Actual

Românii, în topul „sfătuitorilor” cu diplomă

Dana Badea › Lun, 2016-01-11 14:27
În weekend a circulat o ştire pe reţelele de socializare potrivit căreia românii sunt în topul trainerilor, coacherilor şi speakerilor globali certificaţi în leadership, după SUA. De unde această aviditate a românilor după diplome de „sfătuitori” şi cât de mult te ajută obţinerea lor ? 
„Noi românii stăm totuşi bine la ceva: suntem primii - exceptând SUA - la numărul de coacheri, traineri şi speakeri globali certificaţi în leadership,” a scris Mircea Mitruţiu, expert comunicare corporate şi de brand, pe Linkedin.

„Cu o pondere de 0,28% din populaţia globală, România ocupă poziţia 56 în lista ţărilor după populaţie (conform Wikipedia), în timp ce este a doua şi cea mai bine reprezentată ţară în John Maxwell Team, cu 450 dintre cei 8.000 de coachi, speakeri şi traineri certificaţi din această reţea de instruire în leadership, prezentă deja în 128 de ţări” a completat Mircea Mitruţiu.  

Exista câteva mii de astfel coacheri, speakeri şi traineri certificaţi în afara reţelei John Maxwell Team.
Au suficient auditoriu în România aceşti sfătuitori, predicatori şi învăţători certificaţi în leadership?
Sunt destui români dispuşi să îi asculte şi să le aplice sfaturile?

„Nu au destul auditoriu, pentru ca noi, românii, considerăm că le cam ştim pe toate... pe de altă parte auditoriul existent este din ce în ce mai exigent! Am văzut destui traineri, consultanti etc. vorbind "din cărţI' şi românii îşi doresc experienţă trăită şi împărtăşită, precum şi plus valoare, creativitate şi implicare. Îşi doresc oameni autentici în faţa lor, nu nişte roboti care aplică nişte reţete" spune Dana Burghel psiholog, executive&team coach cu o experienţă de 12 ani în acest domeniu. 

„Eu am obtinut diploma de practicioner coach la  Noble Manhattan Coaching UK International şi m-am axat pe executive coach. Sunt foarte mulţi coacheri care se îndreaptă cu servicii de consultanţă către companii. Managerii au nevoie să fie buni coacheri la rândul lor iar de regulă companiile investesc pe aceasta zona, în manageri şi în oamenii de la HR. Eu practic carrer coach şi life coaching. Am încercat să lucrez şi cu politicieni dar mulţi consideră că nu au nevoie de cursuri pentru a se prezenta în faţa electoratului," adaugă şi Luminita Oprea Life coach, speaker şi trainer în comunicare.

Cât de mult te ajută diploma

”Bănuiam eu, dar nici chiar asa...Suntem un popor de "sfătuitori". Mă întreb: UNDE SUNT LIDERII? De ce nu reuşim să "producem" lideri?” , a comentat pe facebook Aliz Kosza, business mentor & business strategist, referitor la faptul că avalanşa de diplome nu se resimte într-un salt calitativ în leadership-ul public şi privat din România.

Dana Burghel psiholog, executive&team coach spune că trendul crescător este explicabil dar nu este suficient să obţii o diplomă. 

„Din câte am observat în piaţă, românii sunt înclinaţi spre antreprenoriat. Dar sunt şi împinşi. Dacă tocmai am fost restructurat şi am peste 40-50 de ani, e destul de firesc să mă reorientez, dupa perioada mare de şoc legată de 'altceva nu ştiu să fac, doar să muncesc într-o multinaţională'. Si, pentru că lipsa de încredere în ei există şi se adânceşte, este normal să se îndrepte către consultanţă, asta ar putea face, 'lejer'. Am fost coach pentru destui astfel de consultanţi 'cu diplomă'. Şi chiar mai mult, făcând şi consiliere psihologică.”

"Câteva consideraţii din partea mea, mă întreb câți din cei certificați au avut vreodată o poziție de leadership astfel încât să înțeleagă ce înseamnă asta, câți au stat în preajma unor leaderi sau persoane care au facut din asta o artă, în afara de rețeaua John Maxwell. Câți au studiat leadership astfel încât să poată pretindă că pot influența pe alții în sens pozitiv. Mie personal mi-ar fi teamă să cad pe mâna unui asemenea coach. Aici recunosc că si eu am o vină, cei ca mine care nu ne lăudam cu certificările pe care le avem, stăm şi tacem astfel facem loc multor impostori. By the way, am un master în leadership de la Cornell University, iar la HBS am studiat cu Linda Hill, prin urmare cred că sunt oarecum îndreptățit să spun aceste cuvinte”  a comentat Peter Barta CEO Fundaţia Post Privatizare  pe facebook.

Nicodim Hagau Business Partner la Leadership Management Romania (LMI) spune pe linkedin
că nu e relevant numărul de absolvenţi:
„Zâmbesc când citesc sau recitesc articolul şi , deşi nu sunt un acreditat/licentiat al org. Maxwell, părerile mele sunt următoarele: 1. n-are relevanţa câţi coachi,traineri, etc are organizaţia respectiva în Romania deoarece (mulţi dintre) aceştia nu trăiesc din acest business - pur şi simplu au urmat cursurile şi au primit acreditare(cunosc personal patru absolvenţi care sunt dir. de vz, mk, etc.) 2. nu văd nici o diferenţă între provocarea 1 şi provocarea 2 :)) 3. dezvoltarea, exponenţială  poate, a numărului de coachi, traineri, predicatori, etc. poate scoate la iveală unele lacune importante cum ar fi : lipsa de educaţie a celor care cumpară "produsul" acestora , inexistenţa unor obiective clare care să fie atinse în urma consumului de astfel de "produse"( ROI, rata de retentie, etc.) sau lipsa programelor coerente de leadership în cadrul şcolilor de business”.

Ştirea completă o găsiţi aici. https://www.linkedin.com/pulse/romanii-fruntasi-populatia-globala-de-coa...

0 comentarii 5398 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter