Companii, Actual

ZiBand, cea mai tare trupă pe care Java o inspiră să compună versuri

Dana Badea › Joi, 2016-12-29 13:49
Tehnologia i-a adus împreună iar muzica îi ajută să facă fapte bune. Un hobby pentru care dedică foarte mult din timpul lor liber. Singura dată când au „chiulit” cu adevărat de la serviciu a fost la cel mai recent concert caritabil organizat pentru sprijinirea copiilor de la sate să meargă la gradiniță, concert la care a fost prezentă și subsemnata. În urma concertului caritabil s-au strâns 3750 lei, care vor merge către Asociația OvidiuRo. Doamnelor și Domnilor ei sunt ZiBand, cea mai tare trupă de IT-iști pe care Java îi inspiră să compună versuri. 
sursa foto: facebook

„Mi se-ntâmplă tot mai des,/Javascriptu-i ne-nțeles” așa sună versurile unei piese numite „Ne-am apucat de codat” a trupei ZiBand. Cine ar fi crezut că Java poate fi sursă de inspirație în muzică. „Câțiva colegi pasionați de muzică au decis să se întâlnească pentru un jam session și de acolo a plecat totul. Echipa de management a aflat abia când ZiBand au venit cu propunerea de a susține un prim spectacol în 2014, la ZiHack 3.0, maratonul anual de peste 24 de ore de programare din cadrul companiei. Nu ne-am așteptat că vom cânta la categoria semi-profesionistă atunci când am pornit trupa, dar începe să se întâmple”  povestește Vlad Ștefănescu, Software Engineer, toboșarul trupei și unul dintre membrii fondatori ai trupei.

Printre hit-urile trupei se numără cover-uri precum Sweet Home Phoenix Tower, Poveste de HR, sau Geta de la facturare, cu versuri adaptate și dedicate colegilor, departamentelor sau proiectelor companiei. În ultimii trei ani au dedicat din timpul personal aproximativ 300 de ore de fiecare membru al trupei pentru repetiții, respectiv 100 de repetiții a câte 3 ore ceea ce înseamnă două luni lucrătoare full time. Anul ce tocmai se încheie a fost unul cu patru concerte dintre care două publice.

„Muzica e un hobby pentru care dedicăm foarte mult din timpul nostru liber. E mai greu să ne strângem cu toții la repetiții și de cele mai multe ori o astfel de sesiune presupune niște eforturi din partea unuia sau a mai multor membri ai trupei, însă repetăm doar după programul de lucru”. Singura dată când au „chiulit” cu adevărat de la serviciu a fost la cel mai recent concert caritabil pentru sprijinirea copiilor de la sate să meargă la grădiniță, când s-au strâns 3750 lei, care vor merge către Asociația OvidiuRo.

Dacă Vlad Ștefănescu, Ionuț Cociaș, Cristian Roman și Răzvan Militaru pornesc cu un background muzical ce începe în copilărie, Ionuț Breta avea o experiență redusă la bass la intrarea în Ziband iar Maria Iliuță nu cântase pe o scenă niciodată. Trupa a fost înființată de Ionuț Cociaș, Organizational Development Strategist (voce și chitară) și Vlad Ștefănescu, Software Engineer (tobe). Ionuț Cociaș a studiat chitară și pian în gimnaziu, iar Vlad a cochetat cu hiphop-ul în liceu, mai târziu studiind tobele cu câțiva profesori particulari. „Restul colegilor au background-uri mixte. Spre exemplu, Răzvan Militaru a mai cântat la chitară în adolescență, dar nu neapărat cu o trupă, Ionuț Breta (bass) și Maria Iliuță (voce) nu au avut altă experiență muzicală înaintea ZiBand, iar la polul opus, noul nostru coleg, Cristi Roman (chitară, pian și backing vocals) a început să studieze muzica încă de mic, știind să mânuiască nu numai instrumentul lui principal, chitara, dar și pianul și tobele” povestește Vlad Ștefănescu.

Ideile de versuri vin de la Vlad și Ionuț, se materializează în niște draft-uri, apoi se întâlnesc și dau forma finală a piesei. „Plănuim ceva cu totul diferit față de ce am făcut până acum, însă nu putem să dăm prea multe detalii. Lucrăm deja la un nou material muzical și explorăm mai multe idei, astfel încât următorul concert să fie o nouă surpriză pentru colegii din companie” spune „misterios” Vlad Ștefănescu.

De la software și web design, la muzică. Cine sunt membrii trupei ZiBand

Vlad Ștefănescu a făcut muzică hiphop în liceu, cântând pe la diferite baluri ale bobocilor și cluburi. Ulterior, în paralel cu job-ul, a studiat tobele cu diverși profesori din București. S-a angajat la Zitec în 2010 ca programator, în prezent ocupandu-se de dezvoltarea aplicațiilor de mobil. Vlad iubește toate genurile muzicale, de la Rock, Pop la HipHop, trecând prin muzică electronică, manele și alte genuri obscure, iar artiștii lui preferați, încă în viață, sunt Sting, Phil Collins, Joe Bonamassa și Nicolae Guță. 

          
Ionuț Cociaș a studiat muzica timp de opt ani, fiind persoana pentru care s-a înființat catedra de chitară la Liceul de Artă din Brăila. A avut două trupe în liceu, a studiat și pian și canto și se descurcă „binișor” și la producția de muzică electronică. În cadrul Zitec, Ionuț a condus departamentul de Business Development timp de trei ani și acum ocupă un rol ce se concentrează pe creșterea brandului de angajator Zitec dar și îmbunătățirea continuă a colegilor din echipă.

Cel mai "vârstnic" coleg al trupei Răzvan Militaru, are 38 ani, a urmat cursuri economice universitare la A.S.E. București iar primul contact mai serios cu muzica, mai precis muzica rock l-a avut la începutul liceului după ce a ascultat un vinil cu albumul "Black Sabbath", albumul de debut al trupei omonime. De la muzica rock până la descoperirea chitarei a fost un singur pas. Răzvan nu are studii muzicale sau experiență cu vreo altă trupă anterioară, însă pasiunea pentru muzică și spiritul autodidact l-au determinat să continue studiul chitarei. Pentru Răzvan, "Ziband" este "life after 7pm", o formă de relaxare alături de colegi. Răzvan este CTO pentru unul dintre clienții de peste 10 ani ai Zitec - Paravion, și lucrează de mai bine de doi ani alături de echipa de proiect.

Ionuț Breta este absolvent al Facultății de Matematică-Informatică. A început să studieze chitara în primul an inspirat de trupe precum The Doors și Pink Floyd. În anul doi de facultate, a început să cânte pe la cămin cu un prieten și s-a „transferat” pe chitară bas. Debutul în cariera de programator „a pus praful pe chitară”, însă tot job-ul l-a adus pe acesta în ZiBand. În prezent, Ionuț este Senior Software Engineer și studiază intens pentru a ajunge la același nivel și în ZiBand.

Maria Iliuță (voce) a terminat Dreptul și, în consecință, lucrează de aproape doi ani ca software developer în Zitec. Muzica este pentru ea un element de magie într-o lume prozaică și monotonă. Înainte de Ziband experiența ei de scenă se rezuma la ”Hai-hai cu trăsioara” piesă pe care o interpreta în cadul evenimentelor în familie. În copilărie asculta pe vinil Aura Urziceanu şi cânta la clape, la serbările școlare, piesele lui Gheorghe Gheorghiu.

Cel mai nou membru al trupei Ziband este Cristian Roman care s-a alăturat echipei Zitec în urmă cu doi ani, ca designer web. Pe lângă fotografie și film, el a dezvoltat o pasiune pentru muzică încă de mic copil sub influența unor artiști precum Elvis Presley, Queen și Michael Jackson. Cristi are 24 de ani și a studiat publicitate și comunicare, iar muzica rămâne pentru el o stare de spirit și o formă de a-și exprima sentimentele. Contribuția sa în Ziband și-o aduce prin chitară, pian și backing vocals.

Pasionați de tehnologie, muzică și fapte bune

Pe lângă trupa ZiBand, angajații au și alte preocupări care s-au transformat fie în proiecte, fie în activități pentru timpul liber. Așa se face că în august 2016, echipajul Zitec (compus din 10 membri și un skipper) a câștigat locul I la Regatta IT, o competiție de sailing pentru pasionații de tehnologie. „Tot la inițiativa unuia dintre colegi am început organizarea unor sesiuni de donare de sânge la birou, cu ajutorul echipei mobile de la Centrul de Transfuzii București. Între timp, ideea s-a transformat în campania #cei1024, o provocare pentru toate companiile din București să organizeze sesiuni de donare de sânge la birou și să ajute la stoparea crizei de sânge din spitale” declară Florentina Greger, Head of Human Resources.

În mai puțin de un an de la lansare campania reunește peste 600 de donatori, 300 litri de sânge și peste 2000 de vieți salvate. De altfel, proiectul a câștigat premiul I la categoria Utilitate, în cadrul Galei Webstock 2016. Campanii de donare de sânge sunt organizate de trei ori pe an. „Invităm prieteni, followers de pe Facebook și colegi din celelalte companii din clădire să doneze la sediul Zitec. Și fiecare primește un tricou, tricoul oficial #cei1024!” spune Florentina Greger, Head of Human Resources.

La acestea se adaugă Zitec Running Squad, echipa de alergători, maratoniști și bicicliști, câștigători ai mai multor medalii pe parcursul ultimilor ani. Au și altfel de inițiative, cum ar fi de exemplu o bere creată după o rețetă proprie realizată cu ajutorul celor de la Ground Zero Beer, în ediție limitată (doar pentru angajați prieteni și parteneri).

ZiBand a susținut pe 8 Decembrie un concert caritabil alături de colegi, prieteni și parteneri, pentru a sprijini prezența copiilor de la sate în grădinițe. S-au strâns în total 3570 lei, iar donațiile pot fi făcute în continuare online, pe Galantom: http://ovidiuro.galantom.ro/ziband.

Zitec are 120 de angajați iar managerul de HR al companiei spune că firma este într-un proces continuu de recrutare, atât pe zona de PHP, quality assurance, project management, hardware, software embedded, dar și în zona de online marketing. „Pozițiile sunt deschise atât pentru seniori, cât și pentru cei care vor să înceapă cu un program de training on the job și ne adresăm atât celor din București, cât și celor din celelalte orașe ale țării, pentru care am pregătit un pachet de relocare”.  

0 comentarii 2008 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter