Studii&Analize

Global Economy Watch: Principalele motoare de creştere ale economiei globale

Roxana Roseti › Mar, 2018-01-09 13:50
Financial Times preciza în aprilie 2017 că economia globala se află la cel mai înalt nivel după criză, reușind să depășească o serie de probleme politice grave, asociate populismului, precum decizia Marii Britanii de iesire din UE și abordarea noului președinte al SUA, Donald Trump.

Totodată, Financial Times sublinia, în materialul intitulat "Economia mondială: După furtunile politice a venit primăvara - în pofida regreselor populiste, relansarea economică este cea mai puternică post-criză", că încă există riscuri.

Iată însă că acum, la început de 2018, economia globală este aşteptată să urce cu aproape 4%, exprimată la paritatea puterii de cumpărare (PPP), adăugând 5.000 de miliarde de dolari peste valoarea curentă, potrivit estimărilor PwC cuprinse în raportul Global Economy Watch.
“Vedem în 2018 un trend similar al dezvoltării economice a României. Pentru o creştere economică sustenabilă pe termen lung este nevoie de predictibilitate, stabilitate financiară, fiscală şi consens politic asupra unor proiecte majore. Este nevoie ca mediul de afaceri să poată conta pe termen lung pe aceleaşi reguli ale jocului, astfel încât să-şi poată planifica mai bine investiţiile. În acelaşi timp, este nevoie de o majorare a investiţiilor publice şi de creşterea eficienţei acestora', a precizat Ionuţ Simion, country managing partner PwC România.

Țările emergente din Asia şi zona euro
 
Principalele motoare de creştere ale economiei globale - Statele Unite ale Americii, ţările emergente din Asia şi zona euro - vor contribui cu aproape 70% la creşterea economică globală în 2018, comparativ cu media de aproape 60% înregistrată după anul 2000.
Economia zonei euro va creşte cu peste 2% în 2018. PwC se aşteaptă ca economiile periferice ale zonei euro să le depăşească pe cele din nucleu în ceea ce priveşte ritmul de creştere pentru al cincilea an consecutiv. Dintre economiile mari ale zonei euro, Olanda este de aşteptat să înregistreze cea mai accelerată creştere, cu aproape 2,5%. La polul opus, nesiguranţa legată de Brexit va afecta ritmul de creştere al Regatului Unit, care va ajunge la 1,4% în 2018.
 
'Ne aşteptăm ca în 2018 economia mondială să aibă cea mai mare rată de creştere din 2011 încoace, cu cele trei motoare principale - SUA, zona euro şi Asia - raportând creşteri în tandem. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje şi riscuri pe care business-urile trebuie să le monitorizeze, inclusiv progresul negocierilor pe tema Brexit, alegerile generale programate în ţările cu economii puternice şi tendinţele protecţioniste în câteva sectoare de nişă ale economiei”, a spus Barret Kupelian, economist senior al PwC.

0 comentarii 500 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter