Start-up

Secrete care fac diferența între traineri

Felicia Stoica › Joi, 2013-07-25 10:49

„A învăța pe cineva să învețe și să crească independent și pentru el însuși este poate cel mai mare serviciu pe care i-l poți face” - Benjamin Jowett

De fiecare dată când apare întrebarea despre menirea unui trainer în discuțiile cu manageri, participanți la training-uri sau oamenii pe care îi întâlnesc la diverse evenimente, răspunsul meu este de fiecare dată unul singur: menirea noastră este aceea de a ne orienta atenția asupra celorlalți, asupra nevoilor lor reale, astfel încât să îi ghidăm în propriul lor proces de dezvoltare.

Sursa: 123rf.com

Este esențial ca trainerii să fie ei înșiși persoane care învață în mod constant, oferind celor din jur un model de bună practică, prin felul în care își identifică propriile nevoi de dezvoltare și își construiesc planurile de carieră, prin felul în care se implică în activitatea de învățare și prin evaluarea propriilor rezultate.

Momentul în care am conștientizat cu adevărat că sunt pe drumul meu, a fost și momentul întrebărilor, care, formulate într-un mod riguros, au sunat cam așa:

  1. Cunosc cu adevărat domeniul și studiile, articolele și cărțile publicate?
  2. Am calificările necesare astfel încât să pot aborda aspectele relevante din domeniu?
  3. Am vreo îndoială cu privire la locul și rolul meu în acest domeniu?
  4. Sunt în stare să ascult ce îmi spun alții?
  5. Sunt conștientă de implicațiile muncii mele? 
  6. Judec oamenii după clasă socială, statut, putere financiară sau alte lucruri?
  7. Ce mă motivează în această meserie?

Odată ce un trainer acceptă ideea că nu poate ști totul și că nu poate oferi un răspuns la orice, rolul său se transformă în acela de facilitator al procesului de învățare. În acest caz participanții nu mai așteaptă ca toate răspunsurile să le fie oferite de trainer, ci doar ca trainerul să le ghideze descoperirea acestor răspunsuri.

Nu poți să devii un practicant de succes în meseria de trainer printr-un procedeu „mecanic” ci trebuie să te implici trup și suflet. Și asta se datorează faptului că procesul de învățare din cadrul unui training nu se rezumă la un set de tehnici prescrise învățate cândva, și câteva exerciții interactive preluate de pe internet cu care să ocupi sesiuni de training. Este nevoie să înveți să gândești, să simți și să crezi cu adevărat în menirea ta și în principiile învățării, altfel rezultatul va fi unul ineficient.

Mai mult decât a fi un bun orator și a transmite informații, rolul trainerului este pe departe mult mai mult de atât. Pentru ca un trainer să creeze relația cu oamenii în așa fel încât să poată produce schimbarea comportamentală, este necesar să aibă abilități bune de facilitare, coaching, dinamica grupurilor, psihologie, rezolvarea problemelor, consultanță internă și gestionarea schimbării.

Secretul celor 3 „C” – Spiritul de succes pe care îl dezvolt la fiecare persoană în parte care participă la programul nostru Train the Trainers.

1. Considerație

Pentru a avea succes în această meserie trebuie să îți pese cu adevărat de oameni și de subiectul pe care îl tratezi.

Să îți pese de oameni.

Dacă îți pasă de oameni cu adevarat, acest lucru te va ajuta în obținerea succesului pentru că a fi trainer este o formă de apreciere a oamenilor. Este o modalitate de a contribui pentru ca alți oameni să găsească și să creeze valori pentru ei înșiși. Este o modalitate de a-i „trezi” și de a le arăta potențialul pe care îl au în ei înșiși.

0 comentarii 3529 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter