Piața Muncii/Employment

INS: Salariu mediu nominal net a crescut în decembrie cu 165 de lei, la 2.629 lei

Dana Badea › Vin, 2018-02-09 13:32
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2629 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 165 lei (+6,7%).
sursa: pexels

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (9239 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1481 lei).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net:

  • 92,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 67,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; 
  • între 20,0% şi 35,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, tranzacţii imobiliare; 
  • între 16,0% şi 20,0% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi extractive, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), telecomunicaţii.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%.

Scăderile câștigului salarial mediu net din decembrie, față de noiembrie, au fost determinate de acordarea în luna noiembrie de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte). Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: între 1,5% şi 3,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor electrice, alte activităţi industriale n.c.a.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+2,9%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). 

0 comentarii 543 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter