Piața Muncii/Employment

Munca la negru, taxată cu amenzi uriașe

Dana Badea › Mie, 2018-03-14 15:27
Munca la negru va fi aspru pedepsită în România, angajatorii care au muncitori fără forme legale fiind pasibili de amenzi cuprinse între 20.000 și 200.000 de lei. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care aduce modificări Codului Muncii, în sensul definirii "muncii nedeclarate".
sursa: unsplash

Potrivit noilor modificări este pasibil de amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată orice angajator care:

  • primește la muncă o persoană fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel puțin cu o zi anterior începerii activității;
  • primește la muncă un salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;

Angajatorul mai poate fi amendat cu 10.000 de lei (pentru fiecare persoană identificată) dacă primește la muncă un salariat în afara programului de lucru stabilit, dacă acesta are un contract de munca part-time. 

Față de forma adoptată de Guvern, deputații au mai stabilit că angajatorul care își reia activitatea fără remedierea situației mai riscă o amendă sau închisoare de la 6 luni la 2 ani, informează Profit.ro.

Angajatorul trebuie să țină evidenţa orelor de muncă și pentru angajații mobili sau care lucrează la domiciliu. 

Ordonanța mai prevede că primirea la muncă a unei persoane aflate în situație de ședere ilegală în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar actul normativ urmează să fie transmis preşedintelui pentru promulgare, urmând să intre în vigoare imediat, dacă Klaus Iohannis îl validează.

Câţi români lucrau fără forme legale în 2015

Numărul angajaţilor care lucrau fără forme legale era estimat de specialiştii în resurse umane la circa două-trei milioane în 2012.

În 2015 s-a observat o diminuare a acestui fenomen, însă insuficientă, căci la acea vreme lucrau la negru cel puţin 1,5 milioane de români - din cele 9,1 milioane persoane active.

Mai mult, potrivit unui eurobarometru, România se afla pe locul trei în UE, după Grecia şi Slovenia, în topul ţărilor unde cetăţenii au recunoscut că au muncit fără forme legale.

1 comentariu 628 vizualizări

Comentarii

2018-06-01 09:28

SAMUEL VASILE

I’m looking for work

I’m looking for work

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter