Start-up

Cat de des este bine sa facem schimbari in cariera?

Serban Mrejeriu › Dum, 2011-10-30 18:00

In calitate de recruiter lucrez pentru firmele care comanda proiecte de recrutare, dar asta nu ma impiedica sa ma apropii de multi dintre candidatii mei, pe care incerc sa ii consiliez in cariera. In multe dintre discutiile despre piata, viata, pasiuni nerealizate sau planuri de viitor ajungem la capitolul “Planificarea carierei”, in care sunt intrebat invariabil: “Cat de des ar fi bine sa iti schimbi jobul pentru a ramane atractiv in fata potentialilor angajatori?”

Niciodata nu am gasit un raspuns simplu la aceasta intrebare. Este adevarat ca o schimbare mult prea frecventa a joburilor in CV da destul de prost. Cu exceptii notabile, majoritatea angajatorilor cauta solutii pe termen lung, iar un angajat care nu a putut ramane prea mult in nici un post anterior are un comportament suspect- care ne face sa ne intrebam: “Cat de mult ma pot baza pe el?” Am intalnit multi angajatori care respecta cu strictete acest criteriu si nici macar nu programeaza la interviu candidatii care si-au schimbat joburile mai des de o data pe an.

Pe de alta parte, multi candidati se tem ca, daca vor sta foarte mult intr-o singura companie, vor parea ca se plafoneaza si recruiterii ii vor ocoli. Recunosc cu mana pe inima ca au fost cateva situatii in care ma intrebam si eu daca are sens sa abordez un candidat care lucra de 15 ani intr-o pozitie de sef de productie sau manager financiar: “Care sunt sansele sa fie dispus la o schimbare in cariera, cand a demonstrat ca este atat de loial unei companii si atat de multumit de un post incat sta acolo de atata timp?”

Cu riscul de a va dezamagi, voi evita sa dau un raspuns care contine o generalizare: Frecventa optima schimbarilor in cariera este diferita pentru fiecare caz in parte.
Intr-o situatie ideala este de dorit sa ajungem in pozitii in care putem invata in permanenta lucruri noi, care sa ne creasca abilitatile. Un profil profesional competitiv, cu cat mai multe abilitati si lucruri invatate, este principala garantie ca suntem pe un drum ascendant si ca valoarea noastra de candidati potentiali ramane ridicata.

De asemenea, este de dorit sa ne asiguram o anumita continuitate profesionala, gandind din timp schimbarile, fara sa clacam la prima greutate iesita in cale sau fara sa renuntam la prima frustrare acumulata. Doar intr-un mediu stabil putem creste in mod consistent si organic, iar de cele mai multe ori munca inseamna si rutina, detalii, autocontrol, nu doar un provocari si realizari exceptionale. In cariera trebuie sa ne dezvoltam atat abilitatile tehnice - profesionale, dar si cele umane - empatie, autocontrol, planificare si organizare, comunicare, capacitatea de a rezolva probleme.

Din pacate, viata ne obliga de multe ori  sa facem compromisuri. Datorita unor constrangeri legate de locatie (suntem prinsi intr-un oras mic, in care nu sunt prea multe oferte tentante), situatie familiala (trebuie sa crestem copii, sa avem grija de parinti varstnici), sanatate (nu putem accepta unele joburi care ne suprasolicita), situatie financiara (avem cheltuieli fixe care ne impiedica sa acceptam un job mai prost platit)- sau pur si simplu nesansa si alegeri gresite, situatia poate scapa de sub control.

Cunoscand toate aceste considerente, incerc sa chem la interviu un candidat inainte de a-l judeca dupa frecventa schimbarii  joburilor in CV. Este adevarat ca generalizarile ne usureaza munca (X a stat prea mult sau prea putin in jobul respectiv), insa tot ele ne condamna sa facem si greseli grave. Iar ca recruiter nu trebuie niciodata sa  uiti ca, desi nu esti zeu, te poti juca uneori cu destinele oamenilor…

Am vazut cazuri de candidati care au schimbat mai multe joburi la inceput de cariera, pana cand si-au gasit un drum care li se potrivea, apoi au ajuns performeri. Am intalnit si cazuri in care in spatele unei remarcabile continuitati pe job statea un bun instinct de supravietuire, insotit de lipsa crasa de competenta si un real dezinteres fata de orice este nou.

Cred ca cel mai bun moment pentru o schimbare in cariera este atunci cand simtim ca nu mai suntem de folos si nu mai avem nimic de invatat intr-un rol. Cand devenim autosuficienti si blazati si fara o motivatie reala in ceea ce facem. Cand realizam ca am mers prea mult pe un drum gresit iar recompensele pe care le primim nu ne mai dau satisfactie. Cand am inteles ca ne-am ratacit si nu ne mai gasim locul!
Poate ca raspunsul meu nu este cel mai pragmatic, dar este singurul pe care pot sa vi-l dau cu toata onestitatea.


Serban Mrejeriu

Human Resources Consultant
AIMS Executive Search & Consulting

5 comentarii 5277 vizualizări

Comentarii

2011-11-16 08:59

MIRELA TM

Foarte bine atinse cazurile

Foarte bine atinse cazurile care ne determina sa ne complacem si sa uitam nivelul sau pregatirea profesiomala pe care o avem. Pe de alta parte sunt situatii in care desi ai pregatirea necesara nu ai dovada scriptica care sa ateste acest lucru si nu te baga nimeni in seama. Sunt mult prea multe aspecte de luat in seama.

2011-11-01 13:57

SEBASTIAN

un articol bun

Am citit cu interes.
Felicitari pentru cele scrise!

2011-11-01 13:45

TOLIA SIRETEANU

Cat de des este bine sa facem schimbari in cariera?

Pertinent articol. Aceeasi intrebare m-a "framantat" si pe mine.

Din pacate atat in ceea ce ii priveste pe cei ce lucreaza in HR cat si in ceea ce ne priveste pe noi ca natie, avem prostul obicei de a judeca pripit si dupa aparente.
Ca si firma insa poti pierde un om bine pregatit profesional si care poate ar avea o influenta pozitiva asupra afacerii tare doar pentru ca CV -ul ajunge in mana unui recruiter cu "ochelari de cal". Dar avand in vedere societatea deformata in care traim, oare chiar ii pasa cuiva?

Daca ma refer la mine personal, poate am avut ghinion:
- doua din firmele la care am lucrat erau in pragul de a inchide portile..Trebuia sa aleg sa raman pana dau faliment si inceteaza activitatea si sa nu plec pentru ca sa nu "dea rau" la CV?
- la una dintre firme pur si simplu nu m-am acomodat. Cred ca nu sunt singura care a trecut prin asa ceva...
- unul dintre locurile de munca reprezinta un compromis; asta pentru ca firma la care am lucrat anterior a intrat in faliment si din cauza situatiei economice nefavorabile, a crizei generale si implicit si de pe piata locurilor de munca am ales sa accept primul loc de munca care mi s-a oferit (asta pentru ca situatia financiara nu imi permitea si nici nu imi permite sa stau fara un venit si sa caut un loc de munca potrivit experientei si pregatirii mele). Asa ca am acceptat un job sub nivelul meu de pregatire urmand ca apoi sa imi caut un post corespunzator.

De aceea cred ca articolul de mai sus ar trebui citit de toti cei care au legatura cu recrutarea. O pauza de reflectie si intrebari ar fi binevenita apoi..poate dupa aceea hotararile luate ar fi altele. Viata te poate duce oricand de o parte sau alta a baricadei.

2011-11-01 11:35

CRISTINA SARAROIU

Mi-a placut foarte mult

Mi-a placut foarte mult articolul. Felicitari !

2011-10-31 16:38

GRADINARU DIANA

Destin

.....ca recruiter nu trebuie niciodata sa uiti ca, desi nu esti zeu, te poti juca uneori cu destinele oamenilor…
Foarte adevarat! Felicitari!

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter