Actual, Experiente

Ziua de muncă de 6 ore. Experimentul care a pus lumea pe jar

Roxana Roseti › Vin, 2017-01-06 12:14
Unul dintre cele mai importante proteste pentru schimbarea programului de lucru a fost în anul 1872. Atunci când aproximativ 100.000 de lucrători din New York, cei mai mulți din industria construcțiilor, au cerut reducerea timpului de lucru la 8 ore, fără micșorarea salariului. George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886”…

Timpul a trecut și s-au încercat diverse schimbări. Cum ar fi cele din Suedia, această țară începând din ce în ce mai mult să introducă ziua de muncă de 6 ore ca un standard național. Multe dintre business-urile din țara scandinavă au implementat schimbarea, multe începand deja să compare rezultatele anuale cu cele anterioare, când standardul era de 8 ore/zi.  Dar…
În cele din urmă, “experimentul” care a pus lumea pe jar, generând comentarii și analize diverse, a eșuat. Suedezii care doreau o zi de lucru de şase ore au primit o veste proastă: costurile sunt mai mari decât beneficiile, iar proiectul pilot nu va fi extins, potrivit Bloomberg. Acesta fiind rezultatul preliminar al unui experiment desfăşurat pe parcursul a doi ani în oraşul Gothenburg.

Fără proiect

Pentru reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore la azilul de bătrâni Svartedalen, care avea 68 de angajaţi, primăria a fost nevoită să mai angajeze 17 persoane, la un cost de 12 milioane de coroane (2,2 milioane dolari).
Studiul a arătat că angajaţii s-au simţit mai sănătoşi, ceea ce a redus absenţele din motive de sănătate, iar îngrijirea acordată pacienţilor s-a îmbunătăţit, dar primăria nu va continua proiectul. „Este asociat cu costuri mai mari, în mod sigur. Este mult prea costisitor pentru a putea aplica o reducere generalizată a programului de lucru, într-un orizont de timp rezonabil”, a spus Daniel Bernmar, politician de stânga responsabil de serviciul de îngrijire a bătrânilor al Primăriei Gothenburg.
Experimentul din Gothenburg este cel mai recent din seria de alte programe de muncă mai scurte puse în practică în Suedia, ţară care se mândreşte cu politica socială generoasă.
 
Proiectul a fost urmărit cu interes la nivel internaţional, susţinătorii acestuia apreciind Suedia ca un model în reducerea numărului de ore lucrate zilnic de angajaţi.
Datele arată că în ultimul secol numărul mediu de ore lucrate zilnic de suedezi a scăzut, dar nu există planuri pentru introducerea programului de şase ore la nivel naţional. Bernmar a spus însă că ar dori să vadă mai multe studii care să analizeze dacă un astfel de program poate aduce beneficii pe termen lung în societate, în ansamblul ei.

0 comentarii 1258 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter