Strategie

Specialiștii în economie dezbat bugetul național 2018

Daniela Palade Teodorescu › Mar, 2017-12-19 17:00
Românii vor munci, în 2018, mai bine de jumătate de an pentru a-şi plăti dările către stat!

Asociația „Ține de Noi”, împreună cu Fundația Hanns Seidl România, în parteneriat cu INACO (Inițiativa pentru Competitivitate) și Asociația Națională a Antreprenorilor (ANA) au dezbătut public situația bugetului național pentru 2018.
Asociația „Ține de Noi” a lansat această dezbatere după modelul constituit de experiența britanică din cadrul Institute for Fiscal Studies, prin care bugetul național prezentat de către Guvern să fie analizat de specialiști în economie și care pot ulterior lansa propuneri alternative. Profesionștii din România au preluat acest exemplu de bune practici în ideea că o astfel de analiză poate fi un mijloc de prevenire a risipei banilor publici.
 
„România este singura ţară din lume unde banca centrală cere o anumită politică fiscală, iar premierul indică public cât ar trebui să fie rata dobânzilor”, a declarat, luni, Andreea Paul, preşedintele Asociaţiei pentru Competitivitate (INACO), în cadrul acestei dezbateri pe tema bugetului României pentru anul viitor.„Suntem singura ţară din lume unde BNR propune politica fiscală, iar Guvernul politica monetară. Viceguvernatorul BNR iese public şi cere cotă progresivă de impozitare, iar premierul indică public cam cât trebuie să fie ROBOR şi dobânzile. Plecăm la drum de la această realitate tristă, de la o lipsă crasă de înţelegere a rolului fiecăruia, iar fiecare dintre decidenţi se pricepe mai bine la ce trebuie să facă celălalt, nu el însuşi", a completat fondatoarea și președinta INACO, lector univ. dr. la ASE, Facultatea REI. Tot ea susține că, potrivit calculelor INACO, anul acesta au avut loc 120 de modificări fiscale.

O modificare fiscală, în medie, la trei zile, şi lucrătoare, şi nelucrătoare

„Creştem prin haos, prin impredictibilitate, prin visuri nerealiste, bugetare, nu prin productivitate. La INACO am numărat peste 120 de modificări fiscale operate în acest an şi publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă o modificare fiscală, în medie, la trei zile, şi lucrătoare, şi nelucrătoare. În schimb, avem aceleaşi şcoli, aceleaşi spitale, aceleaşi drumuri publice, deşi ne împrumutăm anul acesta în ritm alert, cu circa 30 de miliarde de lei pe primele 11 luni şi anul nu s-a terminat", a continuat reprezentanta INACO. Concluzia este că românii vor munci, în 2018, mai bine de jumătate de an pentru a-şi plăti dările către stat.

6 iunie- ziua libertăţii fiscale 

„INACO a calculat ziua libertăţii fiscale ca fiind data de 6 iunie. Adică, până în 6 iunie un lucrător munceşte pentru a-şi plăti dările la stat, iar din 7 iunie încolo pentru el şi familia lui. Odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, ziua libertăţii fiscale se transformă în data de 15 iulie. Aşadar, de anul viitor, contribuabilul român cu salariu mediu va lucra până în 15 iulie a fiecărui an pentru plata dărilor către stat, iar din 16 iulie încolo pentru el însuşi şi familia lui", a explicat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, proiectul de buget de anul viitor aduce aceeaşi lipsă de viziune ca în 2017. „Adică să consumăm mai mult, să importăm mai mult şi să construim nimic. Anul acesta, cu creştere-record în Europa, nu am dat în funcţiune nici un kilometru nou de autostradă, nici o şcoală nouă, nici un spital nou, cu excepţia stadionului de la Craiova, care este singurul obiectiv investiţional realizat", a subliniat președinta INACO.
La dezbatere au participat Răzvan Orășanu (analist economic, Președinte Asociația „Ține de Noi”), Cristian Pârvan (președinte PIAROM), Anca Dragu (fost ministru de Finanțe), Cristina Chiriac (președinta Asociației Naționale a Antreprenorilor), Valentin Ionescu (fost ministru al privatizării).

0 comentarii 721 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter