Inspirație

Care au fost primele joburi ale lui Warren Buffett

Magda Gheorghiţă › Joi, 2015-11-12 12:41
Are o avere estimată la 71 de miliarde de dolari și și-a clădit, pas cu pas, unul dintre cele mai mari imperii financiare din lume. Warren Buffett a avut talent la făcut bani de mic şi şi-a dorit să aibă bani de mic, iar la 16 ani avea deja 53.000 de dolari. Totul a ţinut şi de inspiraţie. Alice Schroeder a dezăluit în biografia miliardarului, The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life care au fost primele joburi ale "Oracolului din Omaha". 

Îţi trebuie talent ca să faci bani, iar Warren Buffett l-a avut şi reuşea, chiar şi din distribuţia de ziare, să câştige mai mult decât profesorii lui. Atunci când tatăl lui Warren a fost ales în Camera Reprezentanţilor din SUA, familia Buffett s-a mutat din Omaha în capitală. Tânărul adolescent a început imediat să îşi facă bani de buzunar distribuind Washington Post. Îşi rotunjea veniturile vânzând şi calendare odată cu ziarul, reuşind să câştige şi 175 de dolari pe lună. 

Warren a mai găsit un mijloc de a face bani: vindea mingi de golf la mâna a doua. Familia credea că le culege de pe terenuri, însă adolescentul nu avea timp de asta. A găsit un furnizor la Chicago, care le vindea cu 3,5 dolari duzina şi le revindea cu şase dolari. 

Tânărul şi-a deschis şi o firmă, Buffett’s Approval Service prin care vindea timbre de colecţie filateliştilor. Buffett’s Showroom Shine repara maşini tamponate, iar Warren îl cooptase în business pe un prieten al cărui tată avea o parcare. Afacerea nu a rezistat însă, pentru că era prea multă muncă fizică. 

La 17 ani, lui Warren Buffett i-a venit una dintre cele mai bune idei de făcut bani: maşinile de pinball. A cumpărat una cu 25 de dolari şi a instalat-o într-o frizerie din Washington, urmând să împartă profitul cu proprietarul. Doar în prima seară au făcut 4 dolari, iar succesul i-a încurajat să dezvolte afacerea în frizerii din întreg oraşul. 

Înainte de Washingtton însă, Warren a făcut bani din cursele de cai acasă, în Omaha.Deşi nu avea voie să parieze, fiind prea mic, mergea cu un prieten şi lua biletele aruncate pe jos pe pariori. Miliardarul explică în biografia lui că mulţi oameni aruncau biletele dacă nu câştiga calul lor, crezând că doar cel de pe primul loc ia bani. Însă se strângeau ceva bani şi pentru caiii ajunşi pe locurile doi sau trei, iar misiunea băieţilor era să strângă biletele, chiar dacă erau călcate în picioare. O mătuşă de-a lui Warren mergea apoi şi lua banii. 

0 comentarii 1433 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter