Actual

Planurile mărețe ale lui Elon Musk. Ce vrea să facă miliardarul pe Marte

Vali Pîrcălabu › Vin, 2017-06-16 11:50
Elon Musk vrea să contruiască pe planeta Marte un oraș care să adăpostească 1 milion de locuitori. Miliardarul a făcut deja planul pe care l-a așternut pe hârtie, sub titlul "Making Humanity a Multi-Planetary Species", se arată într-un material publicat de space.com.

Viziunea lui Musk despre o planetă Marte locuită de oameni se bazează pe un combo rachetă-navetă spațială conceput de SpaceX sub denumirea Interplanetary Transport System (ITS), informează Agerpres. Atât racheta cât și naveta vor fi echipate cu noile motoare Raptor, aflate încă în faza de dezvoltare, motoare despre care Elon Musk susține că vor fi de aproximativ trei ori mai puternice decât motoarele Merlin care propulsează rachetele Falcon 9 aparținând SpaceX.

"În viziunea mea, publicarea acestui plan reprezintă atât o oportunitate pentru comunitatea de visători la cucerirea spațiului de a lua contact direct cu proiectele SpaceX susținute de toate datele disponibile, iar peste timp va rămâne și o valoroasă referință de arhivă pentru studii și proiecte viitoare", spune Scott Hubbart, redactorul șef al publicației New Space.

Racheta portantă a sistemului ITS va fi propulsată de nu mai puțin de 42 (!) motoare Raptor și se va impune astfel, de departe, drept cea mai puternică rachetă din istoria explorărilor spațiale. O astfel de rachetă va putea transporta în spațiu o încărcătură maximă de 330 de tone și până la 600 de tone într-o variantă ulterioară, îmbunătățită. Spre comparație, celebra racheta Saturn V, aparținând NASA, care i-a propulsat pe primii astronauți spre Lună, nu putea ridica de la sol "decât" 150 de tone.

Elon Musk anunță o flotilă de cel puțin 1.000 de navete spațiale ITS, fiecare cu un echipaj de 100 de oameni, care va părăsi orbita Pământului la fiecare 26 de luni. Astfel, am putea ca în interval de timp de 50 până la 100 de ani să transportăm 1 milion de oameni pe Marte.

Navetele nu vor rămâne pe orbita lui Marte. După ce vor transporta echipajele de coloniști, acestea se vor întoarce pe Pământ. Propulsia unei navete ITS va fi asigurată de un cluster de 9 motoare Raptor, iar combustibilul pe bază de metan folosit pentru drumul de întoarcere va fi produs chiar pe Marte. Fiecare astfel de navetă va putea efectua între 12 și 15 misiuni în spațiu înainte de a fi scoasă din folosință.

"Finanțarea acestui efort va fi o provocare și vor fi necesare parteneriate public-privat pentru a face posibil acest lucru, Pe măsură ce arătăm că acest vis nu este doar un vis, ci poate fi făcut să devină real, sprijinul va deveni cu timpul un bulgăre de zăpadă", a spus Musk. Averea sa netă este în prezent de aproximativ 8,6 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Bloomberg.

Conform lui Musk, dacă totul va merge bine, primele navete ITS cu coloniști ar putea porni spre Marte în aproximativ 10 ani. 

0 comentarii 834 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter