Piața Muncii/Employment

Regiunea din România din care pleacă cei mai mulți profesioniști: Cât câștigă un medic în Franța?

Constantin Pescaru › Mie, 2018-03-21 17:26
Reținerea profesioniștilor în țară noastră a fost o problemă gravă și încă nu a fost rezolvată. Medicii, ca alte categorii, pleacă din România pentru condiții mai bune de muncă și salarii mai mari. Iar dintr-o singura regiune au mers să lucreze în străinătate, prin EURES, peste 3.000 de oameni în ultimii ani.
Foto: Pixabay

Oltenia este principala regiune care exportă forță de muncă prin rețeaua EURES. Statisticile arată că, din 2010 și până în prezent, peste 3.000 de români din județele Dolj, Olt și Gorj au plecat în străinătate, transmite Digi 24.

În ultimul deceniu, din toată țara au plecat nu mai puțin de 40.000 de medici. 

Cei mai mulți provin din oraşele mici ale ţării. Un exemplu este și Călin Bădescu, medic de familie din Craiova, care va pleca din toamnă în Franța.

”Cabinet medical dotat cu tot ce trebuie, va pune o locuință, gratuitate pe 6 luni. Și să ajungem la ce ne doare pe noi: un venit minim brut, garantat, pe o perioadă de doi ani de, atenție, 7.000 euro pe lună”, mărturisește acesta.

Mai mult, la această sumă se adaugă plata gărzilor în spitalele din regiune şi, în final, se ajunge la 8.500 de euro lunar. Adică venitul nu se compară cu cel obținut în țara noastră.

Nici cei care abia acum învață meserie nu speră să lucreze în ţară. Mai mult de jumătate dintre cursanții școlilor sanitare aleg unitățile care oferă conexiuni cu angajatori străini.

”În primul rând, motivează salarizarea. E o salarizare bună. În special acum, suntem mai conexați cu Germania. Într-adevăr, avem multe oportunități și din afară, dar sper ca și aici să se îmbunătățească situația. Pentru că până la urmă, nimeni nu pleacă de plăcere”, spune Cornelia Pasăre, directorul unei școli sanitare, pentru postul de televiziune citat.

Citește și: Exodul creierelor și dilema întoarcerii acasă

CE SPUN STUDIILE

O cercetare de piață realizată de CURS arată că unul din cinci români intenţiona să lucreze în străinătate în 2012. Acelaşi sondaj arată că 8% din populaţia ţării vrea să călătorească în alte ţări, în timp ce mai mult de 1% aleg o ţară străină pentru continuarea studiilor.

În plus , conform UNESCO Higher Education Statistics, numărul românilor care studiază în străinătate a crescut în ultimii 10 ani cu 52% şi continuă pe un trend ascendent.

De asemenea, avem cea mai numeroasă diasporă din lume, chiar și comparativ cu Siria, o țară măcinată de război.

Dar de ce e nevoie ca românii din afara granițelor să se întoarcă acasă? Printre altele, un trai decent, oportunitatea de a-și dezvolta afaceri, meritocrație în institutții publice și nu numai, și mai puțină birocrație.

0 comentarii 489 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter