Start-up

Cum arata un CV bun in 2011

Iulian Olariu › Mie, 2011-02-09 11:11

Vremea CV-urilor standard a trecut de mult. Nu copia modele, exprima-te si arata-ti calitatile, fii original si asigura-te ca esti bun prin tot ceea ce faci. Daca respecti principiile esentiale ale unui CV, vei ajunge direct la interviu.

Mi-a placut reactia unui prieten zilele trecute cand i-am aratat CV-ul meu atent incadrat intr-o singura pagina care cuprindea informatii esentiale despre ceea ce am facut. Recunosc, proiectele in care m-am implicat sau trainingurile la care am participat ar fi putut fi detaliate fiecare in parte pe cel putin o jumatate de pagina. Totusi scopul meu este sa arat repede si corect unui manager sau recruiter de ce sa ma cheme la interviu si ce subiecte de discutie sa abordeze plecand de la experienta mea. Iata cateva principii dupa care m-am ghidat si pe care le recomand:

1. Foloseste o singura pagina!

Stiu ca poate fi o provocare sa integrezi intr-o singura pagina informatii esentiale despre tine, dar asa vei fi sigur ca CV-ul tau va contine ceea ce este relevant si important pentru postul la care aplici. Pana la urma, obiectivul unui CV este de a arata experienta ta la o privire rapida si usor de citit. Ceva mai mult de o pagina ar insemna, probabil, ca angajatorul sa NU parcurga in totalitate ceea ce ai scris. Nimeni nu are timp sa parcurga un CV in detaliu, mai ales daca acesta se intinde pe mai multe pagini. Ofera sansa si pastreaza informatii despre tine si pentru discutia fata in fata din cadrul interviului.

2. Simplu si organizat

CV-ul trebuie sa fie usor de parcurs. Sectiunile sa iasa in evidenta iar experienta ta sa fie bine structurata pentru o mai buna analiza personalizata, in functie de ceea ce urmareste compania la care vrei sa lucrezi. Vezi exemplul din dreapta articolului. Unele CV-uri pe care le-am parcurs au nevoie de o jumatate de pagina doar pentru datele de contact. In alta ordine de idei trebuie sa ne gandim ca este important ca documentul trimis de tine sa fie “printer –friendly”!

3. Relevant

Am intalnit unele CV-uri care contineau pe mai multe pagini toate experientele de lucru ale persoanei respective. Aparent nimic iesit din comun pana aici, dar te intreb pe tine, de ce ai scrie ca ai facut sampling timp de doua luni daca tu aplici la un post de office manager? Si mai mult decat atat, pe langa faptul ca nu are relevanta, este doar o experienta din timpul facultatii care probabil nu ti-a adus decat beneficii financiare si nu ti-a dezvoltat noi competente. Concentreaza-te pe ceea ce conteaza si daca vrei sa enumeri intreaga experienta atunci foloseste-te de LinkedIn sau creeaza-ti o pagina personala pentru asta. Orice recruiter poate fi interesat sa o parcurga si sa gaseasca acolo mai multe informatii. Nu uita sa faci referire la ea in cadrul CV-ului cel putin o data!

4. Fii perfectionist!

CV-ul este cartea ta de vizita, este ceea ce va oferi prima impresie despre cine esti. Demonstreaza o abordare profesionista si stabileste-ti standarde ridicate. Fii atent la exprimare, la ceea ce scrii si transmiti. Greselile te vor scoate din cursa pentru postul la care tintesti si nu cred ca iti doresti asta. Prima impresie poate face cu adevarat diferenta intre a fi chemat pentru un interviu sau nu. Doar ceva perfect ar putea sa retina atentia angajatorului asupra ta.

5. Nu folosi template-uri!

Aceasta mi se pare cel mai important aspect atunci cand iti construiesti cartea de vizita. Template-urile sunt doar informatii trecute intr-o anumita ordine intr-un document plictisitor. Toate CV-urile arata la fel, desi oamenii sunt diferiti. Construieste un document original care sa reflecte personalitatea ta. Vrei sa fii diferit si sa atragi atentia intre celelalte CV-uri? Atunci doar un design si continut unic si inedit te-ar putea ajuta. Te consideri o persoana creativa? Arata asta. Esti un bun om de echipa sau manager? Fa cumva sa transmiti aceste aspecte. Cauta fonturi profesioniste (nu folosi fonturi funky decat daca aplici la un post care presupune multa creativitate si originalitate) si structureaza informatia in stilul tau!

Si pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte sper ca exemplul sa te inspire si sa te incurajeze sa iti re-inventezi CV-ul pe care ai de gand sa il trimiti companiei pentru care vrei sa lucrezi!

Iulian Olariu este trainer fondator al programului GetReady, un program de invatare si dezvoltare profesionala pe care l-a initiat tocmai din dorinta de a contribui la rezultate mai bune si oameni mai pregatiti. 

7 comentarii 21419 vizualizări

Comentarii

2011-10-29 11:54

[email protected]

Ciausu Dorin

Eu am 27 de ani lucrez in constructi de renovare de la varsta de 18ani finisaje interioare exterioare,tencuieli,glet,zidarie,placari,si detin sprit de echipa dornic sa lucrez in strainatate si sa invat lucluri noi.

2011-02-24 09:59

MADALINA

Feed-back - CV-ul anului 2011

Sincer, mi-ar placea ca recruter sa vad CV-urile scrise corect si detaliate atributiile sau task-urile de baza ale posturilor trecute in CV. Daca mai am si aport personal la obiectivele organizatiei (bine, aici deja vorbim de posturi peste middle mng) e si mai bine. Nu cred ca nr. paginilor conteaza - acesta nu este un criteriu deoarece un om care a lucrat intr-o companie 12 ani nu are de ce sa lungeasca aplicatia pe 3 pagini! Sincer, citesc CV-uri in care se trec premiile din scoala generala dar care nu au nicio legatura cu postul.
Scrisoarea de intentie scrisa original (dar aici nu ma refer la versuri / la imagini adaugate etc) si nu copy-paste-ul pe care multi il scriu de prin site-urile care dau sugestii imi produc deja repulsie. Sincer, uneori cu greu imi stapanesc comportamentul de a da deoparte aceste CV-uri din cauza gandirii stereotipe.
Sunt multe de spus, pana la urma cred ca, cu totii cautam persoane pe care le vedem cel mai apropiate de profilul creionat.

Mult succes!

2011-02-23 23:20

MONICA Z

pareri despre CV

Cateva observatii la acest articol.
1. Afirmatia "Daca respecti ... ajungi la interviu" este nerealista. In general astfel de promisiuni induc in eroare audienta lipsita de experienta.
2. Dimensiunea CV-ului e indoielnic a fi un trend pentru 2011. Si daca ar fi, mi-ar placea sa existe un studiu care sa arate asta, nu o simpla parere.
3. Un CV de o pagina poate fi la fel de prost precum unul de 2-3 pagini. Nu vad sensul concentrarii de asa anvergura a informatiilor. De ce 1 pagina si nu 2, de exemplu?
4. Utilizarea unui template pt CV poate avea si avantaje (ex: facilitarea parcurgerii informatiei, structurarea ei).

Mi-ar placea sa vedem articole mai profesionist scrise si cu mai putine clisee.

2011-02-15 23:44

GEORGE P

CV-ul feedback lui Ovidiu

Schimbarea joburilor des (trecand acum peste apsecte tehnice - cum le definesc impropriu eu legate de restructurari, falimente etc) duce si la un apsect de neseriozitate. Dar nu neg, asa o fi in vanzari - "new challanges, new opportunities'' Si am schimbat ceva job-uri la viata mea, dar daca nu au legatura cu aplicatia nici nu le mai mentionez decat la alte experiente eventual (1 rand) Din punctul meu de vedere conteaza ce ai realizat cu adevarat. Restul sunt povesti de umplut goluri. autorul nu a mentionat nimic depre scrisoarea de motivare. Eu cred ca si aceasta este un factor de decizie, ca in rest CV-ul poate fi dupa orice standard doreste moda. Iar din expereinta mea manageriala va confirm faptul ca nu imi mai pierd vremea cu "romane". Atat la CV cat si la scrisori de motivare care nu sunt bine structurate. In fond " eu candidatul, am ceva ce tu angajator vrei" iar "eu angajatorul ofer ceva ce tu vrei, convinge-ma intr-un rezumat succint ca nu-mi voi pierde vremea cu tine"... Asta-i regula jocului, poate prea imperfect definita de mine. Succes!

2011-02-10 09:40

OVIDIU

CV de 1 pagina

Nu neg ca pentru joburi entry level un CV de o pagina este OK, dar daca ai ajuns la un nivel superior - sa zicem manager sau senior - si ai schimbat deja 3 sau 4 joburi, cum mai poti reduce TOTUL la 1 pagina? Numai enumerarea joburilor si a studiilor iti ia mai mult! Ajungem sa scriem cu fornturi de 5 pentru a ingramadi totul pe o pagina si iese un CV de toata placerea!

2011-02-09 20:11

IULIAN OLARIU

raspuns

Buna Camelia!

Daca ma intrebi pe mine am sa iti spun ca fiecare are posibilitatea sa isi manifeste creativitatea si sa isi aleaga propriul stil. Sabloanele sunt cele care opresc mintea sa se dezvolte si ne limiteaza posibilitatile. Iar, in ceea ce priveste exemplul tau, nu stiu altii cum sunt, dar eu nu as lucra niciodata la o companie care nu se uita la CVul meu pe motiv ca nu e in formatul standard.

Iulian.

2011-02-09 13:52

CAMELIA ENACHE

Buna ziua, Din cate imi dau

Buna ziua,
Din cate imi dau seama ne orientam si noi pe varianta americana, adica totul succint pe o singura pagina. Desi, in anii anteriori stiu ca angajatorii erau "disperati" ca tu sa ai un CV de format Europass, altfel nici macar nu te bagau in seama. Imi amintesc un astfel de incident cand cineva era contrariat ca nici macar nu i-a fost citit CV-ul, iar personalul de la HR i-a comunicat sec ca nu era in varianta ideala, adica Europass.
Va dau dreptate ca CV-ul este cartea de vizita, insa nici nu mi se pare in regula ca acesta sa fie schimbat in functie de "trend".
Va multumesc

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter