Cum să

9 secrete ca să fii cel mai bun angajat din birou

Adrian Sandu › Mar, 2014-10-21 09:36


Indiferent cu ce te ocupi, se pare că niciodată nu îți ajung toate cele 24 de ore dintr-o zi. Dar știi ce? Nu ai cum să pui mai multe ore în zi și... nici nu ai avea de ce. Oamenii care au succes muncesc inteligent. Iată câteva mici secrete pentru a fi mai eficient la muncă
Cel mai bun angajat /123rf.com

1. Prioritizează-ți taskurile

Asta e un task in sine. Ce ar trebui să faci mai întâi? Să discuți propunerea de reînnoire a contractului cu un client important? Sau altceva...? Răspunsul: prioritizează-ți taskurile în funcție de ROI (return on investment). Oricine poate să facă asta, secretul e să știi cum s-o faci. Dacă îți plac programele, fă-ți un calendar săptămânal sau lunar. Dacă preferi listele, atunci e indicat  să-ți faci o lista cu priorități la începutul fiecărei zile. Să îți știi prioritățile te va ajuta nu doar să-ți îndeplinești obiectivele, ci să te concentrezi pe lucrurile care chiar contează.

2. Fixează-ţi singur deadline-uri

Dacă știi dinainte că vei pleca la 17.00, e mult mai probabil să muncești eficient. Cumva, se pare că deadlineurile te bagă întotdeauna în priză. Dacă o să-ți zici că pleci de la muncă dupa ce-ți termini toată treaba, s-ar putea să ai două mari probleme: în primul rând, cum vei știi ca ai terminat dacă ai mereu treaba? În al doilea rând, fără o oră fixă pe care ți-ai impus-o vei tinde să lenevești. Un deadline te ajută să îți conturezi foarte clar prioritățile

3. Planifică-ți telefoanele

De fiecare dată când răspunzi la telefon, proiectele la care lucrezi se prelungesc. Secretul? Rezervă-ți un timp anume ca să-ți dai toate telefoanele de care ai nevoie. Nu trebuie să fii foarte rigid... când trebuie să dai un telefon... îl dai. Orice amânare a convorbirilor importante poate dauna grav timpului alocat proiectelor tale.

4 Ocupă-te de lucruri imediat

Dacă un lucru neprevăzut apare la muncă și ai timp să-l rezolvi, rezolva-l imediat. Nu lăsa pe mai târziu ceea ce poți să faci imediat.

5 Ține-ti ordine pe birou

Fă-ți ordine prin dosare ca să nu pierzi timp căutând documente sau hârtii. Aplică același principiu și online, pentru inbox-ul mailului tău. Evită excesul de hârtii şi dosare. Ca regulă generală, ce folosești mai mult de o dată pe zi poate să rămână. Altfel, trebuie să-l împachetezi.

6 Fixează-ți propriul tău program de muncă

Nu toți muncim în același ritm. Poate unii dintre voi sunteti persoane matinale... în acest caz, ar trebui să începeți încă de la primele ore cele mai importante proiecte pe care le aveți de făcut, iar după amiaza s-o lăsați pentru taskurile obișnuite de zi cu zi. Secretul este să vă cunoașteți punctele forte și să le maximizați.

7 Fă-ți o listă cu taskurile zilnice

Asta e o metoda bună ca să te asiguri că ai mereu ceva de făcut și, mai ales, că nu pierzi timpul gândindu-te ce vei face în continuare. Fă o listă cu tot ce ai de făcut și la sfârșitul programului nu uita să-ți faci lista pentru ziua următoare. Ține lista updatată și bifează mereu taskurile deja completate.

8 Centralizează-ți informația

Nu pierde timpul căutând informațiile de care ai nevoie. În loc să baletezi între smartphone, inbox și calculator, centralizează toate datele importante într-un singur loc. Indiferent unde alegi să-ți pui informațiile, nu uita să-ți faci un backup.

9. Nu te lăsa distras

Dacă nu e munca, e pierdere de timp. Evită să stai la discuții interminabile cu colegii la cafea, verifică-ți emailul personal doar in pauza de masă și nu sta mai mult de 10 minunte pe facebook într-o zi. Închide-ți telefonul personal dacă nu-l folosești des și verifică-ți mesajele în pauză.

Știm cu toții ca a fi mai eficient la muncă nu e chiar în topul priorităților noastre. Cu toate acestea, cu cât îți folosești mai eficient timpul de muncă cu atât mai mult succes vei avea în afara orelor de lucru. Altfel spus, cu cât îți termini muncă în timpul orelor de lucru, cu atât mai mult timp liber vei avea pentru distracție. 

0 comentarii 13046 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter