Trend

Fenomenul EMERGENETICS. Cum să cunoşti mai bine felul în care oamenii gândesc şi reacţionează

Dana Badea › Mie, 2016-10-19 10:23
Suntem suma experienţelor noastre, suprapuse peste fondul genetic înnăscut. Această juxtapunere este „fundaţia” pe care Geil Browning şi Dr. Wendell Williams au pornit în construirea instrumentului de analiză Emergenetics. Analiza are la bază un test complex de personalitate, ce îmbină perspective oferite de neuroştiinţă cu instrumente psihometrice.  

Emergenetics măsoară patru atribute distincte pe baza unor cercetări asupra modului în care gândim cu partea dreaptă versus partea stângă a creierului, cercetări ce au fost distinse cu premiul Nobel. Pornind de la acest context instrumentul de evaluare clarifică modul în care gândesc oamenii.

Aplicarea testului în mediile corporative oferă detalii preţioase, ajutându-i pe manageri să-şi consolideze echipele, să ştie ce sarcini să aloce angajaţilor, să înţeleagă diferenţele de gândire şi să se adapteze la preferinţele lor de interacţiune. „În teorie, Emergenetics spune că modul în care noi preferăm să gândim și să ne comportăm este rezultatul experienţelor noastre de viaţă şi al trăsăturilor noastre genetice - de unde și numele, „Emerge” şi“Genetics” a declarat pentru Revista CARIERE Geil Browning (foto), fondatorul şi CEO-ul Emergenetics Internaţional, creatorul Emergenetics.


La sfârșitul anilor 1980, Geil Browning lucra împreună cu Dr. Wendell Williams, pentru a cerceta premisa potrivit căreia atributele de gândire și de comportament ar putea fi măsurate pentru a oferi un aspect mai precis, nuanțat, referitor la modul în care un individ interacţionează în mediul său.

„Experienţa mea profesională este în educație. Am fost foarte interesată de a găsi o modalitate de a face o cercetare cu impact în acest domeniu. Dr. Wendell este psiholog industrial (studiază comportamentul oamenilor în contextul muncii) și social, şi a dorit să ofere o gândire validă și instrumente comportamentale psihometrice pe care adulții le-ar putea folosi.
Iniţial interesul pentru această cercetare s-a manifestat doar în mediul antreprenorial, nu şi în cel educaţional. Împreună cu Wendell am dezvoltat modelul Emergenetics, care este alcătuit din patru atribute de gândire (analitice, structurale, sociale și conceptuale) și trei atribute comportamentale (expresivitate, asertivitatea și flexibilitate). Emergenetics Profile oferă o măsurare a acestor atribute. Astăzi ambele sectoare, antreprenorial şi educaţional folosesc această teorie în munca lor povesteşte Geil Browning.

Poate ajuta Emergenetics o persoană să îşi afle calităţile şi slăbiciunile? 

Teoria oferă o înţelegere mai profundă a mecanismelor care stau la baza preferinţelor de gândire.
„Emergenetics este un instrument de autoreflecţie şi conştientizare de sine, care îi ajută pe cei care-l folosesc să înţeleagă mecanismele propriilor acţiuni. Emergenetics nu măsoară nimic referitor la îndemânare sau abilitate, deci să nu ne concentrăm asupra cuvântului «slăbiciune».S-ar putea ca o persoană să vadă că anumite moduri de a gândi sau modalități de a se comporta îi consumă mai multă energie decât modul său obişnuit de gândire şi comportament. Chiar dacă unele sarcini vă consumă mai multă energie, puteți fi foarte buni în finalizarea lor doar că, sunt în afara preferințelor voastre. Având această conștientizare veţi gestionaziua mult mai eficient, şi veţi realiza că, ceea ce unii numesc „slăbiciune” în realitate este un punct forte!”, declară Geil Browning.
 
Cât te poate ajuta în luarea unei decizii în carieră cunoaşterea propriului profil Emergenetics?

Emergenetics măsoară patru atribute de gândire (analitice, structurale, sociale, conceptuale), și trei atribute comportamentale (expresivitate, asertivitatea, flexibilitate). Cercetările au arătat că fiecare dintre noi prezintă aceste trăsături înmod variabil. Astfel, modul de gândire analitic reprezintă combinaţia dintre gândirea raţională şi ideile abstracte. Modul structural combină gândirea secvenţială cu ideile practice. Modul social este îmbinarea între gândirea intuitivă şi preocuparea pentru oameni, iar modul de gândire conceptual intersectează gândirea intuitivă cu ideile abstracte.

„Cunoaşterea de sine" te poate ajuta să iei o decizie mai bună în carieră. „Dacă ştii că eşti adeptul gândirii conceptuale atunci ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a aplica pentru un job monoton şi de rutină. Dacă știi că ai o preferință pentru gândirea conceptuală, ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte de a aplica un loc de muncă, lipsit de provocări. Aceasta nu înseamnă că, de exemplu, toți contabilii au o preferință pentru gândirea analitică, sau că toți oamenii de vânzări sunt încadraţi pe scara expresiv, dar instrumentul vă ajută să restrângeţi lista la tipurile de locuri de muncă și la funcțiile care vă fac plăcere." 

„Instrumentul se concentrează asupra preferințelor și, cunoscându-le, vom alege o cale bazată pe puterea de a lucra cu ele” explică Geil Browning.
 
El relevă, de asemenea, trei factori comportamentali: expresivitatea, asertivitatea şi flexibilitatea – pe care fiecare persoană îi manifestă. Modul în care fiecare dintre noi foloseşte aceşti factori este variabil. Modelul poate fi aplicat tuturor aspectelor vieții și în orice situație. „Când vine vorba despre echipe, nu numai că este critic pentru fiecare individ să aibă conștiință de sine, să înțeleagă propriile sale forţe şi care este aportul lor, dar au nevoie, de asemenea, la rândul lor, să-i înțeleagă pe ceilalți oameni din echipă. Emergenetics creează un limbaj comun în cadrul unei echipe, prin care oamenii se pot înțelege mai eficient reciproc, pot să comunice și să lucreze împreună”, adaugă Geil Browning.
 
Cum ar trebui să arate profilul unui lider prin prisma acestei evaluări?

Geil Browning spune că primeşte destul de des această întrebare. După ani în care a analizat multe profiluri ale liderilor şi a încercat să înţeleagă poziţia lor, parcursul lor de la un manager de echipă la CEO, Geil spune că nu există pur și simplu un „profil de conducere ideal" .

„Există multă strălucire în profilul unic al fiecăruia, totul se reduce la conștiința de sine, iar instrumentul aduce în atenţia liderilor ce anume face diferența. De asemenea, cred că este momentul în care importanța unei echipe intră în joc. Un mare lider recunoaşte domeniile în care ea sau el poate avea cel mai mare impact, dar, de asemenea, recunoaște și modul în care alții pot contribui. Acel lider poate construi o echipă diversă de oameni competenți, harnici care pot analiza situaţia din toate unghiurile și sub toate abordările” explică Geil Browning.

În toamna acestui an, Interact a lansat prima certificare Emergenetics în România în prezenţa lui Geil Browning. Instrumentulde analiză comportamentală este destinat managerilor de HR, trainerilor interni, dar şi freelancerilor sau celor care oferă programe de coaching.

1 comentariu 6722 vizualizări

Comentarii

2016-10-20 09:34

IOAN NEGULICI

Bună, un articol interesant

Bună, un articol interesant apropo de testare angajati

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter