Start-up

Cu răbdarea treci și marea….

Rodica Obancea › Mar, 2012-05-29 16:12

Nu am răbdare ca angajații mei să termine de spus o propoziție. Știu ce urmează să spună și nu vreau să aștept până ce termină de spus!

Îmi pierd din ce în ce mai repede răbdarea cu oamenii care nu pot ține pasul mine. Prefer să nu lucrez cu ei!

Cred că uneori sunt prea nerăbdator cu privire la incompetența unor angajați!

Mi se pare o pierdere de timp să îi citesc copilului meu aceeași poveste pe care i-am mai citit-o și acum câteva zile!

Nu-mi place să iau cina în oraș. Stau în restaurant și-mi pierd câteva ore urmărind cum chelnerii curăță mesele … Aș fi mai fericit să mananc o pizza și să urmaresc știrile acasă!

Poate vă sună cunoscute aceste cuvinte, le rostiți / gandiți  voi înșivă sau le auziți la cei din jurul vostru. Poate sunt momente când simțiți că nu mai aveți răbdare, nu puteți sta pe loc, vreți ca lucrurile să se întâmple acum, nu mâine, nu peste 1 luna sau 1 an….

Atunci când ești manager și ești și nerăbdator, combinația poate fi un cocktail exploziv.

Am lucrat ca și coach cu mulți “middle managers” în ultima perioadă și, la un moment dat, am conștientizat că cea mai des întâlnită trăsătura personală pe care aceștia doreau să o poată schimba era “nerăbdarea”. Fără să fie din aceeași companie sau să se cunoască între ei, obiectivele lor erau foarte mult legate de eficiență: folosirea eficientă a timpului sau a resurselor pe care le au, să îndeplinească  sarcini cât mai multe într-un timp cât mai scurt sau cu oameni cât mai puțini …Paradoxal, exact graba și nerăbdarea erau cele care îi faceau să fie mai puțin eficienți, înstrăinându-i de oamenii cu care lucrează sau de familie.

Coachingul le-a adus conștientizarea că pentru a-și face treaba cum trebuie este necesar să vadă în ceilalți niște indivizi capabili, cu nevoi și capricii personale și cu care pot colabora. Asta ar însemna să aibă încredere în ceilalți și nu să se raporteze la ei ca și cum ar fi niște roboți insignifianți, a căror singură contribuție constă în faptul că pot să se încadreze într-un deadline sau că pot să livreze într-o situație anume.

Unul dintre comportamentele cel mai greu de “dezvățat” pe care l-am antrenat a fost faptul că dacă tu crezi că te-ai lămurit cum merg lucrurile…devii foarte nerăbdător cu aceia care înca nu le-au înțeles. și  asta chiar distruge relațiile!

Atunci când investim prea multă energie la slujbă, valoarea muncii crește în mintea noastră până la punctul în care ajunge să minimizeze orice altceva. Atenția se orientează excesiv de mult pe sarcini și mult prea puțin pe oameni și relații. Până la urmă și nerăbdarea  începe să aibă un impact negativ asupra deciziilor de afaceri. Lucrurile încep să o ia razna cand te simți prea presat.

Cele mai multe decizii luate în procesul de coaching au fost de a-și da timp și spațiu de a acționa (în studiul creativității această etapă se numește “incubare” = acea activitate subliminală de procesare paralelă ce se dasfășoară în minte atunci când nu încercăm în mod conștient să rezolvam o problemă). Unii și-au dat un ragaz de câteva zile pentru reflecție asupra unor situații presante, ca să ajungă să vadă problemă din mai multe unghiuri, fără să se forțeze să ia o decizie pe loc. Alții i-au implicat și pe cei din jur, delegând din activități. Alții au învățat să asculte mai mult.  

Cu răbdarea treci și marea, spune o vorbă din popor sau expresia pe care eu o folosesc cel mai des este legată de acceptarea procesului de evoluție “indiferent câți oameni sunt implicați sau cât de deșteaptă este mama, un copil tot în 9 luni se naște”. Înțelepciunea populară ni se pare deseori simplistă, dar tocmai simplitatea ei are de fapt valoare.


Rodica Obancea este Coaching Partner HART Human Resource Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.

Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.

1 comentariu 7102 vizualizări

Comentarii

2012-06-26 23:16

CODRUTA L

Felicitari pentru articol!

Felicitari pentru articol! M-am regasit in toate cele 5 exemple de mai sus, ba chiar as fi putut sa mai adaug. Ajunsesem pana la faza in care mi-am rugat unii colegi sa nu-mi relateze o fraza integral ci sa-mi spuna doar cuvintele cheie din fraza, ca restul il inteleg eu (asta in timp ce eu lucram binenteles la altceva). Acela a fost momentul in care am realizat ca trebuie sa pun frana si sa apas pedala pana la capat. Binenteles, ca am facut eforturi mari sa-mi recapat echilibrul, dar am reusit si cu siguranta nu voi mai permite sa ajung in asemenea situatii.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter