Inspirație

Ar putea fericirea să stea cuibărită într-o pereche de șosete din lână?

Roxana Roseti › Joi, 2018-05-10 14:55
O cină cu prietenii, o după-amiază ploioasă petrecută pe Netflix și multe altele. Toate aceste momente “mici”, care asigură bunăstarea și încrederea au un nume: hygge.
În Danemarca au acet nume, dar lumea întreagă l-a preluat.

O filosofie de viață mai degrabă eficientă, deoarece națiunea scandinavă o practică de multă vreme cu succes. Prin urmare, “ar putea fericirea să stea cuibărită într-o pereche de șosete din lână?”, întreabă metaforic “Le Monde“  , răspunsul constituindu-l articolul în sine (http://www.lemonde.fr/m-perso/article/2016/10/15/le-hygge-recette-danoise-du-bonheur_5014226_4497916.html.).  
Există nu mai puțin de zece cărți publicate în limba engleză pe această temă, inclusiv Cărticica Hygge (Penguin Life), care a trecut demult în Marea Britanie la peste 20.000 de exemplare. Meik Wiking - scriitor şi cercetător danez preocupat de fericire, autorul bestsellerului „Mica Enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii”, fondator în 2012 al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga (Happiness Research Institute) - un think tank, care funcționează pe calitatea vieții, confirmă entuziasmul în ceea ce privește fenomenul hygge.

Cum ar fi libertatea în Statele Unite

“Studii în jurul fericirii au explodat în ultimii  ani. Acest lucru a determinat în mod clar oamenii să se intereseze de modul de viață al danezilor. Și hygge este o cheie esențială este înscrisă în ADN-ul țării, cum ar fi libertatea în Statele Unite!", spune Wiking.
Din ce în ce mai multe poze cu hashtag-ul #hygge au apărut pe Instagram, iar Oxford Dictionary a inclus hygge în lista scurtă pentru cuvântul anului 2016. Prin urmare da, fericirea poate sta cuibărită într-o pereche de șosete din lână. Desigur, metafora se referă nu numai la să le spunem clasicele fotografii folosite pentru a oglindi starea de bine, fotografii în care oamenii se relaxează  la o ceașcă de ceai aromat, acasă sau în vacanță, încălțați cu șosete mari și călduroase din lână. E un întreg concept, iar hygge ţine de percepţia danezilor asupra vieţii cu tot ce include ea, în principal atenţia faţă de sine. Având în vedere că, potrivit analiștilor, analizelor, studiilor, sondajelor etc., danezii nu judecă şi nu le pasă prea mult ce cred alţii despre ei. Ştiu să se detaşeze de orele de muncă, iubesc natura, fac mult sport şi merg cu bicicleta, lucruri care de asemenea contribuie la acea stare de bine – cheia spre orice. O simplitate frumoasă. Un concept de viață.

“Nu este vorba despre ignorarea problemelor, ci despre a avea grijă de tine pentru a avea puterea să le confruntați”, spune "Helen Russel, jurnalist englez, citată de “Le Monde”.
Meik Wiking explică etimologia lui "hygge", folosindu-se de scurte exemple: "Cuvântul datează de la începutul secolului al XIX-lea, când Danemarca și Norvegia erau o țară; derivă dintr-un termen norvegian care înseamnă <bunăstare>. Și conceptul, omniprezent în conversațiile danezilor, vine în toate sensurile: hyggelig (adjectivul), hyggekrog (colțul confortabil în care se petreace un moment hygge), hyggebukser (pantaloni confortabili), chiar și lumânări - Skandinavisk Hygge Candles, un blog (Hellohygge.com) sau o marcă de ceas (Hygge Watches). Sau cum să te simți fericit doar prin punerea ceasului în dimineața...”.
Nu în ultimul rând, Helen Russell comentând simplitatea  modului de a trăi bine și frumos pentru tine în primul rând, conchide: “Este ușor pentru toată lumea să facă  o baie fierbinte după o zi lungă, sau să bea un pahar de vin într-un bar luminat de lumina lumânărilor. E alegerea fiecăruia…”.
 
 
 

0 comentarii 518 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter