Piața Muncii/Employment

Demisia la zi: Ce prevede Codul Muncii despre preaviz (şi lipsa lui)

Constantin Pescaru › Mie, 2017-09-06 13:28
Codul Muncii prevede cazurile în care îţi poţi depune demisia la zi, fără a mai fi nevoie de a respecta perioada legală de preaviz.

Conform art. 81 din Codul Muncii, demisia este definită ca fiind "actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz".

Regula este că salariatul nu are obligatia să îşi motiveze demisia, dar aceasta trebuie să fie formalizată printr-un document scris, explică Mihaela Niţu, avocat senior la biroul de avocatură Gruia Dufaut, pentru Revista CARIERE.

Ea a tras atenţia că, fiind un act unilateral de voință al salariatului, nu este necesar ca angajatorul să fie de acord cu demisia salariatului. Angajatorul poate doar să ia cunoștință de actul de voință al salariatului. Conform Codului Muncii, are însă obligația legală de a înregistra demisia salariatului. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1500 de lei la 3000 de lei. De asemenea, în acest caz, salariatul are dreptul de a face dovada demisiei prin orice mijloace de probă.

Conform Codului Muncii, salariatul are obligația să respecte un preaviz de maximum 20 de zile lucrătoare (în cazul în care ocupă o funcție de execuție), respectiv de 45 de zile lucrătoare (în cazul în care ocupă o funcție de conducere). Durata efectivă a termenului de preaviz ce trebuie respectată de salariat este cea prevăzută în contractul de muncă al salariatului, fără însă a depăși limită maximă prevăzută de Cod.

Pe durata preavizului, contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele, salariatul având obligația să se prezinte la locul de muncă și să presteze munca în mod normal (fără a exista un drept legal de a absenta), iar angajatorul să plătească salariul, arată avocatul.

În cazul în care salariatul nu respectă termenul de preaviz, angajatorul are dreptul de a demara procedura de cercetare disciplinară și de a-l sancționa disciplinar, precum și de a solicita eventuale despăgubiri pentru prejudiciul produs de salariat în această situație, potrivit avocatului citat. De exemplu, ca umare a plecării intempestive a salariatului, angajatorul a fost în imposibilitatea de a preda un proiect/lucrare unui client și nu a fost plătit, sau instalațiile/utilajele au fost efectate etc.)

Dacă pe durata termenului de preaviz intervine o cauză de suspendare (de exemplu, concediu medical), termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător și va continua să curgă ( se va relua) după încetarea cauzei de suspendare.

Cu titlu de excepție, salariatul nu este obligat să respecte termenul de preaviz în condițiile prevăzute de art. 81 alin. 7 din Codul Muncii, și anume, dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

În practica instanțelor însă, avocatul arată că s-a reținut că simplu fapt că angajatorul întârzie o zi/câteva zile plata salariului nu se încadrează în textul legal și nu e de natură să justifice o demisie fără respectarea termenului de preaviz de către salariat.

Neplata salariului (pe perioade mai lungi) sau neasigurarea unor condiții de muncă necesare desfășurării activității de către salariat ar putea justifica însă o demisie fără respectarea preavizului de către salariat.

Având în vedere că o astfel de demisie constituie o excepție, este necesar că ea să conțină și justificarea/argumentele salariatului pentru a nu respecta termenul de preaviz, potrivit avocatului citat.

Având în vedere că în cazul demisiei salariatului, termenul de preaviz este în beneficiul angajatorului, acesta din urmă poate renunța total sau parțial la preaviz, nefiind obligat să mai păstreze salariatul până la împlinirea acestui termen, potrivit Mihaelei Niţu.

În această situație, contractul de muncă încetează la data la care angajatorul a renunțat total sau parțial la termenul de preaviz, fără ca angajatorul să aibă obligația de a acordă o compensație în bani pentru faptul că a renunțat la preaviz.


CITEŞTE ŞI: 

 


3 comentarii 20122 vizualizări

Comentarii

2018-04-27 19:25

DAN.MIHAELA

Daca semnezi un preaviz si nu

Daca semnezi un preaviz si nu te mai duci pur si simplu la serviciu ....cand se incheie contractul de munca ...

2018-04-27 19:25

DAN.MIHAELA

Daca semnezi un preaviz si nu

Daca semnezi un preaviz si nu te mai duci pur si simplu la serviciu ....cand se incheie contractul de munca ...

2017-09-07 14:15

LIVACHE

mda, bun!

si daca nu vrei sa ii acorzi preaviz firmei ce patesti?
conform codului muncii, desigur! :)

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter