Actual

Studiu: România are printre cele mai mici costuri din Europa privind concedierea angajaţilor

Marilena Ispas › Mie, 2018-04-11 11:25
România se numără printre țările cu cele mai mici costuri din Europa privind concedierea din motive care ţin de salariat sau din motive economice, potrivit celei de-a patra ediții a studiului internațional privind concedierea, realizat de Deloitte Legal, reprezentat în Romania de Reff & Asociaţii.

Autorii studiului au comparat costurile privind concedierea în 45 de ţări. Datele cuprinse în studiu reprezintă trei scenarii diferite cu niveluri diferite de senioritate şi pachete salariale diferite.

Principalele concluzii ale studiului:

· Țări precum Franța, Italia și Olanda și-au reformat legislația privind concedierea pentru a crește flexibilitatea muncii și/sau predictabilitatea costurilor cu concedierea.
· În peste 75% dintre țările participante la studiu, un angajat poate fi reintegrat dacă instanța decide că motivele concedierii sunt nejustificate. Doar în Olanda și Ecuador este nevoie de un acord prealabil în acest sens. Doar în câteva țări angajatorul are putere totală de concediere fără posibilitatea reintegrării.
· În majoritatea țărilor, vechimea în companie este factorul principal care determină costul cu concedierea. Cu toate acestea, peste 60% dintre țările participante la sondaj au plafonat fie perioada de preaviz, fie plata compensatorie în caz de concediere, fie ambele.
· Concepte de bază precum concedierea din motive grave și protecția împotriva concedierii pentru anumite categorii de salariați (salariați în concediu de maternitate, concediu pentru formare profesională, exercitarea unui mandat politic) sunt prezente în aproape toate țările. Printre altele, în România, concedierea salariaților nu poate fi dispusă pe durata concediului de maternitate, pe durata efectuării concediului de odihnă sau pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical.
· În anumite țări, încetarea contractului de muncă este posibilă doar din motive prevăzute expres de lege (România se numără printre ele).
· Costurile privind concedierea diferă mult de la o țară șa alta, fără vreo tendință geografică.
· Comparând scenariile privind concedierea fără motive obiective, angajatorii din anumite țări din Europa suportă cele mai mari costuri, deși se constată existența unor diferențe uriașe.
· Cel mai mare cost privind concedierea este determinat de plata compensatorie adatorata concedierii fără motive obiective.

O altă concluzie interesantă a studiului arată că în multe țări o analiză post-concediere în instanță nu poate conduce la reintegrare, iar în aceste țări costurile cu concedierea sunt printre cele mai crescute.

În țări precum România, Franța, Germania, Grecia, Italia, instanța poate decide reintegrarea persoanei concediate, în cazul deciziilor de concediere nelegale sau netemeinice, iar această practică va influența costul final al concedierii. Cu toate acestea, astfel de costuri nu pot fi anticipate cu precizie și sunt dificil de cuantificat de la început.

“Potrivit studiului, costurile cu concedierea sunt în general mai mici în România comparativ cu alte țări și nu sunt influențate de nivelul de senioritate. O explicație o reprezintă prevederile Codului Muncii, care nu disting în funcție de vechime. Mulți angajatori au reglementate condițiile privind concedierea în contractele colective de muncă și, din experiența noastră, putem confirma că vechimea este o variabilă care influențează pachetul compensator. Totuși, astfel de înțelegeri au o aplicabilitate limitată (la nivel de angajator sau sector de activitate), astfel că nu le putem considera ca fiind o practică general aplicabilă la nivelul angajatorilor din România”, a spus Florentina Munteanu, partener și coordonator al practicii de dreptul muncii la Reff & Asociații.

Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services Deloitte România a adăugat: “Baza de calcul este o explicație pentru care România înregistrează costuri cu concedierea scăzute. Pe lângă clasament, trebuie să privim și modul în care concedierea este transpusă în legislația locală în cazul țărilor cuprinse în acest studiu”.

0 comentarii 617 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter