Actual

Setul de principii ale liderilor europeni: A fost semnată Proclamația privind Pilonul European al Drepturilor Sociale

Roxana Roseti › Vin, 2017-11-17 18:30
Liderii statelor Uniunii Europene au semnat vineri la un summit desfășurat la Göteborg "Proclamația privind Pilonul European al Drepturilor Sociale".
Un set de 20 de “drepturi sociale” elaborat într-o încercare de a face UE mai atractivă pentru votanți.

Și de a contracara sentimentele eurosceptice în creștere în rândul populației țărilor blocului comunitar, potrivit agenției Reuters.
Cele 20 de principii enunță ceea ce liderii europeni consideră că trebuie să fie baza unei piețe a muncii și a unui sistem de asistență socială moderne și funcționale. Printre ele se regăsesc egalitatea accesului pe piața muncii și a condițiilor de muncă și salariale, formarea profesională și asistența socială pentru șomeri, egalitatea de gen, venitul minim, echilibrul între muncă și timpul liber, etc.
“Uniunea noastră a fost mereu în esență un proiect social. Este mai mult decât o piață unică, mai mult decât bani, mai mult decât euro. Este despre valorile noastre și despre modul în care dorim să trăim”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Recentele alegeri din Germania, Franța, Austria și Cehia, la care partidele populiste au obținut rezultate bune, au arătat că cetățenii încep să-și piardă încrederea în guvernele lor sau în Uniunea Europeană în ansamblu. De asemenea, decizia britanicilor de a ieși din UE obligă la o reflecție asupra modului în care blocul comunitar va merge mai departe, astfel că liderii europeni au apreciat că ar fi potrivit un accent mai pronunțat pe măsurile sociale.
Juncker și gazda summitului, premierul suedez Stefan Lofven, urmează să redacteze un document care va fi discutat la Consiliul European din decembrie pentru a examina cum vor fi concret puse în practică cele 20 de principii. Măsurile nu vor fi transpuse prin directive europene obligatorii, însă sunt menite să stabilească standarde europene comune și un limbaj comun în chestiunile sociale.
Potrivit Reuters și Agerpres, unele state est-europene se tem că un asemenea accent sporit pe măsurile sociale ar putea fi folosit de unele țări vest-europene pentru a eluda unele norme actuale ce facilitează accesul lucrătorilor est-europeni pe piața muncii din Vest, cum este cazul regulilor privind lucrătorii detașați.

0 comentarii 576 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter