Studii&Analize

Antreprenoriatul feminin în România

Marilena Ispas › Joi, 2018-05-17 11:42
Antreprenoriatul este un cuvânt recent introdus în limba româna şi preluat din limba franceză entrepreneur – a întreprinde. Cu toate că vorbim de un cuvânt nou, conceptul de antreprenor există de mult timp şi este redat prin expresiile de investitor sau întreprinzător. O altă expresie folosită pentru mult timp şi astăzi încă activă în vocabularul limbii române este aceea de patron – ereditate a dictaturii comuniste. Expresia de antreprenor a câstigat tot mai mult teren astăzi, raportându-se în oarecare măsură progresului economic şi tehnologic care a avut efecte şi asupra dezvoltării lingvistice. 

Deşi continuăm retrogradarea în clasamentul global al antreprenoriatului, avem cea mai ridicată dinamică pozitivă a antreprenoriatului feminin, spune Andreea Paul, preşedintele think-tank-ului INACO, conf. univ. dr., Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale – ASE.

La uşurinţa de a derula afaceri, ştim deja că am căzut 9 locuri în ultimul raport al Băncii Mondiale. Tot 9 poziţii am pierdut în clasamentul raportului global al talentelor. 6 locuri am pierdut în raportul global al competitivităţii, publicat de Forumul Economic Mondial. 2 poziţii am pierdut în raportul global al competitivităţii turismului. Tot 2 locuri am pierdut în raportul de progres social în lume. România pierde un loc şi în clasamentul global al antreprenoriatului în raportul GEDI 2018, după căderea cu alte trei poziţii în anul anterior. Dar am reuşit să performăm la cea mai ridicată dinamică a antreprenoriatului feminin, în raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurship 2018, şi să urcăm 4 locuri în clasamentul mondial.

Din punctul de vedere al antreprenoriatului feminin, acum ne aflăm pe locul 46 în lume din 137 de ţări analizate în ceea ce priveşte Indicatorul Global al Antreprenoriatului 2018. În anul 2017, România era pe locul 45 în lume, iar în anul 2016 pe locul 42 din 137 de ţări analizate (Global Entrepreneurship INDEX - 2016, 2017, 2018, The Global Entrepreneurship and Development Institute, SUA).

În topul primelor 10 ţări prietenoase cu antreprenoriatul se află Statele Unite ale Americii, Elveţia, Canada, Marea Britanie, Australia, Danemarca, Islanda, Irlanda, Suedia şi Franţa. Cele mai mari salturi calitative ale indicelui mediului antreprenorial îl regăsim în Marea Britanie, iar ca poziţionare în clasamentul global GEDI 2018 faţă de raportul anterior îl regăsim în Bulgaria (urcă cu 13 locuri, dar chiar şi aşa rămâne mult în urma noastră, fiind pe locul 69 în lume).

Vestea interesantă vine dinspre antreprenoriatul feminin românesc. Cu aproape o treime din afaceri conduse de către femei în România, saltul cu 5% în ultimul an a ponderii antreprenoarelor în totalul companiilor active ne-a ajutat să urcăm 4 poziţii în raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurship 2018 - de altfel, cel mai mare salt în clasament în rândul celor 57 de ţări analizate.

Ponderea ridicată a femeilor active antreprenorial în România - locul 9 în clasamentul celor 57 de state analizate -, este chiar mai mare decât în ţări precum Germania, SUA sau Italia. Nu este surprinzător că unele ţări cu nivel de trai mai mic, care nu oferă suficiente locuri de muncă de calitate şi bine plătite, determină creşterea activismului antreprenorial în rândul femeilor, dar şi al liber-profesioniştilor sau PFA-urilor. Ghana, Rusia, Uganda deschid topul ţărilor cu cea mai mare pondere a antreprenoriatului feminin, urmate imediat de Australia, Noua Zeelandă, Vietnam, Polonia (!) şi Spania, în faţa României. Şi asta nu e vina antreprenoarelor care se străduiesc să întreprindă ceva, ci a ţării noastre.

Patru domenii cheie sunt indicate în acest raport ca fiind prielnice antreprenoriatului: accesul la serviciile financiare, uşurinţa de a derula afaceri, sprijinul acordat întreprinderilor mici şi mijlocii şi calitatea guvernării. Româncele au reuşit să deschidă şi să dezvolte afaceri proprii, chiar în condiţii mai precare de sprijin şi oportunităţi oferite dezvoltării antreprenoriatului feminin românesc, indicator la care suntem abia pe locul 32 în lume, în acelaşi raport.

0 comentarii 544 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter