Actual

Un dirijor robot l-a eclipsat pe tenorul Andrea Bocelli (Video)

Constantin Pescaru › Mie, 2017-09-13 11:04
Uneori subestimăm impactul tehnologiei în viețile noastre și implicit pe piața muncii. Însă iată că roboții demonstrează încă o dată că sunt capabili să ne "fure" unele joburi. Te gândeai că o mașinărie poate înlocui cu succes un dirijor de orchestră? Dar oare face o treabă la fel de bună?

Iată că acest lucru s-a întâmplat la ceremonia de încheiere a festivalului internațional de robotică din Pisa.

În timp ce vocea tenorului italian Andrea Bocelli se înălța până la cupola tatrului toscan, două brațe mecanice dirijau orchestra.

Astfel, YuMi, robotul umanoid produs în Elveția de cei de la ABB, a fost vedeta serii.

Pentru a învăța cum să mânuiască bagheta, el a fost instruit să imite gesturile șefului Orchestrei Filarmonice din Lucca, Andrea Colombini. "Învățarea a fost foarte dificilă", a fost nevoie de "17 ore de lucru" pentru YuMi pentru a ști cum să imite șase minute de dirijare muzicală, spune acesta.

"Este foarte flexibil" și are ''aceeași mobilitate ca mine", a estimat Colombini. Dar nu poate în nici un caz să înlocuiască sensibilitatea și emoția unui dirijor, pentru că un robot nu are suflet. "Este doar un braț, nu are creier, nici inimă", a apreciat artistul.

YuMi poate cu siguranță să dirijeze piese, dar nu știe să improvizeze sau să interacționeze cu muzicienii, un lucru esențial pentru meseria de dirijor.

0 comentarii 714 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter