Cum să

Dacă vrei să ai succes în 2018, trebuie să înveţi să te concentrezi mai mult pe lucrurile care chiar contează pentru tine

Constantin Pescaru › Mar, 2017-12-19 11:36
Tot mai mulţi oameni vor să îşi îndeplinească ţelurile personale, să călătorească, să îşi urmeze calea şi să îşi facă relaţii. Vor să se simtă împliniţi, să îşi lase amprenta asupra lumii şi să facă o schimbare în bine.
Însă e posibil ca în această cursă nebună şi frumoasă să intervină oboseala. Sunt din ce în ce mai multe lucruri de făcut, tot mai multe căi de străbătut, aşa că e din ce în ce mai greu să îţi faci ordine în priorităţi.
Foto: Unsplash

Adevărata problemă este că nu reuşim să luăm cele mai bune decizii, în condiţiile în care suntem bombardaţi cu informaţii din foarte multe părţi. Tocmai de aceea „înhăţăm” oportunităţile care ni se ivesc în faţa ochilor, care nu sunt neapărat cele mai potrivite pentru noi, scrie Medium.

Aşa că... ce soluţii avem?

Derek Sivers nu a plănuit de la început ca CD Baby să devină o companie globală. El a pornit de la un principiu simplu: era un muzician la început de drum, iar nimeni nu voia să îi vândă muzica, aşa că a creat un magazin online de la zero. De atunci, a investit foarte mult în atragerea clienţilor şi sponsorilor, s-a agitat, a învăţat lucruri noi şi afacerea a prins aripi.

Însă la un moment dat, a realizat un lucru: nu era foarte entuziasmat să participe la fiecare conferinţă de profil sau sesiune de networking. Odată cu creşterea companiei sale, a ajuns să facă lucruri din obligaţie. Iar acest lucru i-a erodat pasiunea. Aşa că şi-a stabilit o nouă regulă: „Dacă ceva nu te face să exclami „da” din toată inima, atunci spune „nu”. Când refuzi să faci unele lucruri care nu îţi fac plăcere, atunci vei avea suficient timp pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine”, explică antreprenorul.

Ideea este să te concentrezi mai mult pe ceea ce îţi place să faci pentru că timpul nostru pe această planetă este limitat. Aşa că e păcat să nu ai o viaţă cât mai împlinită.

Regula de 90%

Greg McKeown, autorul cărţii „Essentialism”, susţine că trebuie să îţi permiţi din când în când să te opreşti din a face de toate şi de a spune „da” la orice provocare. Doar atunci te vei putea concentra pe lucrurile care contează cu adevărat pentru tine.

El foloseşte regula de 90% pentru a prioritiza lucrurile pe care le are de făcut: acordă note de la 1 la 10 sarcinilor, apoi le îndeplineşte doar pe acelea care au primit de la 9 în sus. Astfel, ratează multe oportunităţi, dar asta nu contează atâta vreme cât le alege pe cele esenţiale pentru el.

Adevărul este că e mai uşor de zis decât de făcut. Aşa că propune să înlocuim teama de a rata chestii („fear of missing out” - FOMO) cu bucuria de a rata acele lucruri care ne mănâncă timpul şi nu sunt cu adevărat importante („joy of missing out”).

Până la urmă, e vorba doar de o schimbare de prespectivă. Ceea ce trebuie să ţinem minte este că lucrurile triviale nu merită atenţia noastră.

0 comentarii 3067 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter