Actual

Ce faci când ajungi şeful foştilor tăi colegi

Amy Gallo › Mie, 2013-03-27 15:23

© 2012 Harvard Business School Publishing Corp.

Perioada de tranziţie de la momentul în care eşti numit şeful unui grup şi până când ajungi să te consacri în această postură este plină de emoţii, dar poate fi şi o perioadă în care nervii tăi sunt întinşi la maximum. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât devii şef peste foştii tăi colegi. Trebuie să îţi consacri credibilitatea şi autoritatea, fără să te comporţi ca şi cum promovarea ţi s-a urcat la cap. Depinde mult de organizaţia ta şi de stilul tău de conducere să nu „deviezi”, dar există şi câteva reguli generale, care te ajută să faci mai lină orice tranziţie de acest gen.

Sursa: 123rf.com

Ce spun experţii

„Dacă iei un grup tipic de directori executivi din middle management şi îi întrebi dacă au fost vreodată promovaţi ca şefi peste colegii lor, 90% dintre ei vor spune că da”, spune Michael Watkins, preşedintele firmei Genesis Advisers şi autorul cărţii „The First 90 Days and Your Next Move”. Dar faptul că te afli în compania plăcută a unor oameni pe care-i cunoşti deja nu uşurează lucrurile. „E dur”, spune Robert Sutton, profesor de Management Science and Engineering la Stanford University şi autorul cărţii „Good Boss, Bad Boss”.

„Dinamica relaţiilor se schimbă complet. Oamenii încep să te urmărească mult mai atent decât au făcut-o vreodată”. Watkins e de acord: „Se combină problemele inerente oricărei promovări cu problema suplimentară dată de faptul că oamenii sunt nevoiţi să-şi recalibreze relaţia cu tine”. Iată cum poţi să faci faţă situaţiei într-un mod eficient.

Semnalizează tranziţia

În majoritatea companiilor, anunţarea promovării tale cade în responsabilitatea altcuiva. „Dacă organizaţia are un proces bine pus la punct pentru «schimbarea oficială a gărzii», atunci oamenii vor şti că tu eşti şeful”, spune Watkins. Dar nu toate organizaţiile fac acest lucru, ceea ce înseamnă că sarcina va cădea pe umerii tăi. Bineînţeles, nu ar trebui să trimiţi un e-mail în care scrii, la „subject line”, „de azi eu sunt şeful”. Dar este important să te asiguri că toată lumea află de această tranziţie. Vorbeşte cu superiorul tău actual sau cu cineva de la HR, ca să afli cum e cel mai bine să procedezi.

Păşeşte cu grijă la început

Probabil că ai deja o grămadă de idei despre modul în care ar trebui să conduci echipa. Dar nu introduce imediat vreo transformare majoră. De asemenea, va trebui să îţi demonstrezi autoritatea, fără să „calci pe cineva pe bătături” sau să-ţi deteriorezi relaţiile cu ceilalţi. „E ca şi cum ai merge pe coardă”, spune Watkins. „Nu vrei nici să pari ca generalul Alexander Haig, dar nici nu vrei să te comporţi ca un supercoleg”. Watkins sugerează să identifici câteva decizii mărunte pe care să le poţi lua rapid şi să amâni deciziile mai mari pentru perioada în care te afli deja de ceva vreme în rolul de şef şi ai timp să aduni informaţiile şi feedback-ul de care ai nevoie. De exemplu, ai putea să stabileşti un nou program pentru şedinţele de echipă şi cele individuale sau să le explici oamenilor care sunt noile tale aşteptări în privinţa comunicării în echipă.

Consacră-ţi autoritatea

A demonstra că tu eşti şeful nu înseamnă să te dai în spectacol cu noua autoritate pe care ai descoperit-o. Mai bine ia măsuri ca să-ţi consacri credibilitatea şi să le indici oamenilor cum anume vei lucra cu ei ca şef. Unul dintre cele mai bune moduri este cel prin care ţii întâlniri cu oamenii din echipa aflată în subordinea ta, fie în grup, fie individual, pentru a le vorbi despre viziunea ta. „Cel mai bine e să vorbeşti oamenilor despre modul în care abordezi leadership-ul şi despre cum ai de gând să conduci grupul", spune Watkins. Ceea ce le transmiţi trebuie să fie în concordanţă cu modul în care ei te-au văzut conducând în trecut. În cadrul acestor întâlniri, ascultă la fel de mult pe cât vorbeşti. Sutton îţi sugerează să întrebi: „Ce pot să fac pentru ca voi să aveţi mai mult succes?” Întrebarea aceasta arată că tu eşti «la conducere», dar transmite şi mesajul că eşti acolo ca să-i sprijini pe oamenii din echipa ta.

Distanţează-te de foştii colegi

Atât Sutton, cât şi Watkins consideră că nu mai poţi avea relaţii strânse şi personale de prietenie cu foştii tăi colegi. „Nu mai poţi relaţiona ca înainte. Acest lucru este o pierdere pentru toată lumea, dar face parte din «job»”, spune Watkins. Dacă vei păstra aceleaşi relaţii, s-ar putea să pari că eşti „şeful care are nişte protejaţi”. Mai bine retrage-te din interacţiunile sociale. De exemplu, atunci când membrii echipei ies după serviciu în oraş, ca să bea ceva împreună, ar fi mai bine să nu te duci. Nu trebuie să devii distant şi inaccesibil, dar e bine să îţi doreşti să participi la mai puţine întâlniri «de socializare» cu membrii echipei. Dacă nu te simţi un pic cam singur şi lăsat pe dinafară, acest lucru ar putea fi un semn că nu te-ai distanţat destul”, spune Sutton.

0 comentarii 9233 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
 
 
n/a
 

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter