Inspirație

Creativitatea face Chef-ul

Daniela Oancea › Joi, 2011-08-04 12:42

Între 1887 şi1889, marele arhitect Ion Mincu refăcea vila aparţinând boierului Filip Lenş, transformând-o în cel mai impresionant palat de pe Calea Victoriei din Bucureşti. După restaurarea făcută în stilul eclectic specific epocii, Casa Vernescu ajungea să fie un loc exclusivist, ideal pentru petrecerea unor serate de neuitat. În restaurantul pe care îl găzduieşte astăzi faimoasa vilă, vă puteţi delecta cu creaţiile unuia dintre cei mai cunoscuţi maeştri-bucătari ai ţării.

Joseph Hadad a început să înveţe meserie în casa părintească, la Ierusalim. Mama, originară din Maroc, gătea extraordinar. Tatăl, de fel din Tunisia, bucătar pe vas, gătea chiar şi pentru oficialităţi. „Vă daţi seama ce melanj de gusturi, arome şi savori se ridica din bucătăria casei noastre?!“ Nimic asemănător cu vremurile de astăzi, când proba de talent se poate trece şi cu un Chateaubriand tras în tigaie.

De pe la vârsta de 15 ani, Joseph a început să stea mai tot timpul lângă taică-său când gătea. Apoi acesta l-a trimis să facă un liceu de profil la Şcoala de bucătari din Haifa. În opinia sa, gastronomia este un fel de „artă care nu cunoaşte limite“. Chiar dacă Joseph are un reţetar propriu, de fiecare dată când găteşte, face din acest gest un act creativ. „În fiecare zi, de la o oră la alta, poţi să creezi „altceva.“ Când are de pregătit însă un dineu sau o altă masă ceva mai importantă, stabileşte un meniu, îl aşază pe hârtie, intră în bucătărie şi îl discută cu echipa, după care încep pregătirile.

„Miresmele Orientului, care m-au învăluit de mic, au devenit rădăcini puternice în arta gătitului pe care am deprins-o de la parinţii mei – excelente călăuze ai primilor mei paşi în lungul drum spre desăvârşirea gusturilor.“

Gourmet cuisine

S-a şcolit în spiritul bucătăriei internaţionale şi are antrenament în gastronomia franceză – căreia îi apreciază rafinamentul, spunând că „îţi lasă posibilitatea să te joci şi să pictezi în farfurie.“ Chef cu vechime, Hadad a prins inclusiv valul „nouvelle cuisine“, perioadă în care aspectul bucatelor era definitoriu. Îşi aminteşte modul teribil de artistic şi de sofisticat în care – în farfurii cu diametrul de 35 cm – erau prezentate nişte porţii minuscule. Între noi fie vorba, Hadad preţuieşte gustul mâncării în primul rând, şi abia apoi felul în care aceasta se prezintă. Calitatea materiei prime este esenţială şi acesteia îi adaugă întreaga sa pasiune şi pricepere. Spune că în gastronomia franceză, de exemplu, s-au petrecut schimbări, porţiile au revenit la normal, s-au schimbat conceptul, ingredientele, sosurile, aluaturile folosite. Chiar şi într-un autentic restaurant franţuzesc, de trei stele Michelin din principatul Monaco, să zicem, am remarca influenţele asiatice. În plus, astăzi se găteşte lejer, cu ulei de măsline în loc de unt, şi se folosesc din plin frunzele proaspete de salată.

Joseph Hadad este Executive-Chef la restaurantul Casa Vernescu din anul 1997, iar dorinţa sa este să facă din acest loc un simbol al „gourmet cuisine”. Are câţiva furnizori de la care cumpără constant. Dacă îi place cotletul de miel de la un anumit furnizor şi acela se întâmplă să fie în Noua Zeelandă, atunci încearcă, pe cât posibil, să cumpere de acolo mereu. Chiar dacă clientul va plăti mai mult, va plăti pentru calitatea, pe care nu reuşesc să o livreze furnizorii români. Hadid mă asigură că negociază la sânge pentru roşii, castraveţi sau carne... şi până la ultima frunză de salată.

Deţine secretele a peste 2000 de reţete sofisticate şi a avut şansa să creeze show-uri culinare pentru celebrităţi, precum: Bill Clinton, Francois Mitterrand sau Margaret Thatcher, Regele Hussein al Iordaniei, Regele Juan Carlos al Spaniei şi Prinţul de Lichtenstein. Actori faimoşi sau staruri pop-rock au fost de asemenea oaspeţii lui la masă, printre aceştia: Robert de Niro, Madonna, Frank Sinatra sau Michael Jackson.

Îşi aminteşte de perioada în care a lucrat ca Executive Chef la faimosul King David Hotel din Ierusalim şi a trebuit să pregătească masa pentru Bill Clinton. „Îţi cam tremură genunchii când ai o asemenea răspundere, povesteşte el. Am făcut 25 de preparate, am apărut la televizor... În plus, după ce forţele de ordine au inspectat bucătăria şi au întrebat dacă avem acolo tot ce ne trebuie, au sigilat perimetrul. Ca să se asigure că nici o persoană străină nu va mai intra sau ieşi de acolo, au postat câini de pază.” Şi când a venit Clinton... n-a mâncat nimic din ce îi pregătiserăm. Bucătarul lui a ales un somon înăbuşit. Atât. Am fost şocat...“

La Bucureşti a gătit pentru Michael Jackson, dar şi pentru Demis Roussos. A pregătit bucate pentru Ilie Dumitraşcu sau s-a ocupat de masa festivă de ziua naşterii lui Gică Hagi.

0 comentarii 10284 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter