcție.

De reținut că se ajunge la un proces creativ și la o manifestare practică din necesitatea de a scăpa de starea neplăcută în care persoana se află. Neplăcerea este atât de mare încât musai trebuie făcut ceva!

Plictiseala Reactivă

Această stare este de departe cea mai negativă dintre toate și cea mai displăcută de majoritatea oamenilor. Cei care trăiesc această stare sunt de obicei foarte nefericiți și chiar nervoși și agresivi.

Această stare este foarte asemănătoare cu senzația pe care o ai când trebuie să asculți pe cineva bătând câmpii despre un subiect care nu prezintă nici cel mai mic interes pentru tine dar nici nu poți să scapi de acolo. Un alt exemplu ar fi acela în care tocmai ai terminat o întâlnire și dai să pleci și se trezește unu’ să pună o întrebare iar acum trebuie să stai să asculți răspunsul pentru că deh, nu e frumos să pleci tocmai atunci.

Dorința de a scăpa și de a fugi este ilustrarea perfectă a plictiselii reactive. Dacă ești plictisit dar încă te simți ok, atunci clar nu ai ajuns la stadiul de plictiseală reactivă. Nu este necesar ca enervarea și nerăbdarea să fie manifestate exterior pentru a ști că trăiești o stare de plictiseală reactivă.

Dacă apare senzația că ești prins, că nu poți scăpa, că nu ai cale de ieșire, atunci știi clar despre ce fel de plictiseală e vorba. Această stare apare deci nu doar atunci când ești închis într-o sală de curs ci și atunci când trăiești într-o zonă unde nu dorești să fii, sau ai un job de care vrei să scapi, o relație pe care nu o mai dorești, șamd. În timp poate conduce la complicații și chiar boală datorată stresului.

Plictiseala Apatică

„Acest tip de plictiseală seamănă foarte mult cu depresia sau neajutorarea învățată” spune Goetz. Starea de neajutorare învăță este acea stare în care o ființă este atât de dărâmată de situațiile prin care a trecut și de încercările eșuate de a face ceva încât acum a ajuns să nu mai încerce nimic și au renunțat la acțiune.

Plictiseala apatică și cea reactivă par să fie cele mai neplăcute dintre toate. Participanții la studiu au raportat că se simt plictisiți fără să aibă prea multe emoții, fie ele pozitive sau negative ci mai degrabă erau apatici și indiferenți.

Pur și simplu și-au pierdut interesul în a le păsa de ceva, inclusiv de faptul că sunt plictisiți. Nu aveau suficient de multe emoții negative pentru a fi motivați să iasă din starea de disconfort și platitudine în care erau.

Se pare că acest tip de plictiseală apare cel mai adesea în situații care implică sau presupun atingerea unor scopuri sau rezultate cum ar fi în sport, școală sau mediul profesional. Sunt strâns corelate cu activități pe care nu își doresc să le îndeplinească dar nu au încotro și nici nu prea pot să facă alte activități. Este lipsa dorinței de a avansa și de a accepta fără alte comentarii, situația în care te afli.

Aceste tipuri de plictiseală au fost recunoscute și replicate în multe studii de către psihologi din întreaga lume. Cunoscându-le și înțelegându-le suntem astfel mai bine pregătiți să le facem față și să le evităm sau să ieșim din ele. După cum am văzut, nu sunt neapărat negative însă nici de preferat. Rămâne să decizi tu singur ce și cum vrei să te simți.

0 comentarii 1895 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter