Actual

Inamicul nevăzut al conversaţiilor productive

Ted Cadsby › Lun, 2014-07-21 15:11

© 2014 Harvard Business School Publishing Corp.

Avem mult de lucrat atunci când trebuie să ne croim drum prin nişte probleme complexe, în mare parte din cauză că suntem „cablaţi adânc” să căutăm să atingem certitudinea cât mai rapid posibil. Studiile făcute de oamenii de ştiinţă care studiază modul în care luăm deciziile dezvăluie faptul că strategia cea mai bună pe care o putem folosi pentru abordarea acestor probleme este să „punem la lucru” diversitatea cognitivă, fiindcă grupurile au performanţe mai bune decât indivizii – chiar şi cei care au cel mai înalt IQ.

Sursa:123rf.com

Problemele complexe sunt caracterizate de sisteme derutante de interacţiuni cauzale; pentru descâlcirea lor, avem nevoie de mai multe puncte de vedere, nu de unul singur. Diversitatea, aşa cum a spus cercetătorul în ştiinţe sociale Scott Page, „bate” abilitatea.

Dar beneficiile diversităţii cognitive nu se materializează în mod automat – ele trebuie proiectate. Iar grupurile sunt exact la fel de vulnerabile ca şi indivizii la inamicul gândirii productive: dependenţa de o anumită cale bătătorită de gândire.

Dependenţa de acest traseu bătătorit – sau făgaş care, pe măsură ce este urmat, devine tot mai adânc – este tendinţa ca lucrurile (precum evenimentele, sistemele de credinţă, personalităţile oamenilor, evoluţia şi conversaţiile) să se desfăşoare în moduri care sunt constrânse de parametrii impuşi de traseul pe care se află aceste lucruri. Reprezintă, de fapt, enorma influenţă pe care trecutul o are asupra prezentului.

Primele maşini de scris au consacrat o „tastatură” care a devenit atât de înrădăcinată în cultura noastră, încât o mai folosim şi astăzi, oricât de incomodă - în modul de dispunere a tastelor - şi de ineficientă este; noi nici acum nu am deviat de la traseul „QWERTY”. Dependenţa de un anumit traseu este motivul pentru care ofiţerii de poliţie nu îşi schimă ocupaţia în mijlocul carierei pentru a deveni directori în agenţiile de publicitate, motivul pentru care creştinii nu se convertesc decât rareori la iudaism şi motivul pentru care discuţiile de grup se îndreaptă în mod inexorabil spre concluzii care nu reprezintă plinătatea şi bogăţia perspectivelor diverse pe care le oferă diversitatea cognitivă. Este alimentată de comportamentul „care se întăreşte de la sine, prin repetiţie” – bucla de feedback care întăreşte şi amplifică. Penetrează şi impregnează toate conversaţiile, şedinţele de board, şedinţele echipei de directori executivi, activităţile din locaţiile strategice ale companiilor, deliberările juriilor desemnate în procese şi subiectele ce ajung pe ordinea de zi a politicienilor.

Dependenţa de un anumit traseu nu este întotdeauna un lucru rău. Existenţa unui traseu pe baza căruia se desfăşoară fiecare lucru este, pur şi simplu, o realitate a naturii, un exemplu al modului în care funcţionează lucrurile şi al modului în care un eveniment aleatoriu evoluează în aşa fel încât, în cele din urmă, nu mai este complet aleatoriu. Dar, din cauză că limitează opţiunile disponibile pentru a fi luate în considerare, dependenţa de un anumit traseu poate fi problematică atunci când situaţia este dominată de un traseu greşit. Atunci când gândirea nu se îndepărtează de anumiţi parametri, sunt sacrificate creativitatea şi rezultatele. Cu cât suntem mai conştienţi de căile care ne constrâng modul în care gândim, cu atât mai puţin suntem nişte captivi ai acestor căi. Pentru a genera nişte înţelegeri şi idei mai profunde şi mai creative în grupul pe care-l conduc, liderii trebuie să forţeze modul de gândire al grupului să treacă dincolo de traseele înguste care, altfel, ar ajunge să stăpânească modul de gândire al oamenilor.

0 comentarii 2570 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
 
 
n/a
 

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter