Tehnologie

În 1999, Bill Gates a făcut 14 predicţii despre viitor şi toate s-au adeverit

Constantin Pescaru › Joi, 2018-01-18 18:59
În 1999, Bill Gates a scris o carte numita „Business @ the Speed of Thought”, în care a făcut 14 predicţii, foarte îndrăzneţe pentru acea vreme. Doar că – surpriză (sau nu) – acestea s-au adeverit. 

Business Insider trece în revista predicțiile făcute acum 19 ani de faimosul cofondator al Microsoft, în prezent cel mai bogat om al planetei.

Site-uri care compară prețuri

Predicția lui Bill Gates: “Se vor dezvolta servicii de comparare automată a prețurilor produselor, care vor permite consumatorilor să vadă cât costă un anumit lucru pe mai multe site-uri, astfel încât să poată alege cea mai ieftină varianta”.

Ce s-a întâmplat în realitate: Acum poți compara foarte ușor ofertele postate pe diferite magazine online sau site-uri ce oferă servicii. Google și Amazon fac acest lucru, dar există și pagini web specializate, precum NexTag, PriceGabber și autohtonul Compara.ro. De asemenea, Trivago îți permite să alegi din ofertele de cazare răspândite pe net.

Dispozitive mobile

Predicția lui Bill Gates: “Oamenii vor avea cu ei dispozitive mici, care le vor permite să fie permanent în legătură unii cu alții și să soluționeze diverse sarcini legate de serviciu de oriunde s-ar afla. Vor putea să citească știri, să vadă informațiile legate de biletele de avion rezervate, să afle situația piețelor financiare și să facă multe alte lucruri grație acestor dispozitive”.

Ce s-a întâmplat în realitate: Smartphone-uri, ceasuri inteligente și alte gadget-uri conectate la Internet sunt peste tot în jurul nostru și le folosim că și când ar fi fost de când lumea și Pământul. Au devenit o parte esențială din rutina noastră. Doar că să nu uităm că acum 19 ani acestea erau doar niște idei îndrăznețe.

Plăţi instant, tranzacții financiare online și asistență medicală prin Internet

Predicția lui Bill Gates: “Oamenii vor plăti facturile, își vor gestiona finanțele și vor comunica cu medicii pe Internet”.

Ce s-a întâmplat în realitate: Tehnologia nu a reușit să schimbe medicină așa cum Uber a reușit cu transportul, însă pare că ne îndreptăm într-acolo. Există site-uri și aplicații care îți permit să faci programări online, iar startup-uri precum One Medical și Forward încearcă să facă din Internet un liant între medici și pacienți. În plus, cei de la Kaiser Permanente oferă consultații video prin smartphone. Dar poate cel mai important lucru este că tehnologia a dezvoltat noi metode, mai eficiente, de tratament, diagnostic și operații. Și să nu uităm că deja facem plăti online, contactless și prin monede digitale.

Asistenți personali și Internet of Things

Predicția lui Bill Gates: “Vor fi dezvoltați însoțitori personali, care vor fi capabili să conecteze și să sincronizeze toate dispozitivele unui utilizator într-un mod inteligent, fie că sunt acasă sau la birou, premiţând transferul de date. Dispozitivele vor avea acces la email și notificări, iar apoi îți vor afișa informațiile de care ai nevoie. Când vei merge la magazin, vei putea introduce felul de mâncare pe care vrei să îl pregătești și vor genera o lista de ingrediente de care ai nevoie pentru a face rețeta. Mai apoi, vor transmite aceste lucruri către alte dispozitive, că să se ajusteze la nevoile tale”.

Ce s-a întâmplat în realitate: Google Assistant și Amazon Alexa se îndreaptă către această direcție. Acești asistenți comandați prin voce îți oferă informațiile de care ai nevoie. Mai mult, dispozitive inteligente precum Nest colectează date legate de rutină ta zilnică și, de exemplu, sunt capabile să ajusteze temperatura din casă în funcție de ceea ce faci.

Monitorizarea online a casei

Predicția lui Bill Gates: “Supravegherea online a locuinței va fi ceva obișnuit. În plus, proprietarul va fi informat dacă cineva va veni în vizită și el nu e acasă”.

Ce s-a întâmplat în realitate: Companii precum Canary, Ring, Netgear și Nest realizează camere video care transmit un feed live direct pe smartphone-ul proprietarul, care poate vedea ce se întâmplă în casă și în jurul ei.

Social media

Predicția lui Bill Gates: "Vor apărea site-uri private, unde se va putea discuta cu prietenii și familia, dar și pentru a plănui evenimente și întâlniri".

Ce s-a întâmplat în realitate: "Site-urile private" nu s-au inventat, dar comunicarea și împărtășirea unor lucruri personale se poate face pe multe platforme și aplicații, precum Facebook, WhatsApp, Instagram, Snapchat, Line, Slack etc.

Oferte promoționale automate

Predicția lui Bill Gates: "Programe software care știu când îți iei cazare undeva și îți oferă sugestii de activități și obiective turistice în zona, dar și diverse oferte".

Ce s-a întâmplat în realitate: Site-uri de călătorii precum Expedia sau Kayak afișează utilizatorilor oferte în funcție de achizițiile anterioare. Google și Facebook afișează reclame personalizate, țînând cont de activitatea online a fiecărui utilizator. Airbnb, pe lângă faptul că te ajută să îți găsești cazare, îți oferă și excursii specifice, pentru a putea trăi ca un localnic.

Site-uri pentru discuții live despre sport

Predicția lui Gates: "În timpul vizionării unui meci sau unei competiții, serviciile online îți vor permite să discuți în timp real despre ce se întâmplă. În plus, vei putea participa la sondaje live, despre cine crezi că va câștigă".

Ce s-a întâmplat în realitate: Multe platforme de social media, în special Twitter, au devenit foarte folosite de oamenii care comentează în timp real meciuri sau emisiune difuzate la televizor. De asemenea, poți face comentarii pe site-uri precum ESPN în timpul competițiilor.

Smart advertising

Predicția lui Bill Gates: "Dispozitivele vor avea reclame inteligente. Vor ști obiceiurile tale de consum și cumpărături, apoi îți vor afișa reclame personalizate pentru preferințele tale".

Ce s-a întâmplat în realitate: Am menționat și anterior reclamele de pe Facebook și Google, personalizate în funcţie de ceea ce cauţi sau faci pe Internet.

Linkuri către site-uri în timpul unor emisiuni televizate

Predicția lui Bill Gates: "Difuzarile făcute de televiziuni vor include linkuri către site-uri și conținut relevant, care vin în completarea emisiunilor, filmelor și serialelor".

Ce s-a întâmplat în realitate: Reclamele și emisiunile difuzate la TV conțîn trimiteri către site-uri sau coduri QR pentru a fi scanate cu telefonul.

Platforme de discuții online

Predicția lui Bill Gates: "Rezidenții unor orașe sau unor țări vor putea să aibă discuții pe Internet pe teme ce le afectează comunitatea, cum ar fi politici locale, siguranța sau planificarea urbană".

Ce s-a întâmplat în realitate: Cele mai multe site-uri de știri au secțiune de comentarii sau forumuri în care utilizatorii pot avea discuții în timp real. Și să nu uităm că Twitter și Facebook au jucat un rol crucial în timpul revoluțiilor politice din Libia, Egipt sau Tunisia, dar și în promovarea unor mișcări cu caracter social, precum Black Lives Matter. De asemenea, rețeaua socială Nextdoor e dedicată exclusiv persoanelor care locuiesc în același cartier.

Subiecte comune

Predicția lui Bill Gates: "Comunitățile online nu vor fi influențate de locul în care te aflii, ci mai degrabă de lucrurile care contează pentru tine".

Ce s-a întâmplat în realitate: Multe site-uri, discuții și comunități online sunt axate pe un singur subiect. Un bun exemplu e Reddit, care grupează discuțiile în subreddit-uri, în funcție de temă.

Puterea Internetului în ceea ce privește project-managementul

Predicția lui Bill Gates: "Managerii de proiect vor putea să își adune oameni care vor putea lucra online și vor putea primi recomandări de persoane potrivite pentru sarcina respectivă".

Ce s-a întâmplat în realitate: Există multe programe software, precum Slack, Asana și Trello, care revoluționează modul în care recrutăm personal, adunăm oameni pentru a lucra la un proiect și delegăm sarcini altora. Între timp, companii precum Fiverr și Gigster permit managerilor să găsească talentele de care au nevoie.

Recrutare online

Predicția lui Bill Gates: "Similar, oamenii care își caută de muncă vor putea găși joburi pe Internet, în funcție de dorințele, nevoile și abilitățile lor".

Ce s-a întâmplat în realitate: Site-uri precum LinkedIn permit oamenilor să își încarce CV-ul și să găsească joburi în funcție de dorințele, nevoile și abilitățile lor.

0 comentarii 5719 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter