Tehnologie

Când tehnologia vine în ajutorul nostru şi ne ajută să ne împlinim cele mai nebuneşti visuri

Constantin Pescaru › Mar, 2018-05-15 17:46
Am avut ocazia să interacţionez cu robotul care lucrează cot la cot cu poliţiştii din India, care ajută la prinderea infractorilor şi oferă asistenţă cetăţenilor care vor să facă sesizări. Totodată, am stat de vorbă cu cu omul care a creat un vehicul capabil să schimbe modul în care călătorim.

Faceţi cunoştinţă cu Robocop, robotul poliţist dotat cu inteligenţă artificială, recunoaştere facială, camere video şi senzori de mişcare (printre altele). Dacă mergeţi prin India, atunci e posibil să daţi pe stradă de această tehnologie împachetată într-un umanoid simpatic.

Kisshhan Payyaula Sai Venkat, fondator şi CEO al companiei H-Bots, spune că robotul este capabil să acceseze baza de date a poliţiei şi, graţie funcţiei de recunoaştere facială şi a camerelor video, poate identifica răufăcătorii care trec prin preajma lui şi poate alerta imediat autorităţile. De asemenea, uşurează munca poliţiştilor prin faptul că cetăţenii pot face sesizări direct la roboţel. 

El se deplasează cu ajutorul unor roţi şi poate atinge o viteză maximă de 15 km pe oră. 

Kisshhan Payyaula Sai Venkat spune că acesta este în versiunea beta şi că poate îndeplini şi alte scopuri, aşa îşi va găsi utilitatea inclusiv în spitale şi în agricultură.

"Suntem un startup lansat anul trecut. Credem că tehnologia ar trebui să fie utilă societății și să vină cu o soluţie la o problemă concretă", a spus antreprenorul indian.

CEO-ul H-Bots a adăugat că sprijină laboratoare şi colegii din ţara natală, astfel încât studenţii să fie încurajaţi să îşi folosească cunoştinţele pentru a crea tehnologii care să rezolve situaţii de zi cu zi cu care ne confruntăm  și pentru a face lumea un loc mai bun.

Visul omului de a zbura prinde aripi nebănuite...

"Nu în urmă cu mult timp, oamenii se uitau în sus şi îşi doreau să zboare ca păsările. Astăzi, vedem o pasăre zburând, iar prin dreapta ei trece un avion, în care omul doarme înăuntru. Am avansat atât de mult şi cred ca zborul e o nouă modalitate de a vedea viaţa, în fapt", a explicat Ilyas Vali, co-fondator rLoop, care gestionează o comunitate de 1.300 de ingineri din 59 de țări din toate colțurile lumii și din cele mai mari companii sau organizații de pe mapamond: NASA, Google, Facebook, Apple etc.

rLoop a câștigat premiul pentru inovație la competiția SpaceX Hyperloop, ediția 2015-2017.

"Povestea rLoop începe în 2015, când PayPal, SpaceX și antreprenorul Elon Musk de la Tesla au lansat competiția Hyperloop Pod. Provocarea era dezvoltarea unei modul pentru sistemul de transport Hyperloop, pe care Elon Musk îl asemăna cu un hibrid între avioanele supersonice Concorde și o masă air-hockey. Aceste module (capsule) sunt proiectate să se lanseze fără fricțiune printr-un tub vidat, la o viteză de peste 1200 km/h.”, nota BBC despre rLoop.

Dar ce este tehnologia Hyperloop?

Hyperloop este un sistem conceptual de transport de mare viteză propus de Elon Musk. Conceptul este bazat pe capsule care pot fi propulsate cu viteze de peste 1200 km/h în tuburi depresurizate utilizând energie durabilă și eficientă din perspectiva costurilor. Pentru a accelera dezvoltarea, Compania SpaceX condusă de Elon Musk a organizat o competiție internațională, chemându-i pe inginerii și designerii din întreaga lume să creeze propriile capsule hyperloop pe care să le testeze în cadrul SpaceX din Hawthorne, California.

Conceptul Hyperloop ne pune să ne imaginăm o lume în care o distanță parcursă astăzi cu avionul timp de o oră și jumătate, s-ar reduce la un timp mai mic de 30 de minute. Dintr-o dată, distanțele spre serviciu sau cele către locurile de vacanță n-ar mai necesita mult timp ca să le parcurgem. Teoretic, am putea locui aproape oriunde și am putea lucra în celaltă parte a țării sau chiar a continentului.

Proiectele prototip pentru viitorul transportului elaborate de organizația de ingineri rLoop cuprind și alte forme de mobilitate în spațiu, precum rFlight, sponsorizat de Boening, prin care rLoop încearcă să împlinească unul dintre marile visuri ale omenirii: să zboare. rFlight este primului device din lume destinat zborului individual, un fel de motocicletă care merge pe cer. Proiectele comunității de ingineri se găsesc pe rloop.org.

Kisshhan Payyaula Sai Venkat şi Ilyas Vali îşi prezintă proiectele îndrăzneţe în cadrul Bucharest Technology Week 2018.

0 comentarii 419 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter