Actual

Procrastinarea cronică: Ce este şi cum o putem învinge

Constantin Pescaru › Joi, 2017-08-17 16:57
Nu mai puţin de 20% dintre adulţi sunt procrastinatori cronici. La ei nu e vorba doar că amână un task cât se poate de mult, ci aşa e stilul lor de viaţă.

Un recunoscut profesor de psihologie explică ce este procrastinarea cronică şi cum poate fi învinsă.

Potrivit DEX-ului, a procrastina înseamnă "a amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa".

Adică cam ceea ce fac mulţi dintre noi la job. Unii susţin că dau un randament mai bun dacă rezolvă treburile pe ultima sută de metri, alţii pur şi simplu le e lene să se organizeze din timp.

Însă mai e o categorie de persoane care procrastinează, despre care se vorbeşte mai puţin.

Potrivit profesorului de psihologie Joseph Ferrari - care predă la Universitatea DePaul din Chicago şi care de 10 ani ţine conferinţe pe această temă - 20% dintre adulţi se confruntă cu procrastinarea cronică. Asta înseamnă că atitudinea aceasta e impregnată adânc în comportamentul lor şi, pur şi simplu, aşa sunt ei: amână orice - şi nu numai la serviciu - astfel că lenea a ajuns să fie un mod de viaţă.

Specialistul susţine că cei mai mulţi dintre aceştia au avut părinţi care afişau o atitudine rece faţă de ei şi erau foarte exigenţi.

Cu toate că tindem să dăm vina pe mame pentru problemele noastre comportamentale, profesorul de psihologie american a descoperit că, în general, copiii ai căror taţi nu erau apropiaţi de ei şi aveau pretenţii au devenit procrastinatori cronici la maturitate.

Joseph Ferrari nu e de părere că tehnologia ne face să fim mai leneşi. 

În schimb, profesorul de psihologie crede că pentru a înţelege de unde vine procrastinarea poate că ar trebui să ne uităm la evoluţia noastră biologică.

Ziua are 24 de ore - e un fapt. Iar dacă spunem că oamenii din prezent sunt mai complicaţi şi mai ocupaţi ca cei din trecut reprezintă o insultă pentru strămoşii noştri, în viziunea lui Joseph Ferrari.

Dacă erau fermieri, de exemplu, se trezeau cu noaptea-n cap, hrăneau animalele, munceau pământul, făceau treabă prin curte sau prin casă şi câte şi mai câte. Şi ei erau foarte ocupaţi, aşa că nu prea avem dreptul să facem astfel de comparaţii.

De altfel, profesorul de psihologie nu crede ca exista multitasking. Iar prioritizarea sarcinilor nu trebuie confundată cu procrastinarea. Dacă cineva preferă să facă ceva înaintea altui lucru, nu îl face să fie leneş.

Joseph Ferrari mai spune că cei cu procrastinare cronică sunt egoişti şi foarte inteligenţi. Au însă un mare defect: mint atât de bine încât ajung să-şi creadă minciunile cu atâta tărie încât îi păcălesc şi pe alţii.

Specialistul susţine că cel mai eficient tratament pentru a corecta un astfel de comportament este terapia. El crede că persoanele de acest gen trebuie să înveţe să îşi regândească şi să îşi regleze capacitatea de a gestiona timpul şi de a găsi motivaţia necesară.

0 comentarii 1826 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter