Actual

România a pierdut un sfert din cercetători în ultimul deceniu

Roxana Roseti › Mar, 2017-11-14 15:54
Inițiativa pentru Competitivitate a organizat, marți, la Academia de Studii Economice (ASE), o dezbatere publică pe tema susținerii inițiativelor inventatorilor români și a domeniilor în care inventica ar putea susține, la rândul ei, economia românească.

România este cea mai modestă economie inovatoare din UE și are cea mai accentuată viteză de deteriorare a performanțelor inovatoare din UE. La jumătatea anului, Comisia Europeană ne spune că această capacitate de inovare a României a scăzut cu 14% față de anul anterior. Alte țări își îmbunătățesc aceste perspective, marea majoritate.
Aceasta a declarat, marți, în contextual sus menționat, Andreea Paul, președinte al INACO - Inițiativa pentru Competitivitate.

Potrivit acesteia, cheltuielile alocate de România pentru cercetare și dezvoltare sunt sub un sfert din media europeană și jumătate față de cele din Bulgaria, dup[ cum notează Agerpres.
"Ne poziționăm pe penultimul loc ca pondere în PIB după Cipru în Uniunea Europeană. În prezent, România a alocat cele mai mici cheltuieli publice pentru cercetare-dezvoltare din 2000 încoace. Am ajuns la 0,3% din PIB. Tendința este total divergentă, din 2008 până în prezent, față de Uniunea Europeană. În UE alocările publice cresc anual constant. La noi, scade numărul de cercetători, în timp ce în UE crește", a explicat oficialul INACO, care mai susține că România a pierdut un sfert din cercetători în ultimul deceniu.
"Noi am pierdut cam un sfert, aproximativ 5.500 de cercetători, în ultimul deceniu. Nicio grijă, ni-i ciugulește UE cu alte țări mai dezvoltate sau nu decât România, dar care pun preț pe cercetătorii români. Crește, în schimb, numărul de brevete românești înregistrate la Oficiul European la circa 100 anual, dar față de 20-25 acum zece ani ai tendința să te bucuri”, a arătat Andreea Paul.
 

1 comentariu 635 vizualizări

Comentarii

2017-11-15 19:51

PITICESCU RADU

Din pacate aceasta tendinta a

Din pacate aceasta tendinta a inceput din 2009. Multumim din inima Basestilor si Pogistilor. Semnat: Un cercetător gr 1 european

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter