Contribuitori

Stabilitate la locul de muncă sau frică de schimbare?

Ana Nicoleta Zafiu › Lun, 2018-07-16 13:32
Ai stat mult timp la o companie, dar vrei acum să îţi schimbi jobul. Aşa că eşti în faţa unui paradox, căci nu prea îţi poţi da seama cum va evalua un potenţial angajator statornicia ta. Va fi considerată un punct forte? Sau vei fi perceput ca un om căruia îi e frică de schimbare?
Foto: Pixabay

Deci, cât de avantajos este pentru angajați să lucreze în aceeași companie o perioadă îndelungată de timp?

Răspunsul la această întrebare variază în funcție de posibilitățile de dezvoltare de care au avut parte în cadrul acelei organizații.

Din experiența de lucru cu persoane care au activat un număr notabil de ani în aceeași companie, am extras acele aspecte dificile cu care s-au confruntat cu toții:

Pierderea contactului cu piața muncii

Persoanele care nu au luat în calcul varianta schimbării locului de muncă de-a lungul timpului riscă să piardă treptat contactul cu piața muncii și invariabil cu potențialele oportunități care li s-ar putea potrivi.
Mai mult decât atât, pentru că timp îndelungat nu au mai lucrat cu site-urile de recrutare sau cu alte instrumente similare, le este dificil să gestioneze procesul de căutare de job-uri într-un mod eficient.

Scăderea nivelului de încredere în sine

Principalul avantaj al schimbării este că ne ajută să devenim mai flexibili și adaptabili. Iar pentru a gestiona corect o schimbare în plan profesional este necesar să fim în contact cu nevoile noastre, să ne conștientizăm atât plusurile, cât și aspectele care necesită a fi îmbunătățite. În acest fel, dobândim mai multă încredere în propria persoană. În situația inversă, în care nu facem schimbări pe o perioadă îndelungată de timp, există riscul să începem să credem despre noi că nu avem capacitatea de a gestiona cu succes un job nou.

Scăderea nivelului de motivație

Dacă viața profesională nu aduce cu sine elemente de noutate și provocări în mod constant, există riscul să devenim blazați, demotivați și să nu mai găsim bucurie în ceea ce facem. Astfel, dacă decideți să rămâneți pe o perioadă lungă de timp în același context profesional, vă recomand să vă implicați în cât mai multe proiecte, să acumulați constat noi informații și să vă dezvoltați aptitudinile.

Sentimentul de nesiguranță

Paradoxal, persoanele care petrec mulți ani în aceeași companie experimentează sentimentul de nesiguranță. Iar acest lucru este cauzat de faptul că, neștiind cum este să lucreze într-o altă companie, devin temătoare la ideea că, din varii motive, ar fi obligate să facă o schimbare.

Supraestimarea actualului context profesional

Supraestimarea job-ului actual este de cele mai multe ori un mecanism de apărare. Cu alte cuvinte, o persoană care nu a exprimentat mai multe job-uri tinde să creadă că alte companii nu i-ar putea asigura aceleași avantaje ca cea la care lucrează.

Se întâmplă, de asemenea, că angajații foarte stabili la locul de muncă să fie conștienți de lucrurile care nu funcționează în plan profesional, dar să aibă tendința de a crede că acele aspecte sunt general valabile și că nu se pot schimba.


Având în vedere aceste aspecte, stabilitatea poate fi privită ca o consecință a fricii de schimbare.
Însă, cu siguranță stabilitatea poate fi un rezultat al unui mediu de lucru favorabil. O companie care oferă posibilitatea dezvoltării profesionale a angajaților săi este în același timp o companie care își asigură într-un mod autentic un nivel bun de retenție a acestora.

Pe de altă parte, în cazul în care în mod constant aveți sentimentul plafonarii în plan profesional, vă recomand fie să discutați acest aspect cu superiorul direct și să găsiți împreună soluții, fie să fiți deschiși(e) la noi oportunități și să acționați în consecință.

Ceea ce contează este să aveți contextul oportun, astfel încât să vă puneți în valoare potențialul, să vă bucurați de ceea ce faceți și să simțiți ca evoluați, independent de companie și numărul de ani pe care alegeți să-i petreceți în cadrul acesteia.Ana Nicoleta Zafiu
Consilier în carieră
Psiholog organizaţional
CareerInvest.ro

0 comentarii 795 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter