Actual

Suntem 7 miliarde de oameni, cu chipuri şi identitate

Roxana Roseti › Mie, 2018-07-11 16:34
Se estimează că, în jurul anului 1802, populaţia lumii atinsese 1 miliard de persoane. După 126 de ani se dubla, iar după doar 33 de ani, în 1961, atingea 3 miliarde. În 1974 trăiau deja 4 miliarde de oameni, 5 miliarde în 1987, 6 miliarde în 1999 şi 7 miliarde în octombrie 2011. Statisticile dau cifre seci, relevă fapte şi tendinţe, în spatele lor se află însă 7 miliarde de oameni cu chipuri şi identitate.

Anul 1987 a reprezentat momentul de debut al consacrării, la iniţiativa ONU, a zilei de 11 iulie ca Zi Mondială a Populaţiei, pentru a atrage atenţia asupra problemelor globale legate de populaţie.
În 11 iulie 1987, populaţia mondială ajunsese la 5 miliarde de locuitori, iar la 31 octombrie 2011 Fondul Natiunilor Unite pentru Populaţie, UNFPA, anunţa că pe Terra trăiau deja 7 miliarde de locuitori. Astăzi, s-au mai adăugat peste 100 de milioane de persoane. Populaţia planetei continuă să crescă, în medie, cu 2,6 oameni pe secundă, după cum notează și The Economic Times  (https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/world-population-day-from-delhi-to-vatican-around-the-world-in-numbers/leading-the-race/slideshow/64942586.cms).   
Potrivit specialiștilor, o populaţie de 7 miliarde are profunde implicaţii asupra dezvoltării durabile, a urbanizării, a accesului la serviciile publice de sănătate şi de angajare a tinerilor. Creşterea populaţiei mondiale este o problemă globală, pentru rezolvarea căreia se propun strategii integrate, în special privind asigurarea resurselor naturale, în condiţiile epuizării celor neregenerabile, a cerinţelor tot mai sofisticate de consum care aduc prejudicii mediului şi adâncirii sărăciei în tot mai multe zone ale lumii.
 
În ţările sărace sau în cele emergente, aproximativ jumătate din populaţie are mai puţin de 25 de ani, iar problemele stringente sunt legate de educaţie şi locuri de muncă. În ţările dezvoltate, populaţia de peste 60 de ani se va dubla pâna în 2050, iar problemele privesc protecţia socială, serviciile de sănătate sau asigurarea forţei de muncă.
Conform estimărilor UNFPA, în 2025 pe planetă vor trăi 8 miliarde de persoane, în jurul anului 2050 vor fi 9 miliarde de persoane, iar în 2100 pe Terra vor locui aproape 11 miliarde de oameni.

0 comentarii 271 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter