Inovație

Cine este Shelley și cum este posibil ca o inteligenţă artificială să compună poveşti de groază

Roxana Roseti › Lun, 2018-01-08 14:57
"Am simţit o prezenţă în casa mea. Ştiam că era omul care m-a împuşcat, dar ceea ce nu ştiam era că s-a întors. Privind în sus pe scări, am văzut câinele care tocmai stătea acolo, uitându-se la mine”…

Așa sună unul dintre…începuturile de poveste prin care Shelley îi invită pe pasionaţii unui anumit gen literar, mai precis horror, să contribuie creativ.
Dar cine este Shelley? Pe larg, Pinar Yanardag, Manuel Cebrian şi Iyad Rahwan, ingineri în cadrul MIT (una dintre prestigioasele instituţii de cercetare din lume) au creat o inteligenţă artificială care, conform publicaţiei Fortune, poate scrie poveşti de groază.

Aceste povești de groază pot fi dezvoltate în urma interacţiunii cu utilizatorii, pe Twitter.
Inteligența artificială numită Shelley (după Mary Shelley, autoarea romanului ”Frankenstein”) nu poate crea de una singură lucrări complete. Ea postează pe Twitter (unde cei de la MIT i-au creat pagina @shelly_ai) începutul unei povestiri, o dată pe oră, invitând utilizatorii să continue povestea, după care intervine iar cu câte o frază şi asta până când povestea e gata. Colaboratorii pot răspunde cu până la trei tweet-uri pentru fiecare poveste şi ar trebui să termine intervenţia cu hashtag-ul #yourturn, sau să încheie povestea cu #theend.

Reacții și idei

Ca să poată scrie perfect în limba engleză, Shelley a fost antrenată, ca orice sistem de inteligenţă artificială, memorând peste 140.000 de poveşti de groază, de pe Reddit – o pagină în care autorii amatori îşi pot publica propriile creaţii horror. Până acum, Shelly – al doiela proiect de acest fel al celor de la MIT, după Nightmare Machine, un AI care face desene de groază – a creat, împreună cu utilizatorii de Twitter, peste 200 de poveşti de groază.
Ceea ce este interesant în cazul lui Shelley este faptul că interacţionează cu oamenii. Învăţând din ideile şi reacţiile lor şi creând, împreună cu aceştia, cele mai înfricoşătoare poveşti…

0 comentarii 918 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter