Trend

Corporație vs start-up: Unde te simți „ca acasă”?

Adrian Sandu › Joi, 2015-05-28 13:22


Indiferent dacă ai căutat răspunsuri în online sau ai intrat în lungi dezbateri cu prietenii tăi, știi prea bine că decizia pe care o iei referitoare la locul de muncă este una cu adevărat crucială. Indiferent dacă te atrage un spațiu corporatist de muncă sau preferi un startup care te energizează în fiecare zi trebuie să știi că fiecare dintre aceste două opțiuni are și puncte forte și puncte slabe. Ca să-ți dai seama ce cultură organizațională îți este mai potrivită și care se pliază cel mai bine pe felul tău de a fi, vom realiza un contur ale celor două tipologii de job-uri. 

În colțul din stânga, cântărind peste 1000 de angajați și îmbrăcat la costum, găsim CORPORAȚIA. În colțul din dreapta, zvelt și plin de energie, cu doar 10 angajați și la ținută casual se află STARTUP-UL. Fie ca cel mai bun să câștige!

Să lucrezi pentru o corporație

Am fi tentați să răspundem facil și să vă spunem că jobul într-o corporație îți asigură o recunoaștere profesională aproape imediată la nivel social. Însă această recunoaștere nu este un beneficiu în sine. Beneficiile când lucrezi la o mare corporație sunt altele. În primul rând, ai o șansă în plus la dezvoltarea profesională. Cu cât mai mare este corporația, cu atât poți crește mai mult. În al doilea rând, te bucuri de numeroase facilități pe care nu le-ai avea la o mică afacere care abia se lansează. Nu în ultimul rând, la o corporație poți să îți dezvolți mult mai ușor rețeaua de networking și implicit, poți găsi un job mai bun în altă parte... la altă corporație?

Însă, există și o parte întunecată atunci când ești prins cu jobul la o firmă de prestigiu. Există o competiție acerbă căreia s-ar putea să nu-i faci față oricât de bun ai fi pe domeniu. Ca tine pot fi mulți alții. Apoi, într-o corporație, există multă spre foarte multă rutină. Să nu crezi că vei face 8 ore pe zi doar lucuri noi și interesante. Din contră: s-ar putea să fii prin într-un cerc vicios al deadline-urile strânse cu soluții deloc creative. Mai direct spus, multă muncă și prea puține satisfacții afară de cele financiare... dacă ți-ai negociat bine salariul la venirea în corporație. De asemenea, dacă corporația este în domeniul IT și competențele tale sunt pe alt palier, s-ar putea să nu te simți cel mai confortabil acolo.

Să lucrezi pentru un startup

Să începem cu partea plină a paharului. Ca unul dintre primii angajați ai unui nou business te vei face cu siguranță remarcat și vocea ta va fi auzită. Simți că ești parte dintr-o echipă și nu doar o rotiță insignifiantă dintr-un sistem care dezumanizează.

De asemenea, dacă firma este la început de drum nu este exclus să primești și acțiuni. Iar dacă startup-ul se va dovedi un real succes, s-ar putea să ai parte de cea mai plăcută surpriză financiară din viața ta și să te trezești milionar. Nu în ultimul rând, ce faci tu chiar contează. Munca este vizibilă și poți avea un impact semnificativ asupra organizației per ansamblu. Pe de altă parte, un startup nu este doar despre a fi cool și pe trend. Un startup are și o doză mare de risc și incertitudine. Dacă produsul sau serviciul de bază nu funcționează te-ai putea trezi șomer peste noapte. Nu ai alte beneficii și avantaje pentru că totul este la început de drum și resursele sunt concentrate într-o singură direcție.

În definitiv, decizia îți aparține. De tine depinde unde și ce vrei să lucrezi.  Ce ți se potrivește, și, normal, unde ai acces mai ușor cu pregătirea și cunoștințele tale. Așa cum bine vedem, meciul nu are un câștigător decis. 

0 comentarii 2304 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter