Editorial, Actual

Programul flexibil ne face mai fericiți!

Daniela Oancea › Lun, 2017-06-19 10:43
Petrecem atât de mult timp la serviciu, încât este bine de ştiut că satisfacția nu provine din mărimea pachetului salarial, nici din statutul pe care ni-l oferă funcţia, ci mai degrabă de la cei alături de care lucrăm.

Mai toate studiile dedicate satisfacţiei faţă de muncă susţin că la fel de importante sunt sprijinul pe care îl primim, libertatea și flexibilitatea programului. Deşi succesul depinde de numărul de ore pe care suntem dispuşi să le alocăm muncii, ca să nu devenim nefericiţi nu ar trebui să depăşim 40 de ore lucrate pe săptămână.

Iniţial, angajatorii au adoptat programul flexibil pentru a oferi o șansă femeilor care au devenit mame, celor care dintr-un motiv sau altul sunt nevoiţi să lucreze cu jumătate de normă sau au luat o pauză în carieră. Cercetările occidentalilor arată însă că programul flexibil este benefic pentru toate categoriile de angajaţi, iar cei care în fiecare săptămână pot lucra o parte din timp de acasă sunt mult mai mulțumiți de locul lor de muncă.


CITEȘTE ȘI: Leadership în vremea Generației Z
Oare n-a venit momentul să vorbim despre o reinventare a muncii?

Există o probabilitate mai mare ca satisfacţia faţă de muncă să crească la cei care lucrează pentru o afacere mică decât pentru o companie mare. De asemenea, cei care muncesc în sectorul nonprofit sau neguvernamental au mai multe șanse să fie fericiți la locul de muncă. Aceste constatări merită o dezbatere mai amplă cu privire la noua atitudine faţă de muncă.

Psihologul Ed Diener, unul dintre fondatorii psihologiei pozitive și considerat printre cei mai importanţi cercetători ai lumii în fericire, a concluzionat că oamenii fericiți sunt mai productivi, mai creativi şi mai sănătoşi. Profesorul Diener, care studiază de peste 25 de ani ceea ce el numeşte „bunăstarea subiectivă” şi autor al studiului Beyond Money–Toward an Economy of Well-Being alături de Martin Seligman, declară că firmele cu angajaţi mai mulțumiți și mai implicaţi au o fluctuaţie de personal redusă, costuri mai mici cu concediile medicale și clienți mai loiali.


CITEȘTE ȘI: Nicio societate nu e cultural pregătită: Fiecare criză cere alt tip de lider
Este în natura umană să ne dorim să fim fericiţi inclusiv în viața noastră profesională şi merită să luăm în considerare orice metode care ne ajută să obţinem acest lucru. Cel mai recent studiu pe care l-am găsit (datează din mai 2017) se numeşte chiar aşa: „Happiness is flextime”, de Adam Okulicz-Kozaryn şi Lonnie Golden, publicat de Rutgers University, SUA. Dar care să fie efectele asupra fericirii (şi productivităţii) în cazul unei săptămâni de lucru de patru zile sau ale unei zile de lucru cu program de șase ore?

La noi dezbaterile serioase privind viitorul muncii lipsesc, deşi tot mai mulţi români şi-ar dori să lucreze mai puţine ore, cu condiţia să fie plătiţi echitabil și angajați în mod legal. Dacă din ce în ce mai mulți oameni se simt stresați și lipsiți de timp, oare n-a venit momentul să vorbim despre o reinventare a muncii?


Articol preluat din numărul 237/mai 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici   

0 comentarii 3928 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter